Jump to content

Вода в бъбрека (хидронефроза)


Recommended Posts

Вода в бъбрека (хидронефроза)

Хидронефрозата е разширение на легенчето на бъбрека със задръжка на урина поради пречка в отичането й.

Причини. Явява се при запушване на пикочопровода - урината се задържа в легенчето и силно го разпъва. Запушването може да се причини от камък, който е спрял в пикочопровода и не може да слезе към мехура. Може да се дължи и на прегъване на пикочопровода при подвижен бъбрек, на стеснение на самия пикочопровод или на притискане отвън, при увеличена простатна жлеза и други.

Признаци. Когато количеството на задържаната урина не е голямо, мнозина не забелязват, че имат такова разстройство. В много случаи обаче бъбрекът се увеличава, достига големи размери и представлява една голяма еластична буца, която лесно може да се напипа от самия болен в дясната или лявата горна половина на корема. Някои от болните се оплакват от тежест в корема, болки в кръста, особено след ходене и движение. Понякога болките са силни, прилични на криза при пясък или камък в бъбреците, количеството на урината намалява. Болките могат да спрат изведнъж - например когато запушването се дължи на камък или на прегъване на пикочопровода, може да настъпи отпушване от само себе си, като се отмести камъкът или се изправи прегънати-ят пикочопровод и бъбрекът се изпразни напълно. В такъв случай болният отделя много урина за късо време и забелязва, че буцата изчезва, за да се появи при повторно запушване. Отделената урина може да съдържа кръв. При продължително заболяване може да настъпи инфекция и урината да съдържа гной.

Лечение. В зависимост от състоянието на болния по лекарска преценка лечението може да бъде оперативно или с медикаменти. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 100 г отварка от бяла бреза (листа), гръмотрън (корени), лешникови листа и кори, мечо грозде, полски хвощ, троскот и царевична коса - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе и 20 шипки, разрязани на две, се запарват в 700 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна или пък обикновена без свинско, говеждо и овнешко и консервирани меса и риби, китайски чай, кафе, какао, фасул, леща, грах и гъби, да се отбягват черен пипер и бахар.

На сутрешна закуска болният да изяжда по 1 чиния печени картофи без хляб и сол или пък по 1 чинийка овесени ядки, сварени с мляко и подсладени с мед. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 2-3 глави печен кромид лук без захар или 1 чинийка салата от суров кромид лук с листа от магданоз по равни части, с малко винен оцет и олио. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и малко младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, печена или варена тиква, печени плодове и пр.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие от-варка от корените на магданоз - 3 супени лъжици в 600 г вода се варят 20 минути и веднага се прецежда. Това е отлично средство при спиране на урината.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане - гореща (40°С) клизма с 500 г вода или пък болният да вземе 1 изравнена супена лъжица английска сол (от аптеката), разтворена в 300 г топла вода. От нея едновременно с изчистване на червата се освобождава и набралата се урина. Ако болният не е запечен и не чувства натиск от набралата се урина, може да не си прави клизма и да не взема английска сол. След това да се наложи областта на бъбреците и долната част на корема, включително и пикочният мехур, с 2 торбички от тънко хасе, напълнени с топла (39°С) лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 2 супени лъжици ситна захар и малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слага вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставя „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие - „шапка“ от тънко хасе, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 9 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно и засилен с 3 супени лъжици готварска сол; отгоре се слага вестник и вълнена шапка и така се спи.

V. Сутрин. Самовнушение (вж. „Гнойник във и около бъбрека“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, кръста, корема и половите органи, сухо изтриване и носене през целия ден на бъбреците парче (25 на 15 см) мушама от хаваджива, с тропоса-но отгоре й парче от тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата, и фланелен пояс. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. При липса на болки и тежест в областта на бъбреците и долната част на корема - почивка от всичко с изключение на билките и мушамата от хаваджива.

При менструация топли бани на кръста и долната част на корема не се правят.

Важни добавки:

1. Топлите лапи от печен кромид лук и квасецът могат да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, а квасецът след това се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Кромидият лук може да се замени с праз лук, на който бялата част се нарязва на малки парченца и се задушава, докато се изпари водата му.

3. Ако засегнатият бъбрек с казаните средства не може да се освободи от водата, тогава болният при пиенето на отварката, дадена му за два часа след ядене, да засилва всяка чашка и с четвърт чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).

4. Болният да не вдига и да не носи тежки предмети, да избягва да стои дълго прав, да избягва удари и натиск на болния бъбрек, а също да следи краката си винаги да са топли и сухи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...