Jump to content

Гнойно възпаление на бъбреците (пионефроза)


Recommended Posts

Гнойно възпаление на бъбреците

(пионефроза)

При гнойното възпаление на бъбреците чашките на легенчето са разширени и изпълнени с гной.

Причини. Най-честата причина са бъбречните камъни, туберкулозата, хидронефрозата.

Признаци. При остро нагнояване болният има силна треска с висока (40°С) температура и болки в поясната част. Отпаднал е, няма апетит. Уринира често мътна урина с гной. При хронично протичане заболяването се развива бавно с отпадналост, леки втрисания и невисока температура. Болният няма апетит, слабее, има храносмилателни смущения.

Предсказание. Сериозно - болестта е много опасна.

Предпазване. За предпазване от нагнояване на бъбреците е необходимо да се лекува всяко възпалително заболяване на пикочните органи навреме и правилно. Ако се образува пречка за отделяне на урината, налага се навреме да се вземат мерки за отстраняването й.

Лечение. Болнично.

Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1-2 хапчета с големина на царевични зърна от следната смес: 50 г бял измирски тамян, 25 г бяла дъвка (сакъз) и боров катран (приготовление и употреба - вж. при пиелит, точка I).

II. Двадесет минути след вземане на хапчетата да изпива чаша от 200 г отварка от ечемик - 120 г в 2 л вода се вари на тих огън 20 минути, прецежда се и в същата отварка се слагат 50 зърна шипки, 3 супени лъжици слез (цялата билка с корена) и 3 супени лъжици здравец (корени). Вари се още 20 минути и преди снемането й от огъня в нея се изсипва 1,5 супена лъжица смляно ленено семе. Като клокне 3 пъти, се сваля и се прецежда през тънка кърпа.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овче и консервирани меса и риба; при това слабо солена и подкиселена с малко лимон. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (яде се без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар кромид лук с прибавка на листа от магданоз и настъргана целина по равни части с малко лимонов сок и чист маслинен зехтин. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска) с леко препечен хляб. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени храни и компот с хляб. След ядене да изпива по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от дръжките на бели череши или вишни и царевични коси - по 2 супени лъжици, и ленено семе 1 супена лъжица в 1500 г вода на тих огън се вари 30 минути и веднага се цеди. Държи се на студено да не вкисне.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чаша от 200 г (за деца наполовина) отварка от кората на корените на глога: една шепа корени в 500 г вода се варят на тих огън половин час; прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 чаша. Или пък отварка от койло, хмел, изсипливче, мечо грозде, полски хвощ, троскот, камилско сено, корени от магданоз и птиче жито: от общата смес (приготвена от по равни части от всяка билка) се вземат 4 супени лъжици и в 1 л вода се варят, докато остане 500 г отварка; прецежда се и се пие.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, топла (38°С) клизма с 500 г вода, последвана от парен компрес в областта на бъбреците (кръста) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен 10 минути, за да се използва 2-3 пъти подред) или пък с търпимо гореща готварска сол, с продължителност около 20 минути.

След това същата област се налага едната вечер с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и преди да се постави, поръсен с половин чаена лъжичка нишадър на прах - от аптеката), едновременно съчетана с компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от полски хвощ - листа и цвят (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 15 минути; като изстине, се прецежда), а на тила - торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 1-2 супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ. Втората вечер се слага торбичка, напълнена или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10-15 сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките и поръсени с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, или пък с топла лапа от праз лук, сварен с 10-15 сини сливи и 100 г мляко - вари се, докато стане гъста лапа като тесто, която преди поставянето се поръсва с 1 супена лъжица пудра захар. На корема и тила се слага квасец, както по-горе.

При главоболие на главата да се сложи цяла „шапка“ от същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък със 7-9 лъжици пресни корени от полски бъзунек. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Сутрин се прави фрикция на кръста, корема и половите органи с хладка вода. В областта на бъбреците се поставя мушама от хаваджива, която се носи през целия ден. След обличането се правят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с 10-20 издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря (подробности вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация се прави всичко с изключение на парните компреси на кръста.

VI. Лятно време преди обяд, от 10 до 12 часа, се прави или слънчева баня на кръста със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност от 30 до 60 минути, или пък слънчево-пясъчна баня, зарит в горещия пясък, с глава, покрита със зелени листа или чадър, за да не слънчаса, а на сърцето - студен компрес от 4 ката. Лежи се така зарит 10-15 минути или докато е приятно на болния, последвано от поливане с хладка слънчева вода, хубаво изтриване и почивка.

Важни добавки:

1. Ако болният не е на легло, добре е през целия ден да носи на кръста си мушама от хаваджива с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

2. Ако болният е на легло, тогава да приложи, и то 1-2 часа след сутрешната закуска, лечението, дадено му за вечерта, като компресите и налаганията се държат 5-7 часа.

Самовнушение. По същия начин, изложен за пиелит. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на пикочните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...