Jump to content

Гнойник (абсцес) във или около бъбрека


Recommended Posts

Гнойник (абсцес) във или около бъбрека

Причини. Абсцес в бъбрека или около него може да се образува след нараняване, като усложнение от гнойно възпаление на легенчето или на самия бъбрек, или след инфектиране чрез кръвта и по съседство.

Признаци. Настъпва бавно, почти без болки отначало. По-къс-но страната се втвърдява и става болезнена при движение или натискане. Болният лежи със свит крак, за да облекчава болките, а когато се опита да ходи, изкривява се така, че тежестта на тялото да пада върху крака на здравата страна. В някои случаи телесната температура е повишена.

Лечение. Болнично - оперативно.

От народната медицина се прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от чист маслинен зехтин с билки - в 1 л чист маслинен зехтин се слагат 3 супени лъжици червен и жълт кантарион (цвят), ранилист (листа и цвят) и цариче (листа и цвят) и във водна баня се варят 1 час, а като престои 1-2 дни, се прецежда. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от мечо грозде, полски хвощ, троскот, червен и жълт кантарион, бял и жълт равнец, салвия и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 супена лъжица ленено семе в 600 г хладка вода на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При кръвоизлив 30 минути преди ядене болният да изпива по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгоряла вълна (може и непрана), с прибавка на 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно. Двадесет минути след белтъка да изпива 1 чашка от 75 г или:

а) отварка от бяла върба (листа), жълт кантарион, мечо грозде, мечо ухо, червено подъбиче, смрадлика (листа) и царевични коси - по 50 г от всяка: от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда, или пък:

б) по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от къпинови листа, кори от млад дъб, дебела мара (листа), малинови листа, овчарска торбичка, полски хвощ и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици в 500 г хладка вода на тих огън се варят 20 минути и веднага се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, като се предпочита повече студена и течна храна. Преди обед и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб), а непосредствено след ядене да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко чист пчелен мед, гликоза или захар и малко плодов сок или вода - да стане гъсто и сладко като боза). Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие, и то най-малко 500-600 г на ден, отварка от ечемик (зърна), шипки (плод), алтея (корени) и ленено семе.

Приготовление: В 2 л вода се изсипват 125 г ечемик и се оставя на тих огън да се вари 20 минути, след това се прецежда и в получената отварка се изсипват 50 г шипки (зърна) и 2 супени лъжици корени от алтея, оставят се да се варят още 20 минути и преди да се снеме от огъня, в същата отварка се изсипват още 3 супени лъжици смляно ленено семе. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Два часа след ядене при висока температура болният да взема по 1 прах от 2 г (за деца според възрастта от 1/2 до 1 г) от следната смес: индийско орехче (мускатно) 6 г, нишадър на прах 6 г и лимонтозу (от аптеката) 6 г, счукани на ситно. От тази смес се правят 9 праха по 2 г всеки. Заедно с праха да изпива и 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 1 обелена ябълка, 2 супени лъжици листа от червен кантарион, 3 супени лъжици листа от къпина и 3 супени лъжици листа от горска ягода. В 1 л вода се варят 10 минути, а като изстине, се прецежда.

При кръвоизлив или кръвопикане да се взема по 1 чаена лъжичка (за деца според възрастта) или от сместа, дадена в точка I (при кръвоизлив); или пък от следната смес: 300 г чист пчелен мед, 6 индийски орехчета, стрити на прах, и 3 супени лъжици пепел.

Десет минути след сместа болният да изпива или:

а) по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от широколистен живовляк (20 листа от живовляка в 250 г хладка вода на тих огън се варят 2 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец, дебела мара, кори от млад дъб, малинови листа, къпинови корени, овчарска торбичка, полски хвощ и хмел (шишарки) по 50 г; от тази смес 2 пълни супени лъжици в 600 г вода се варят 20 минути и веднага се прецежда; или:

в) при липса на кръвоизлив или кръвопикане да се изпива по 1 чашка отварка от мечо грозде, полски хвощ и пр. (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред да се прави топла клизма (36°С) с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда). След това винаги при запек - клизма с 1/2 л от същия чай. За деца клизмите се правят според възрастта с 200-500 г чай. При липса на кръвоизлив и кръвопикане следва меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти).

На кръста в областта на бъбреците се слага едната вечер топла (36°С) лапа или от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10-15 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат и смачкани без кокичките, и след това поръсена с 1 супена лъжица царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата и с 1 супена лъжица захар, или пък лапа от пресен топъл селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със сини сливи, както лапата от печения кромид лук), поръсена с 1 чаена лъжичка пудра захар. Втората вечер областта на бъбреците се налага или с торбичка, напълнена с топъл (36°С) селски хлебен квас, засилен с 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от вътрешната страна торбичката да е леко намазана с мед), или с торбичка, напълнена с топла (36°С) прясна и несолена извара, или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 10-15 сини сливи и 100 г прясно мляко - на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, а преди поставянето й се поръсва с 1-2 чаени лъжички захар.

При кръвоизлив или кръвопикане на кръста (областта на бъбреците) да се слагат торбички, напълнени едната вечер с хладък пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), като от вътрешната страна торбичката се намазва леко с мед, втората вечер - или с хладка лапа от 12 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 4 супени лъжици готварска сол и 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишна-та влага на лапата, или пък с хладка лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, и със 100 г прясно мляко, сварен до гъстотата на лапа от ленено семе, а преди поставянето поръсен с 1 чаена лъжичка пудра захар. Едновременно се поставя на главата цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или със 7-9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Забележки:

1. При студени крака винаги да се слага шише с топла вода на стъпалата.

2. Ако по кожата на кръста се появят много пъпки от кваса, 1-2 вечери подред да се слага торбичка с прясна топла извара или пък топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко, поръсена с 1 чаена лъжичка пудра захар.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, кръста, корема и половите органи с хладка вода.

След това в областта на бъбреците се поставя мушама от хаваджива (вж. в том I, „Домашна аптека“) или мушама от мурова борова смола: мурова борова смола 100 г, чист пчелен восък 10 г и бяла дъвка (сакъз) 5 г - прави се, както и мушамата от хаваджива. Или пък мушама за дълбок гнойник: чист бял пчелен восък 50 г, бяла дъвка (сакъз) 20 г, колофон или чамсакъз 50 г, чист бял тамян 20 г, чист маслинен зехтин 100 г, краве масло 30 г и стопена овча лой 30 г. Всички смоли предварително се счукват на ситно и след това заедно с другите продукти в чист съд и на тих огън се варят 10 минути, като през всичкото време се бърка, без да завира, защото се пресича и губи лековитостта си. Когато се сгъсти, в тази смес се потопява едно парче прано хасе или американ (50 на 25 см) и се обръща няколко пъти с помощта на дървена лъжица, докато хубаво и равномерно се напои. След това се изважда и се изпъва и ако в съда е останало още малко от сместа, отново се потопява, изпъва и т. н., докато напълно се изразходва сместа. След последното опъване мушамата се поръсва с 1 супена лъжица счукан небетшекер и се оставя да изсъхне. При всяка употреба мушамата предварително се затопля, поставя се на голо и стои до вечерта. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:

1. При продължителен кръвоизлив и непрекъснато кръвопикане болният веднага да легне в кревата и да изпие сместа от белтъка от яйце и пр., дадена в точка I. Едновременно с това да се постави на кръста или торбичка, напълнена с хладка лапа от суров кромид лук, на ситно нарязан и забъркан със сол (3 супени лъжици лук, 1 супена лъжица сол), или пък компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина. Компресът се сменя всеки 2 часа.

2. При температура болният да вземе хинин или пирамидон по указание на лекаря.

3. Ако болният няма температура в продължение на 5-7 дни, може да прави малки разходки от 5 минути сутрин, а след обяд 15 минути с увеличаване на времето за разходка по 1 минута на ден и всеки ден сам да полива цветята си.

4. Болният старателно да избягва лошото настроение (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на пикочните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...