Jump to content

Язва в бъбреците. Подвижен бъбрек


Recommended Posts

Язва в бъбреците

Причини. Пясък и камъни в бъбреците, рак, алкохолизъм и други.

Признаци. Силни болки в областта на бъбреците, стигащи понякога до нетърпимост и често последвани от кръвопикане, а понякога и от кръвоизлив от бъбреците.

Лечение. Общо и по начина за основната болест. Освен това, ако причината не е известна, да се приложи лечението за абсцес на бъбрека.

Подвижен бъбрек

Под подвижен бъбрек се разбира онова състояние, при което бъбрекът се е изместил от своето нормално положение и е слязъл повече или по-малко в коремната кухина. Десният бъбрек по-често пада по-ниско от нормалното си положение. Това заболяване по-често се среща у жените, отколкото у мъжете.

Причини. Чести раждания, скачания от високо, вдигане на тежести, бързо измършавяване на тялото. Удар в областта на кръста може също да го причини. Изглежда, че подвижен бъбрек се явява главно у лица, при които бъбреците вродено не са добре фиксирани. Доста често подвижният бъбрек е само част от общото спадане на коремните органи.

Признаци. Често при подвижен, спаднал бъбрек могат да липсват всякакви признаци. В други случаи болните се оплакват от тъпи болки в областта на кръста. Те се засилват при друсане, езда, тичане, а преминават след почивка. Понякога има тежест в корема, гадене, оригване. Всички оплаквания у болни с подвижен бъбрек се усилват при ходене, тичане, яздене, скачане и т. н. и намаляват при лежане.

Предсказание. Благоприятно. В някои случаи може да настъпи като усложнение хидронефроза.

Предпазване. Необходимо е слабите хора да се стремят да понапълнеят. Те не бива да вдигат тежки товари. След раждане жената трябва още в леглото да прави подходящи коремни гимнастически упражнения.

Лечение. Болните със спаднал бъбрек да не правят силни движения, при които се изисква бързо навеждане и изправяне, да не скачат, да не тичат много, нито да вдигат тежки предмети. Помага и носенето на еластични колани. Необходимо е и пълноценно хранене и продължителна почивка. При по-силни болки до оказване на лекарска помощ болният трябва да лежи в легло и да се увие с топли чаршафи или одеяло около кръста. Дава се и горещ липов чай.

Лечението е общо с цел да се засили организмът:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин, сварен с билки: 1 л чист маслинен зехтин с по 3 пълни супени лъжици червен и жълт кантарион (листа и цвят) и изтравниче (цялата билка с корена) във водна баня се варят 1 час, престоява 2-3 дни и след това се прецежда.

II. Десет минути след настойката болният да изпива 1 кафена чашка отварка от агримония, синя тинтява, червен кантарион, мента пиперита, бял и жълт равнец и подъбиче - по 50 г от всяка, и пелин (листа и цвят) 30 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Пълноценна храна, млечно-растителна с повече мазнини, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет, или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Алкохол, люто и тютюн - не!

Сутрин на първа закуска болният да изпива по 1-2 пресни кокоши яйца или сварени по следния начин: пускат се във вряща вода и след като клокнат, се държат в нея само 1 минута. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (яде се без хляб) или пък салата от кромид лук с листа от магданоз и червени домати по равни части с малко и от други любими салати с винен оцет и олио по вкус. Останалата храна да се готви с повече мазнина и всеки залък да се дъвче по 20 пъти. Освен това супата и течните храни да се ядат по-гъсти - чорби, попари, каши и пюрета.

Непосредствено след закуска, обяд и вечеря болният да взема като десерт по 1 купичка домашно ашуре за усилване, приготвено от овес 120 г, жито, ръж и царевица по 60 г, просо и сладки жълъди по 30 г. Всички тези продукти вечерта се заливат с 4 л хладка вода и киснат захлупени цяла нощ, на сутринта към тях се прибавят 5-10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 1 супена лъжица чубрица, 1 счукан тебешир и 1 лимон, разрязан на 4 части. Всичко това се вари до пълното разваряване на зърната. След това се подслажда с 400 г карамелизирана захар, с която се вари още 5 минути и като изстине, се прецежда чрез изстискване. Или пък по 1-2 чаени лъжички от следния крем за усилване: 100 г прясно краве масло, 100 г чист пчелен мед, 4 пресни жълтъка от кокоши яйца, 1 супена лъжица жълъдово кафе, 1 супена лъжица бадемово кафе (опечени и счукани бадеми), всички разбъркани в сурово състояние до гъстотата на крем. След това се изпива 1 чашка от 50-75 г домапша боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок, вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Добавки:

1. Добре е болният през целия ден непрекъснато да си хруска или печено ленено семе (овлажнено с малко вода, поръсено с малко пудра захар и след това веднага така опечено, че да наподобява опечени бадеми), или пък тиквени семки и семки от слънчоглед, лешници, бадеми, орехи и други подобни, които са много хранителни.

2. При липса на апетит непосредствено преди обяд и вечеря добре е да взема по 1 супена лъжица хининово вино (от аптеката) или пък по 1 чаена лъжичка чиста сливова ракия. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие по 1 кафена чашка отварка от ленено семе, глогинки и смокини (листа) - по 1 супена лъжица от всички с прибавка на 1 чаена лъжичка семе от анасон в 1 л вода на тих огън се вари 10 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1-2 чаени лъжички крем за усилване на сърцето, приготвен от по 150 г прясно краве масло и чист пчелен мед, по 100 г сурово тиквено семе (обелено и счукано в дървен хаван на кашица) и ориз, препечен до бежов цвят и смлян на кафе, и 50 г кафе от фий, всичко добре разбъркано.

IV. Двадесет минути след крема да изпива 1 кафена чашка чай от черна метла (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 300 г вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и се прецежда, или пък отварка от мента пиперита, жълт кантарион, пелин, салвия, полски хвощ и цикория (листа и клонки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парни компреси на кръста (областта на бъбреците) и на горната част на корема (от пъпа нагоре, гдето именно наляга спадналият бъбрек) с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 15-20 минути. След това се слага коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от полски хвощ (листа и цвят): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда. Едновременно се поставя на тила торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или корени от полски бъзак. Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея.“ След това в легнало положение се приповдига спадналият бъбрек, и то така: лежейки по гръб със свити колене и приповдигнат таз, с помощта на лек масаж с двете шепи се загребва коремът от долу на горе и заедно с това се повдига нагоре и спадналият бъбрек. След това се поставя на корема отдолу и отпред нещо за попълване - топка от памук или малка възглавничка (10 на 10 см), напълнена с птичи пух, или гумена възглавничка, напълнена с въздух. На самите бъбреци се слага мушама от хаваджива (25 на 25 см), върху която се тропосва парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да може кожата по-добре да диша (мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна). След това болният си поставя ластичен колан, или още по-добре памучен пояс, подобен на този, който носят родилките. Най-добри са памучните пояси, изплетени с чорапна плетка, широки 25-30 см и дълги 2,5 м, с две връзки накрая, дълги около 60 см, за да може с тях поясът да се превърже долу на корема. След обличането се правят и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко - пият се билките и се пази диетата.

При менструация парни компреси на кръста и долната част на корема не се правят.

Важни добавки:

1. При прищипване на изместения бъбрек болният трябва да лежи на леглото в хоризонтално положение и да слага в областта на бъбреците и долната част на корема парни компреси, като през това време се стреми посредством внимателни натискания и поглаждания на корема отдолу да натъкми изместилия се от мястото си бъбрек в неговото естествено положение.

2. През време на лечението и след оздравяването си болният да не вдига тежки предмети, защото това пречи на оздравяването, а може и да върне болестта отново. Той трябва да се приучи на правилен естествен начин на живот (вж. том I, „Природосъобразен живот“), който да изключва тежката физическа работа и вдигането на тежести.

3. При много тежки случаи, когато бъбрекът се е смъкнал и има задръжка на урината, се налага оперативно лечение, за да се повдигне бъбрекът и зашие на мястото му.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на пикочните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...