Jump to content

Възпаление на пикочния мехур (цистит)


Recommended Posts

Възпаление на пикочния мехур (цистит)

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Среща се самостоятелно или в съчетание с пиелит. Бива остър и хроничен.

Причини. Дължи се на инфектиране с болестни микроорганизми. Заразата може да проникне с кръвта или лимфата, или пък по съседство - от бъбречното легенче или от половите органи, особено у жените. Нерядко инфекция се внася при манипулации, изследвания, наранявания, особено от невежи лица. Значение имат и бъбречните камъни, застоят на урината, простудата и др. Заразата може също да премине от простатната жлеза при остро или хронично възпаление. По-често е заболяването при възпаление на бъбречната чашка, постоянен застой на урината, стесняване на пикочните тръби, парализа на пикочния мехур, дразнене на мехура от остри пикочни камъни, от присъствието на някои лекарства в кръвта, голямо количество алкохол, от простуда и от студено къпане на открито, много продължителни студени седящи бани, люта и кисела храна, развалена бира и други. Хроничният цистит най-често е усложнение на острия. Може да възникне и като хронично заболяване.

Признаци. Острият цистит се проявява с болки в долната част на корема, които се усилват при натиск. Болният има чести позиви за уриниране, парене и болки при уриниране. Болките са силни, особено към края на уринирането. Урината е в малки количества, мътна, дори кървава. Понякога болният има температура, която може да се повиши значително, и втрисане. При спазми на мускула, който затваря мехура, болките стават нетърпими. При хроничния цистит болките са по-слаби, непостоянни. При изостряне оплакванията се засилват. В началото здравето на болния не е засегнато, но ако възпалението продължи по-дълго време, той отпада поради неспокойния сън (понеже е принуден да става често през нощта) и поради токсините (отровите), които се образуват от микробите.

Предсказание. Обикновено острият цистит завършва благоприятно - при правилно лечение преминава за 1-2 седмици, без да оставя следи. Хроничният цистит е упорит и иска продължително лечение.

Предпазване. Преди всичко трябва да се избягват причините, които пораждат цистита. Освен това да се избягва употребата на лютиви и дразнещи храни, да се спазва необходимата лична хигиена.

Лечение. Болният трябва да остане на легло и да спазва подходяща диета с повече течности. Лечението е насочено към основното заболяване и към премахване на заразата. Освен това народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин 30 минути преди ядене болният да изпива смес от 1 супена лъжица чист маслинен зехтин със сока на 1 цял лимон.

II. Двадесет минути след това и по същото време преди обяд и вечеря да изпива 1 чаша от 150 г отварка от зайча стъпка (цялата билка с корена), изтравниче (листа и цвят), ниския повет (клематис ректа - листа и цвят), маточина (корени), мащерка (листа и цвят), мечо грозде (листа), медуница (листа), пача трева (листа и цвят) и царевична коса - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на по 1 пълна чаена лъжичка ленено и конопено семе, счукани на ситно, се запарват със 700 г вряща вода и на тих огън се вари 20 минути. Като изстине, се прецежда. При пиенето всяка чашка да се засилва с по 1 чаена лъжичка гликоза.

Диета. Същата, както при пиелит (възпаление на легенчето на бъбреците).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие или:

а) отварка от ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката): от него се взема 1 пълна супена лъжица и в 500 г вода се вари 10 минути; като изстине, се прецежда; или:

б) отварка от шипки - плод: 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода, като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене се взема 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 пълна супена лъжица просо, смляно на ситно.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чаша от 150 г или:

а) отварка от живовляк широколистен (листа), мечо грозде (листа) и корени от обикновена коприва - по 50 г от всяка: от тази смес 4 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе се запарват със 700 г вряща вода и захлупено се вари 20 минути; като изстине, се прецежда; или:

б) отварката, дадена в точка I от плана.

При пиенето отварките да се засилват с течна гликоза.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или пък с чай от лайка. След това жените да си направят топла влагалищна промивка (38°С) с 1 л отварка от акация (цвят), жълт кантарион (листа и цвят), лайка (цвят) и слез (листа и цвят) - по 1 супена лъжица от всяка се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се вари 5 минути; като изстине до 39°С, се прецежда и се използва. След това и жените, и мъжете да наложат областта на бъбреците и пикочния мехур (кръста и ниско корема) с две торбички от тънко хасе с размери 25 на 15 см, напълнени с топла лапа от печен кромид лук или пък от печен праз лук (бялата му част), обелен, нарязан и полуизстискан и засилен с 1 супена лъжица ситна захар и малко леко препечено царевично брапшо за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слагат вестник и фланелен пояс: на главата - шапка от сурови картофи, настъргани едро в един съд и полети с 50 г прясно мляко - киснат в него 1/2 час и добре се изстискват; или пък шапка от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре - вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение (както при пиелит), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане. Един-два часа след закуската, ако болният не ходи на работа и напъните за уриниране са нетърпими, може отново да си постави същите лапи на пикочния мехур и бъбреците, както през нощта, и да ги държи 4-6 часа.

Неделя. Ако няма криза, почивка от лапите. Пият се само билките и се пази диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация влагалищна промивка и топли лапи не се правят.

Важни добавки:

1. Лапите от кромид лук и праз лук може да се използват два пъти подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. Добре е всяка вечер, преди да постави лапите и пр., болният да направи гореща баня на краката (42°С за 10 минути). Освен това да се пази от разтърсвания (пътуване с каруци, велосипед и езда) и от полови сношения.

3. При хроничен цистит освен казаното болният трябва да се облича топло, особено краката, да носи фланелей пояс, да се движи умерено на открит въздух и да се храни повече с млечна храна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...