Jump to content

Разрив на пикочния мехур. Парализа на пикочния мехур


Recommended Posts

Разрив на пикочния мехур

Причини. Става като последица от външни влияния, например удар в областта на пикочния мехур, падане от значителна височина и други. По-рядко е вследствие на извънредно разширяване на пикочния мехур, например при задържане на пикочта и парализа на пикочния мехур.

Признаци. Пострадалият изпитва такива страшни болки, като че ли му се е разкъсала долната част на корема и губи съзнание.

Предсказание. Много сериозно, често свършва печално.

Лечение. Трябва да се предостави изцяло на опитен хирург.

Парализа на пикочния мехур

Парализата на пикочния мехур е тежко заболяване, при което той не е в състояние да изхвърли навън събралата се в него урина.

Причини. Предизвиква се както от заболяване на самия пикочен мехур и на съседните му органи, така и от болести на главния и гръбначния мозък.

Признаци. Те са различни в зависимост от основното заболяване. Във всички случаи в пикочния мехур се събира голямо количество урина, която го преразтяга.

Първа помощ. До оказване на бърза лекарска помощ преди всичко трябва да се направи на болния или хладка коремна баня (18-20°С за 8-10 секунди), или цяла топла баня (37°С за 50-60 минути), или пък да се налагат коремът и кръстът с топла лапа от лук и газ или от прясно зеле (вж. при спиране на урината).

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага следното лечение:

I. (Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка пчелен мед, забъркан с толкова дървени въглища, скълцани на прах (добре е въглищата да са от липово дърво).

II. Заедно с това да изпие 1 чашка от 50-100 г отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, луличка (див лен) и полски хвощ (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода и след това на тих огън се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, слабо солена. Люто, кисело, алкохол и тютюн - не!

Първите три сутрини подред болният вместо закуска да изяжда по един белтък от яйце, разбъркан с 1/4 чаена лъжичка прах от трицветна теменуга, подсладен с малко мед или сироп. Един-два часа след тази закуска да взема друга закуска - например филия хляб, намазана с масло и посолена с копривено брашно и др. На обяд и вечеря да изяжда по 1 чинийка овесени ядки (квакер), сварени с малко захар, а след обяд и вечеря да изяжда и по 10 зърна медуница (птиче просо), счукано на ситно. При липса на такова просо може да взема и обикновено просо, но в двоен размер. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева и слез по равно - 2 супени лъжици от тази смес в 500 г вода се варят 5 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се само по 1 кафена чашка наведнъж.

III. Два часа след ядене болният да пие 1 кафена чашка отварка от живовляк (тесен), медуница (птиче просо) и хмел (шишарки) по равни части. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода и след това се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда. Или пък една от отварките, дадена при „Задръжка на урината“.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла (37°С) клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда). След това само при запек се прави клизма с 1/2 л чай от лайка. В областта на кръста се залепва следната мушама: 1 чаена лъжичка чист бял тамян на прах, 1 чаена лъжичка счукана бяла дъвка, 2 чаени лъжички пудра захар, 1 прясно яйце (жълтъка и белтъка), 40 г гроздова ракия или пък спирт за горене и 2-3 супени лъжици бяло брашно - всичко изброено, бавно и хубаво се разбива (като брашното се поставя последно и по малко), за да стане бял мехлем, който се намазва на парче американ и се поставя на кръста. Отгоре се поставя по-дебела хартия и се превързва с бинт. Така се стои 2-3 дни, след което се поставя нова мушама - може да се повтори до три пъти.

След снемане на мушамата (понеделник, сряда и петък) се прави парен компрес на гръбнака с торбичка, напълнена с горещ полусварен ечемик или с горещо сварено и смачкано прясно зеле, за 20 минути. Следва налагане на гръбнака с торбичка, напълнена с топъл (36°С) пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с 3 супени лъжици суров кромид лук, 1 супена лъжица сол и 1/2 чаена лъжичка счукан синап). Едновременно се прави и компрес на корема (отпред) във вид на торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага. На главата се поставя цяла „шапка“ от същия квасец, засилен с 9-12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите, или пък със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 3 супени лъжици готварска сол. В областта на щитовидната жлеза (отпред на шията) се поставя торбичка с чист квасец.

Във вторник, четвъртък и събота се прави разтривка на гръбнака с камфоров спирт (2-3 пъти), последвана от налагането му с торбичка, напълнена с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и 1 супена лъжица захар, или с топла лапа от прясно счукан синап и сол - по 7 супени лъжици, царевично брашно 3 супени лъжици, топъл оцет - колкото поеме. Това се съчетава с коремен компрес, цяла „шапка“ с квасец, а в областта на щитовидната жлеза - торбичка с чист квасец, както по-горе. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на подмишниците, гръбнака, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането да се направят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Един час след закуска да се повтори всичко, дадено за вечерта.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко - пият се само билките и се пази диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси на гръбнака не се правят.

Важна добавка. При студени крака на стъпалата да се държи постоянно шише с топла вода или топла тухла, увити в кърпи, за да не изгорят стъпалата.

Самовнушение. С формулата: „Минава, минава...“ (подробности вж. в том I „Психолечение“). При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на пикочните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...