Jump to content

Кръвопикане


Recommended Posts

Кръвопикане

Кръвопикането не е самостоятелно заболяване, а отделна проява, при която в урината се съдържа повече или по-малко кръв. Тя може да идва от бъбреците, от пикочопроводите и от пикочния мехур.

Причини. Най-често причините са в самите бъбреци: остри възпалителни заболявания (остър и огнищен нефрит), понякога и хронични, при камъни в бъбреците или в пикочния мехур, рак или туберкулоза на бъбреците. По-рядко причините са извън бъбреците - например при наранявания, продължително яздене на кон, сътресение при пътуване с кола, напрягане при вдигане на тежести, при борба, усилено ходене и др.

Признаци. При всички случаи наред с проявите на самото заболяване в урината на болния се съдържа различно количество кръв. Понякога това дори не променя цвета на урината, но може тя да придобие розов цвят (като вода, в която е мито месо) или пък да се оцвети съвсем червено. Ако кръвта изхожда от пикочния мехур, то първите порции на урината излизат светли, а последната при болезнено усилие за изпразване на мехура има кървав цвят и съдържа дори няколко капки ясна кръв. Когато кръвта изхожда от бъбреците, тя е примесена равномерно във всички порции на урината.

Предсказание. Сериозно - зависи от заболяването и от общото състояние на болния.

Лечение. Насочено е към самото заболяване, а и за спиране на кървенето. Провежда се задължително от лекар. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 супена лъжица (за деца 1 чаена лъжичка) настойка от чист маслинен зехтин, сварен с билки: в 1 л чист зехтин се слагат по 4 супени лъжици червен и жълт кантарион и ранилист (листа и цвят) и във водна баня на тих огън се варят 1 час, оставя се да почине 2 дни и се прецежда; или:

б) по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена овча вълна (може и непрана) с прибавка на 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и четвърт чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно. На деца тази смес се дава според възрастта им - наполовина и даже по-малко.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 100 г отварка от бяла върба (листа), къпинови листа, дебела мара (листа), бял равнец (цвят), малинови листа, овчарска торбичка, полски хвощ и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват със 700 г вряща вода, на тих огън ври 20 минути и веднага се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена. Люто, алкохол и тютюн - не!

Ако болният е изтощен и анемичен, сутрин на първа закуска в продължение на 1-2 седмици да изпива по 200 г боза, в която от вечерта е киснало парче (20-30 г) прясна хлебна (козуначена) мая. На сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка прясна или суха бирена мая, копривено и шипково брашно (от аптеката). Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб, а след ядене да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или чист пчелен мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а след това да изпива 1-3 чаени лъжички (според възрастта на болния) пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и овнешко и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100-150 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие отварка от ечемик, шипки (плод), алтея (корени) и ленено семе: в 1 л вода се изсипват 60 г ечемик и 1 супена лъжица корени от алтея и на тих огън се варят 20 минути. След това в получената отварка се прибавят 25 шипки, разрязани на две, и 1 супена лъжица ленено семе и се оставят да се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне.

III. Два часа след ядене да взема или:

а) по 1 бучка захар с 15 капки от следната настойка (на деца не се дава): 100 г чист аптекарски спирт (45°) и 3 супени лъжици диви кестени, обелени и настъргани на ситно без кората - в подходящо шише, добре захлупено, стои на слънце 40 дни. Или:

б) по 1 чаена лъжичка (за деца 1/2 чаена лъжичка) от следната смес: 300 г чист пчелен мед, 6 индийски орехчета, стрити на прах, и 3 супени лъжици пепел от изгорена овча вълна (може и непрана).

IV. Десет минути след едно от казаните средства болният да изпива 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от бяла върба (листа), живовляк широколистен (листа), жълт кантарион, мечо грозде, червено, подъбиче, мечо ухо, троскот п царевични коси - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Забележка. Ако болният има и албумин в урината, при всяко варене на тази отварка да й прибавя и 1 супена лъжица счукано семе от коноп.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода (36°С), последвана от налагане на кръста (областта на бъбреците) и долната част на корема (от пъпа надолу) с торбички, напълнени: едната вечер - с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен на двете места с по 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката), като от вътрешната страна торбичките леко се намазват с мед. Втората вечер се поставя хладка лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и поръсен за всяко място поотделно с 1 супена лъжица захар и царевично брашно, колкото поеме (за да отнеме излишната влага на лапата), или хладка лапа от праз лук, сварен със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето й поръсена с 1 супена лъжица захар.

Едновременно и в двата случая на тила се поставя торбичка, напълнена със същия хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 1-2 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). При главоболие на главата да се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена със същия пресен селски хлебен квасец, засилен с диви кестени или пресни корени от полски бъзак в троен размер от даденото количество. Държи се цяла нощ или докато досади на болния.

Забележка. Ако на кожата излизат пъпки от действието на квасеца, тогава 1-3 вечери подред на същото място да се слагат торбички, напълнени с прясна топла и несолена извара, или пък млечни компреси от 2-4 парчета, натопени в топло сурово мляко, и да се държат до сутринта.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи за около една минута и сухо изтриване. След това на кръста да се сложи мушама против кръвопикане (30 на 15 см), приготвена от 100 г корени от хаваджива и 300 г овча лой (вътрешна). Начинът на приготовлението й е същият, както на мушамата за изкълчена става (вж. том I, „Изкълчвания“). Върху мушамата се тропосва парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:

1. Лапите на кръста и на корема при желание може да се заменят през ден или два с коремен компрес, натопен в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици цвят и листа се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути; като изстине, се прецежда).

2. При по-силно кръвопикане болният да лежи на легло, като му се слагат на бъбреците и пикочния мехур две торбички, напълнени с хладка лапа от стар червен кромид лук, на ситно нарязан и посолен с готварска сол в пропорция на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица сол. Всеки 8 часа лапата се сменя с нова. Или пък на същите места да се слагат компреси от 6 парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина - сменят се всеки 2-3 часа. При това лежането в кревата да продължи, докато кръвта не спре. През това време в зависимост от силата на кръвопикането болният да пие дневно 1-3 пъти сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене или пък 2 часа след ядене по 1 пресен белтък от кокоше яйце и пр. (вж. точка I, буква б от плана); или пък да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 кафена лъжичка) кафе от леща (пече се и се смила като турско кафе), забъркано с малко чист пчелен мед.

3. Болният трябва да ограничи половите сношения и да не употребява спиртни питиета.

4. Ако е навикнал на заседнал живот, трябва всеки ден да прави разходки поне по 2 часа. Мъжете трябва да избягват язденето на кон.

Самовнушение. С общата формула „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея.“ При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на пикочните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...