Jump to content

Гной в урината. Пясък в урината


Recommended Posts

Гной в урината

Причини. Гной в урината може да се яви при различни заболявания: гнойни процеси в бъбреците или пикочните пътища (пиелит), цистит, цистопиелит, трипер, при туберкулоза на бъбреците, гнойно възпаление на пикочния канал, гнойник, който е в коремната кухина с пробив в мехура както при гноен апендицит и други.

Признаци. Освен другите признаци на заболяването в урината на болния се съдържа гной. Урината е мътна и след като престои, образува утайка. Утайката невинаги се дължи на гной; невинаги и мътната урина е гнойна; най-често мътилката на урината и утайката се дължат на пикочни соли.

Лечение. Насочено е към самото заболяване. Ако причината не е известна, да се лекува по начина, изложен за гнойно възпаление на бъбреците, с прибавка: при силни болки в долната част на корема и на кръста да се поставят парни компреси (най-добре с горещ сварен ечемик) с продължителност половин-един час, последвани от млечни компреси с извара.

Вътрешно. Отварка от червена хвойна (плодове). Всеки ден се счукват на едри парчета в хаван 16 плода от хвойна. В съда за варене се поставят две водни чаши вода заедно със счукания плод на хвойната и се вари, докато остане 3/8 от всичката вода (значи от водата извират 5/8). Прецежда се и след това се оставя да изстине.

Употреба: Вечерта преди лягане отварата от хвойновите плодове се разбърква с една чаена лъжичка мед и се изпива. Повтаря се всеки ден, докато болният оздравее. Или пък отварка от полски хвощ, слез, шипка, коса от царевица, черешови дръжки, мечо грозде, метлено семе и горчив корен: от общата смес (приготвена от по равни части от всяка билка) се вземат 4 супени лъжици и в 1 л вода се варят 20 минути; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша от 150-200 г.

Пясък в урината

Нормално урината съдържа различни соли, но в разтворено състояние. Такива са пикочината, пикочната киселина, натриеви, калиеви, амониеви, калциеви, магнезиеви и други соли. Понякога те кристализират в бъбрека и предизвикват дразнене.

Причини. Причините за образуването на пясък в бъбреците не са още напълно изяснени. Предполага се, че болният има вродена наклонност към това страдание и кръвта му съдържа тези соли в по-голямо количество. По-често се образуват кристали от урати, оксалати и фосфати.

Признаци. Болки в бъбреците, често уриниране и други някои разстройства.

Лечение. Общо и по начина, изложен за пясък и камъни в бъбреците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...