Jump to content

Камъни в пикочния мехур


Recommended Posts

Камъни в пикочния мехур

Причини. Често пъти пясъкът и камъните, които слизат от бъбреците, се задържат в мехура и стават причина да се напластяват около тях допълнително различни соли. Това се случва особено при възпаление на мехура, стеснение на пикочния канал, увеличение на простатната жлеза и др. Камъни се срещат обикновено у възрастни и по-стари хора и у хора, които водят седящ живот, а по-рядко у деца. Много по-често са при мъжете, отколкото при жените, което се дължи и на късия пикочен канал у жените. Камъните могат да имат различен брой и големина, различен състав, подобно на бъбречните. У децата камъните обикновено са единични, у възрастните могат да бъдат 2, 3, 4 и повече. Колкото камъните са по-многобройни, толкова големината им е по-малка. Срещат се камъни, които тежат 100 г и повече. Обикновено те са овални и гладки, обаче има камъни с различна форма, грапави с шипове, с различна твърдост и цвят. Най-твърди са оксалатните камъни, по-малко твърди са уратните, а фосфатните са лесно трошливи. Камъните могат да заседнат на едно място, а могат да бъдат и подвижни.

Признаци. Много често болните нямат никакви оплаквания. В други случаи имат тъпи болки ниско в корема, които понякога могат да се изострят значително. Болките са присвиващи, съпроводени са с гадене и повръщане, с позиви за често уриниране. Урината е примесена с кръв. В някои случаи във време на уриниране (когато камък навлезе в пикочоизводящия канал) пикочната струя отведнъж прекъсва. След това при изменение положението на тялото тя отново се възстановява. Когато камъните достигнат известна големина, те са много болезнени и могат да причиняват и задържане на урината. Често пъти те са причина и за възпалителни заболявания на пикочния мехур и канал.

Предпазване. То се състои във водене на природосъобразен живот.

Лечение. Провежда се по начина, изложен за пясък и камъни в бъбреците. Освен това за препоръчване е варовита вода да не се пие. Най-добре е тя да се замени с дестилирана или с минерална вода, а и с плодови сокове.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“, а при криза с формулата: „Минава, минава...“ При лечението да се имат предвид общите упътвания за болестите на пикочните органи. При по-големи камъни и настъпили усложнения се налага оперативно лечение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...