Jump to content

Спазми на пикочния мехур


Recommended Posts

Спазми на пикочния мехур

Причини. Болестта често е спътник на други коремни страдания (маточни болести, колит, употреба на силни лекарства и др.). Може да бъде самостоятелно заболяване, което настъпва при простуда на долната част на тялото (седене на влажна и студена земя) и на краката или вследствие на психически възбуждания, особено при нервни личности, пиене на прясна и недобре отлежала бира. Понякога спазмите на пикочния мехур имат чисто нервен произход.

Признаци. Спазматичното състояние се проявява със силни болки ниско в корема в областта на пикочния мехур, които често бързо изчезват, но могат да продължат и повече. Болките се разпростират до седалищните мускули, след това малко отслабват, за да се засилят отново. Такива пристъпи се повтарят често. При това болният има постоянни напъни за уриниране, но във време на болките урината излиза само на капки. Спазмите на пикочния мехур често биват съпровождани от запек. Ако по време на пристъпа уринирането се прекъсне, то след него урината излиза обикновено в голямо количество, при това светла и чиста.

Първа помощ. Болният се поставя на легло. След това в областта на пикочния мехур се правят парни компреси (с отварка от полски хвощ или пък с отварка от трина, а още по-добре е да се налага със самия попарен хвощ или трина) с продължителност половин-един час или пък парна баня на краката. След препотяването се прави коремен компрес с хладка отварка от полски хвощ или от трина (държи се 2-3 часа) или пък гореща коремна баня (може и цяла баня - 39-42°С) за 10-20 минути, последвани от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след него и от хладка фрикция на цялото тяло. След преминаване или отслабване на спазмите на болния се прави и топла клизма (39°С), последвана от кръстосан компрес.

Вътрешно. Горещ чай от ленено семе или пък от конопено семе (вж. „Остро възпаление на бъбреците“). Пият се по 3-4 чаши на ден. Или отварка от блатен розмарин: 1 чаена лъжичка листа и клонки се попарват с 300 г вряла вода, кисне 1 час и се пият по 3-4 винени чашки на ден.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна.

Самовнушение. С формулата: „Минава, минава...“ След преминаване на спазмите - общо лечение на основната болест, която ги предизвиква.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...