Jump to content

Слабост на пикочния мехур. Напикаване (напикване)


Recommended Posts

Слабост на пикочния мехур

Причини. Среща се при някои нервни състояния, нервна слабост, хипохондрия, хистерия, особено у жени.

Признаци. Болестта се характеризира с чести позиви за уриниране. Мехурът не издържа и най-малкото количество урина, с което се пълни, и ако не последва бързо изпикаване, болният чувства болки в областта на пикочния мехур и често се появява неволно изпускане на урината.

Лечение. Общо укрепване на организма и на нервната система. Ако причината е някакво друго заболяване, лечението е насочено към него. Народната медицина прилага лечение, както при задръжка на урината. Освен това към вътрешните средства може да се добавят и следните отварки:

а) отварка от жълт кантарион: 4 супени лъжици от цялата билка се варят в 1 л вода 10 минути; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка;

б) отварка от бял равнец - приготовление и употребление както първата отварка (буква а);

в) отварка от листата на черни боровинки: 1 супена лъжица листа се попарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.

Напикаване (напикване)

Среща се по-често у децата. При възрастните е проява на някакво заболяване.

Причини. Най-често е проява на заболявания на главния или гръбначния мозък, атеросклероза. При жените се среща неволно изпускане след много раждания поради слабост на затварящия пикочния мехур мускул.

Признаци. Мъчно задържане на урината, особено при смях, кихане, напъване и други.

Лечение. Лекува се първичното заболяване. Ако причината не е известна, тогава да се приложи лечението, дадено за попикаване нощем у децата, със следните добавки:

а) нормите, посочени за децата, в този случай да се приложат в двоен или троен размер;

б) към вътрешните средства може да се прибави и следното: отварка от полски хвощ и червена хвойна (плодове); приготовление, както при „Задръжка на урината“; отварка от листата на черната (планинска) къпина - 2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 5 минути; пие се както първата отварка; отварка от дива ружа (корени), едър босилек и магданоз: от общата смес (приготвена по равни части от всяка билка) се вземат 4 супени лъжици и в 1 л вода се варят, докато отварата остане наполовина; пие се както първата.

Диета. Лека природосъобразна (безмесна) храна. Люто, солено, кисело и алкохол да се отбягват. Болният да вечеря рано, и то не с воднисти яденета, като супи, ошав и др., а с гъсти каши, пюрета и др.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“ При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на пикочните органи.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...