Jump to content

Малокръвие (анемия)


Recommended Posts

Малокръвие (анемия)

Малокръвието е болест, при която са намалени съдържанието на хемоглобина и броят на червените кръвни телца в 1 куб. мм кръв. Количеството на червеното кръвно вещество (хемоглобина), което именно дава червения цвят на кръвта, е средно 14,5%, т. е. 14,5 г за 100 куб. см кръв - у мъжете малко повече, у жените малко по-малко. Средното съдържание на хемоглобина в кръвта на мъжете се приема за 100%. Когато спадне под 90% за мъжете и под 80% за жените, се приема, че вече има анемия. Броят на червените кръвни телца (еритроцитите) е средно 5 млн. при мъжете и 4,5 млн. при жените в 1 куб. мм кръв. Когато спаднат под 4,5 млн. за мъжете и 4 млн. в 1 куб. мм кръв за жените, се приема, че вече има анемия.

Причини. Те са най-различни. В едни случаи анемия настъпва при голяма загуба на кръв, в други е резултат на повишено разпадане на кръвта. Анемия може да настъпи и при липсата на някои вещества, от които зависи образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Срещат се и анемии, които се дължат на увреждане на костния мозък. Някои инфекции и интоксикации, недоимъчно хранене, смущения в храносмилането и злокачествени тумори също могат да причинят анемия.

Така във връзка с различните причини съществуват и различни видове анемии. Например т. нар. училищни анемии, които се познават по бледия цвят на учениците, сърцебиене, болки в сърдечната област, лесна умора (физическа и умствена), променливо настроение, липса на апетит, запек, замайване, главоболие и др., които бързо преминават при почивка на чист въздух, здрава плодово-зеленчукова храна, лека гимнастика, слънчеви бани, прекарване сред природата и летните лагери и пр.

Признаци. При острата кръвоизливна анемия болните са с бледа кожа и лигавици, сънливи, имат шум в ушите, замайване, понякога губят съзнание (особено при ставане). Те се изпотяват, причернява им пред очите. При хронично малокръвие болният се оплаква от отпадналост, замайване, главоболие. Лесно се уморява, има сърцебиене и задух, особено при телесни усилия. Слизестите ципи (лигавиците) и кожата му са бледи. Крайниците са студени. Понякога му причернява пред очите. В някои случаи се появяват отоци по краката.

Предсказание. То е различно и зависи от вида и степента на заболяването.

Предпазване. Състои се в избягване на причините, които го създават, и във водене на природосъобразен живот.

Лечение. При остра анемия от кръвоизлияние преди всичко трябва да се спре то и да се възстанови загубената кръв. За тази цел се търси лекарска помощ. Най-доброто животоспасяващо средство е кръвопреливането. При хронично малокръвие лечението е специфично според самото заболяване. Във всички случаи лечението е и общо за засилване на организма, обаче трябва да се нагоди съобразно състоянието и особеностите на организма.

За целта при силно малокръвие е необходимо болният да лежи в хоризонтално положение, за да може мозъкът да получава достатъчно количество кръв. Твърде опасно е да се минава внезапно от хоризонтално във вертикално положение. През деня, ако е топло, малокръвните да стоят цял ден на чист въздух, да се движат и правят лека гимнастика и излети, но умерено. Когато работят, често да си почиват. Освен това да прекарват много време на чист и пресен въздух, никога да не се обличат с дрехи, които мъчно пропускат въздух до тялото и задържат топлината му. Такива болни трябва да избягват застоялия въздух.

При намален хемоглобин сутрин, 1 час преди да стане от леглото си, болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г чисто натурално червено вино или вино тип малага (от аптеката), 500 г пудра захар, 2 зърна карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах. На тих огън във водна баня се вари 30 минути и се употребява на следния ден от приготовлението й. След това:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс: от него се вземат 10-15 зелени листа с общо тегло 150 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, след това към кашата се прибавят по 300 г чисто натурално червено вино или вино тип малага и чист пчелен мед и на водна баня се вари 30 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче, медуница, мента пиперита, пелин (листа и цвят), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват със 700 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути.

Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна, с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! Вредно е да се пие и пуши в стаята на болния.

Сутрин на първа закуска от голяма полза за болния е да изпива следната смес: 200 г боза, в която от вечерта е киснала прясна хлебна мая 20 г (за деца наполовина). Сутрин се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, копривено и шипково брашно. На втора закуска (1 час след първата) добре е да изяжда следната смес: 1 жълтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 супена лъжица прясно краве масло и 1 чаена лъжичка копривено брашно, залети с 200 г горещо мляко, подсладено с 1-2 чаени лъжички чист пчелен мед. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от аперитив (1 глава печен кромид лук - яде се без хляб), може да изяжда 100-200 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб. А след обяд и вечеря да изяжда и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесено мляко (3 супени лъжици очистен овес се варят в 1 л вода, докато напълно се разпукат зърната, след това се прецежда през кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед) или пък брезнишка минерална вода.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона - захлупено кисне 3-4 дни, докато черупките се разтворят. След това с вилица се разбъркват, за да се извадят ципите, и допълнително се прибавят 50 г чист винен коняк и 200 г небетшекер, счукан на ситно, и се разбъркват добре. Държи се на студено да не вкисне.

IV. Двадесет минути след настойката болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 супени лъжици корени от обикновена коприва - в 2 л вода се варят 15 минути, след това се добавят 3 пълни супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бял равнец, джоджен, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), исландски лишей, росопас, синя тинтява и червена хвойна (зърна) по 50 г от всяка. Вари се още 15 минути, прецежда се през кърпа и се подслажда с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма от 1 л вода или чай от лайка (за деца според възрастта), последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. Коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба и напълнена с топла лапа или от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25-35 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и поръсен с малко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата или пък с топла лапа от 300 г ориз с прибавка на 25-30 сини сливи, смачкани без костилките, и 3 супени лъжици ленено семе - в 900 г вода се вари да стане като тесто. На главата се слага „шапка“ от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукали), а отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня в областта на черния дроб и далака се носят парчета мушама от хаваджива с размери около 24 на 12 см с тропосан върху им тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. А след обличането да се направят и 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова издишвания през устата - повтарят се преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко с екскурзия в планината.

При менструация топла лапа на корема не се поставя.

Важни добавки:

1. Лапите от печения кромид лук, ориза и квасеца могат да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечерта се затоплят. Квасецът се засилва с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация. При това за децата същите лапи да се засилват наполовина.

2. Мушамите от хаваджива се носят 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

3. Лятно време се спи на отворен прозорец, а в хладно и студено време в добре проветрена стая и в добре затоплено легло - с топли шишета, тухли и пр.

4. На съня да се обърне особено внимание, защото е важен, както храната. За целта болният да си ляга в 21-22 ч и да става в 7-8 ч. При това и след обяд задължително да почива 2 часа, и то на легло.

5. Промяната на климата, горският или морският въздух също са прекрасен фактор за лечение на анемията, особено високите планински курорти са чудесен дразнител на кръвообразувателните органи и на апетита.

Малокръвните да помнят, че са застрашени от лесно заболяване, тъй като защитата им е намалена и затова винаги и продължително трябва да се лекуват, като знаят, че най-важни фактори за лечението са храната, въздухът, слънцето и здравата, калена кожа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...