Jump to content

Хлороза (младежко малокръвие)


Recommended Posts

Хлороза (младежко малокръвие)

Хлорозата е анемия, която се появява най-често у жени на 12-18-годишна възраст по време на пубертета или след него. При мъжете се среща много рядко. Напоследък хлорозата се среща извънредно рядко поради широкото разпространение на спорта, гимнастиката, туризма, слънчевите, водните и въздушните бани и засилената промяна в храненето с много зеленчуци и плодове.

Причини. Смутена дейност на яйчниците, нехигиеничен живот, недостатъчно хранене, хроничен запек и други. Хлорозата се развива понякога внезапно вследствие на силни душевни вълнения или спиране на менструацията, или пък се развива бавно и постепенно поради умствена преумора, скръб, телесни изтощения, разстройство на жлезите с вътрешна секреция, слаба дейност на яйчниците и др.

Признаци. Признаците, по които може да се познае болестта, са следните: болната изгубва охота за ядене, отпада, при незначителни телесни усилия се уморява. Има главоболие, световъртеж, ръцете и краката са постоянно студени. Обикновено такива момичета са добре развити. Характерна е бледността на болните с въззеленикав оттенък. Понякога имат отоци по краката. Обикновено вечер се чувстват по добре, отколкото сутрин. Понякога на върха на главата заедно с болката се усеща и натиск. Чувствата отслабват, особено зрението и слухът. Умствените сили (паметта и вниманието) намаляват. Равнодушието овладява болната.

Предсказание. Заболяването продължава с години, но обикновено към 25-годишна възраст изчезва.

Предпазване. Още от детство да се вземат мерки за правилното физическо развитие на момичетата. Те трябва да се упражняват с весели игри и гимнастика на чист въздух и слънце, да се хранят с разнообразна и витаминозна храна. Особено полезни са екскурзиите в планината.

Лечение. Болната трябва да бъде постоянно на чист въздух, да прави леки телесни упражнения и малки излети, но да не се изморява много.

В подробности начинът на лечението е както изложения за малокръвие, като към вътрешните средства се прибави и отварка от бенедиктински трън (1 чаена лъжичка от него се попарва с 200 вряща вода и кисне цяла нощ - пие се за усилване сутрин и вечер 1 час след ядене по 1 чашка) и „вино“ от моркови с портокал по равни части от двата сока се смесват заедно. Пие се след ядене като вино.

Анемията се повлиява благоприятно и от лечение с желязо. Най-практично и в естествен вид то се приема по следния начин: взема се една кисела ябълка, набождат се в нея 5-6 гранави (цигански) гвоздея, после се слага в пещта и като се опече, изваждат се гвоздеите, полива се ябълката с мед и се дава на болната. Трябва да се изяждат по 1-2 такива ябълки на ден. Болните може да употребяват лимон и кисели плодове (ябълки, портокали и др.) и мляко по 1/2-1 л на ден.

Забележка. Хлорозата не пречи на брака. Често брачният живот я прекратява.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути пред ядене болната да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа и цвят), медуница, мента пиперита, пелин (листа), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон (или чист винен оцет). Люто, алкохол и тютюн - не! В стаята на болния не бива да се пуши. Освен това сутрин, обед и вечер непосредствено преди ядене да изяжда, и то в продължение на 5 дни подред, по 2 ядки от сладки бадеми. След това 3 дни почивка, пак 5 дни с по 2 ядки от бадеми и т. н., докато оздравее. На първа сутрешна закуска да изпива на глътки 1 чаша от 150-200 г боза, в която от вечерта е киснало парче от 30-50 г прясна козуначена (хлебна) мая - на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, копривено и шипково брашно.

Един час след първата закуска може да се направи втора закуска, състояща се или:

а) от 2 пресни сурови кокоши яйца, разбити със захар и малко жълъдово кафе по вкус, с прибавка по желание на сварено мляко, чай със сирене и т. н.; или:

б) от 2 супени лъжици овесени ядки, от вчера запарени с 200 г вряща вода - киснат захлупени цяла нощ и на сутринта им се прибавя по 1 супена лъжица смлени сладки бадеми, орехи или фъстъци и чист пчелен мед по вкус; или:

в) от 1/2-1 чаена лъжичка копривено брашно, 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 супена лъжица прясно краве масло и 1 супена лъжица чист пчелен мед, предварително добре разбъркани и след това залети с 1 чаша прясно мляко (сварено) или с толкова гореща вода; или:

г) от 250 г сварено мляко, засилено с 1 супена лъжица прясно краве масло, 1 чаена лъжичка жълъдово кафе и захар по вкус; или пък:

д) от покълнало жито с чист пчелен мед и смлени орехи или фъстъци: 2/3 от водна чаша се напълват с очистено жито, което се залива с хладка вода и кисне захлупено 48 часа, след това се прибавят 1 супена лъжица смлени орехи или фъстъци и 1-2 чаени лъжици мед и се изяжда с малко лимон; или:

е) от 3 пресни жълтъка от кокоши яйца, разбъркани с 1 супена лъжица захар или чист пчелен мед и 1 кафена чашка чисто на-турално (домашно) червено вино или още по-добре малага (от аптеката).

Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда или по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб), или салата от върховете на люцерна с листа от магданоз, моркови, настъргани на ренде, и пресен кромид лук - по 1 супена лъжица с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. При липса на апетит да взема 1 ракиена чашка хининово вино (от аптеката) - за деца според възрастта. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата, може да изяжда и по 100-150 г младо месо, осолен и леко опечен черен дроб от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. При това препоръчва се по-често да се яде сушена коприва, спанак и маслини, останалите яденета да се солят с препечени трици или пък с болус алба (бяла пръст - от аптеката).

След обяд и вечеря като десерт болният да изяжда или:

а) по 1 купичка домашно желе за усилване: овес 80 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 40 г, просо, сладки жълъди и фий по 20 г от вечерта се заливат с 3,5 л хладка вода и киснат захлупени цяла нощ, на сутринта към тях се прибавят 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 1 супена лъжица чубрица, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1 супена лъжица счукан тебешир; в закрит съд се варят, докато напълно се разварят всички житни семена, след това се снема от огъня и се подслажда с 250 г чист пчелен мед (но не и гликоза, защото от нея почернява желето) или пък с карамелизира-на захар и като изстине, се прецежда чрез изстискване; или:

б) по 1 -2 чаени лъжички смес от 250 г чисто краве масло и 500 г чист пчелен мед с прибавка на 1 кафена чашка жълт и бял равнец, стрити на прах, и сока на 1 лимон; или:

в) по 1-3 чаени лъжички от следния крем за усилване: 100 г прясно краве масло, 6 супени лъжици чист пчелен мед и по 1 чаена лъжичка кафе от печени бадеми, бял фий и сладки жълъди; след това добре е да се взема по 1 драже витамин С (от аптеката); или:

г) по 1 супена лъжица рибено масло; или:

д) по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад, разбъркан с 1/2 чаена лъжичка яйчени черупки и толкова кафе от бял фий, а след това да изпие или 1 чашка домашна боза (направена от по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, 1 пресен жълтък, малко мед и 2 супени лъжици плодов сок, айрян или вода, добре разбъркани, с прибавката и на 2-3 супени лъжици пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа - отново се бърка добре да стане гъсто като боза), или 1 кафена чашка отварка от 4 супени лъжици ечемик, 4 смокини и 2 супени лъжици стафиди - в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути; като изстине, се прецежда чрез изстискване, или 1 чашка от 75-100 г вегетарианско вино, направено от сока на изстискани моркови, ябълки и месести чушки по равни части с малко мед или захар, или пък 1 чашка от 50 г чиста малага.

Важна добавка. Ако болният на обяд и вечеря яде по малко месо или пък прясна речна риба, и то печени или варени, но не и пържени, да спазва правилото: месната храна да бъде 1/5 от цялата му храна.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие или:

а) домашна боза, приготвена от 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1-2 чаени лъжички бирена мая, 1/4 чаена лъжичка козуначена мая, малко плодов сок или сок от моркови с мед или захар да стане гъсто и сладко като боза); или:

б) отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 6 супени лъжици от външните люспи на кромид лук, гръмотрън (корени) 2 супени лъжици и корите на 1 лимон и 1 портокал - в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага отварката се прецежда; или:

в) отварка от хмел (шишарки) - 2 супени лъжици в 500 г вода се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък:

г) брезнишка минерална вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...