Jump to content

Средиземноморска анемия


Recommended Posts

Средиземноморска анемия

Среща се в Гърция, Италия, България и някои други средиземноморски страни. Проявява се обикновено в ранна детска възраст, но макар и рядко, се среща и у възрастните. Отнася се за наследствено обременени деца.

Признаци. Заболяването се развива 1-2 години след раждането на детето. Болните имат характерен монголоиден израз и сивкаво-жълтеникаво оцветяване на кожата. Коремът е подут. Те изостават в телесно и душевно развитие. Два са най-характерните признака: прогресираща анемия и вълнообразно повишаваща се температура.

Лечение: Провежда се от лекар. Народната медицина прилага следното за общо засилване на организма:

I. Два часа след ядене, ако болният има повишена температура, да взема по 1 прах от 2 г индийски орехчета, нишадър и лимонтозу (винена киселина) на прах - по равни части (от аптеката). Щом температурата спадне, праховете се спират.

Десет минути след праховете да изпива 1 чашка от 75 г отварка от христово око 50 г, исландски лишей 40 г, бял глог (плод и цвят) от двете по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени) и мащерка - по 20 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При липса на повишена температура да взема или:

а) по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета (40 връхчета в 2 л хладка вода на тих огън се варят 30 минути, след това се прибавят 1 супена лъжица семе от копър и 1 чаена лъжица захар, варят се още 10 минути; като изстине, се прецежда през цедка); или пък:

б) по 1 супена лъжица (за деца 1 чаена лъжичка) смесен сок от 3 черни репи, обелени, смлени на машинка за месо и добре изстискани, разбъркани със сока на 1 лимон.

II. Десет минути след сиропа или смесения сок да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, зайча стъпка (листа) и кървав здравец (корени) по 60 г, бял равнец (листа и цвят), магданоз (листа), имел и смил (листа) по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Забележка. При пиенето билките се подслаждат с мед, както е казано по-горе, защото медът в този случай е много полезен.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда). След това при запек се прави клизма с 1/2 л пак чай от лайка. За деца клизмите се правят според възрастта със 150-300 г от същия чай. Следват парни компреси на далака, и то едновременно отпред и отзад, с торбички, напълнени с търпимо горещ и полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред) или с търпимо гореща сол с продължителност 20-30 минути, последвани от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. След това целият гръбнак се налага или с мушама от хаваджива (60 на 10 см) с тропосано върху й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата, или пък с торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и 7 супени лъжици сурови диви кестени, на ситно настъргани с кората (при липса на кестени със 7 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак).

Едновременно на целия корем се поставя торбичка от същия тензух, ушита на три джоба, напълнена:

а) едната вечер - с пресен селски хлебен квас, засилен с 15 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 15 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 20-30 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат и смачкани без кокичките;

б) втората вечер - или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 20-30 сини сливи, преди поставянето й поръсена с 1 -2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 2-3 супени лъжици ленено семе, 20-30 сини сливи и 150 г прясно мляко - вари се да стане гъста лапа.

Едновременно на главата се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен (според възрастта на болното) с 5-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 5-9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак - за деца наполовина), а на гушата и на гръдната кост - торбичка с квасец, засилен с 2-3 сини сливи, смачкани без костилките. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

IV. Сутрин. Болни над 15-годишна възраст още с отварянето на очите да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от фрикция с хладка вода на корема, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

V. Един-два часа след закуска в тежки случаи на далака да се постави топла лапа от листа от прясно зеле, попарени със 150-200 г врящо мляко и добре изстискани, или пък коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла вода и оцет наполовина. Отгоре се поставят вестник, вълнена обвивка и грейка - държат се 4 часа. През целия ден да се носят на далака, лакътните и пищялните кости подходящи парчета мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). В леки случаи през целия ден само на далака се носи парче мушама от хаваджива.

Неделя. Ако болният не е добре, лечението продължава по плана. Ако е добре, почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация парни компреси на корема и топли бани не се правят.

VI. Лятно и есенно време преди обяд от 10 ч до 12 ч от голяма полза за болния е да поседи на спокойствие под зелени дървета. За целта избира здраво дърво без никакви сухи клони по него, сяда до дънера, облегнат с гръб към стеблото и с лице към слънцето, и в това положение седи, като чете или рисува нещо примерно от 10 ч до 12 ч. След това се правят поне 10 дълбоки вдишвания с бавни издишвания. Привечер към 19-20 ч вместо дадените по плана приложения (налагания) да му се направи цяла топла баня (37-38°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзак (цялата билка с корените без плодовете) и борови клони - по 2-3 хватки или снопчета. С тях се напълва казанът до половината, след това се прибавят и по 1-2 двойни шепи корени от магданоз и девесил (селим), здравец (цялата билка с корена), орехови листа и хмел (шишарки) и заедно се варят 30 минути. Като изстине до 39°С, се прецежда и излива във ваната. След банята се прави сухо увиване с помощта на хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването - фрикция на цялото тяло с хладка чиста вода.

Забележка. С една и съща отварка се правят бани 3 вечери подред - примерно понеделник, вторник и сряда. След това се сварява друга отварка. Такива бани се правят 30-40: всеки ден, през ден-два и даже три дни в зависимост от здравното състояние на болния. Добре е след всеки 6 бани да се дава 1 седмица почивка.

Важна добавка. Добре е слаботелесните и изтощените болни всеки два часа да вземат по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) крем за усилване, приготвен от 2 кафени чашки шипково брашно, 1 кафена чашка листа и цвят от бял равнец, 1 кафена чашка листа и цвят от жълт кантарион, 1 кафена чашка жълт равнец - листа и цвят (всички стрити на прах), 300 г прясно краве масло и 600 г чист пчелен мед.

Приготовление: Маслото с меда се слагат във водна баня на тих огън да се разтопят. След това се махат от огъня и се прибавят шипковото брашно и стритите билки и всичко се бърка в порцеланов съд с дървена лъжица (металната унищожава витамините) в продължение на 1 час.

Забележки:

1. Преди да се стрият билките на брашно, добре е да се сложат в една торбичка от марля и да се държат върху парата на тенджера, пълна с вряща вода, за да се дезинфекцират.

2. При липса на шипково брашно то може да се приготви и от сушени шипки: за целта се изваждат семките на шипките, а месото се изсушава, стрива и се пресява.

3. Кремът може да се повтори и потрети, докато се постигне целта.

4. Болният може да яде и печен черен дроб на младо животно: агне, теле, гъска и пр., или пък да пие запарка, приготвена от 200 г пресен телешки дроб или прясно телешко месо: поръсва се с малко черен пипер или магданоз и се попарва с 600 г вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и се прецежда, като това количество се изпива през деня вместо вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...