Jump to content

Пернициозна анемия


Recommended Posts

Пернициозна анемия

Пернициозната анемия е заболяване, което засяга най-често възрастните между 30 и 50, а по-рядко и 60 години.

Причини. Заболяването може да е самостоятелно, а и да се дължи на други причини: бременност, стомашно-чревни заболявания, сифилис, малария. Причина за него е липсата на витамин В12 - било в храната или пък от смутеното му приемане в стомаха.

Признаци. Заболяването започва бавно и незабелязано. Болните се чувстват отпаднали, лесно се заморяват. Нямат апетит, понякога повръщат, имат диарии. Оплакват се от парене на езика, особено след ядене на дразнещи, лютиви храни. Кожата им е бледожълта с жълтеникав оттенък, лигавиците също. Понякога имат отоци по краката, мравучкане, сърцебиене и задух. Езикът е зачервен, разранен, а по-късно става гладък като огледало. Дъвкането и говоренето са затруднени. Болните имат смущение в чувствителността, несигурност при движение. Температурата понякога достига до 38°С. Черният дроб и далакът са увеличени.

Предсказание. Сериозно и зависи от причината, която го е предизвикала, а и от навременното и правилно лечение.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист и се състои в даване на чернодробни препарати, витамин В12, диетолечение, а при нужда и кръвопреливане.

Народната медицина препоръчва промяна на въздуха, на обикновената среда, пълно спокойствие, дълга почивка, стоене на чист и свеж въздух. Болните да употребяват храна, богата на белтъчини (месо, черен дроб, риба, яйца, мляко, сирене, хайвер), а също и различни плодове и зеленчуци (смокини, фурми, сухо грозде, зърнени храни, кайсии).

Идеалът чрез храната да се взема лекарството по естествен начин трябва да се следва упорито и само така ще се създадат здрави хора, които да противостоят на заболяванията. Освен това съветваме болния след всяко ядене да взема по 2-3 чаени лъжички от домашния крем за усилване: по 100 г смлени бадеми и орехи и същото количество прясно масло и варен мед (врял във водна баня 10 минути) се разбъркват в обща смес и се държи на хладно място. Или пък 1-3 бонбончета, приготвени от 500 г чист пчелен мед, 100 г шипково брашно и 50 г суха бирена мая (от аптеката). Всичко това добре се разбърква да стане гъсто тесто и от него се правят бонбончета, които се овалват в малко пудра захар, за да не се слепват, и се държат в подходяща кутия. Всяка вечер болният да оставя до леглото си по 1 л мляко, което да изпива през нощта на малки порции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...