Jump to content

Тромбопенична пурпура


Recommended Posts

Тромбопенична пурпура

Тромбоцитите са кръвни плочици - третият елемент на кръвта освен еритроцитите (червените кръвни телца) и левкоцитите (белите кръвни телца). Те участват при кръвосъсирването и кръвоспирането. При намаляване на броя им в кръвта настъпва заболяването тромбопенична пурпура, което се характеризира с кръвоизливи.

Причини. Наследствено предразположение към тази болест.

Признаци. Периодична неедновременна поява на несиметрично разположени с различна големина кожни кръвоизливи и кръвоизливи на лигавиците, неправилни и различно оцветени: ясночервени, тъмночервени, жълти, зелени, виолетови. Срещат се и кръвоизливи от устата, венците и носа. До появата им болният се чувства здрав. Кръвоизливи в ставите няма.

Предсказание. Сериозно, особено при острите кръвоизливи. Хроничната форма е по-благоприятна.

Усложнения. Вторично малокръвие.

Лечение. При кръвоизливи лечението се провежда от лекар. В интервалите без кървене са необходими правилен режим и правил-но пълноценно хранене. Народната медицина препоръчва освен казаното за хемофилия: сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чаша бира, в която от вечерта са сложени 20 г прясна хлебна (козуначена) мая - кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква добре и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха или течна бирена мая и шипково брашно. На втора закуска може да изпие 1-2 пресни кокоши яйца или пък чаша мляко с 1 жълтък от прясно кокоше яйце, подсладено с мед или захар, и мляко с парче хляб, леко препечен. На обяд и вечеря - както при хемофилия. След обяд и вечеря болният да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад или пък мед, засилен с по 1 чаена лъжичка прах от картоф, изгорен до черно, и 1/2 изравнена чаена лъжичка от яйчени черупки. Вечер преди лягане при невъзможност да се облече „мокра риза“ вместо нея да постави на корема си компрес от 2-3 бархетни парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят в 600 г вода се варят 5 минути), а под компреса в областта на далака се поставя торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец, засилен с 2-4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 5-9 сини сливи, смачкани без кокичките, или пък торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от 250 г ориз с прибавка на 1 пълна супена лъжица ленено семе или ленено брашно и 20 сини сливи - в 800 г вода се вари като пилаф, след това се смачква на тесто, като се махат костилките.

Сутрин след изпълнение на казаното за хемофилия болният да носи през деня в областта на далака парче мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:

1. За нормализиране на хемоглобина при анемия - сутрин, 1 час преди да стане от леглото, болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г малага или чисто домашно червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах.

На тих огън във водна баня се варят 30 минути. Употребява се на следния ден от приготовлението й.

2. При ускорено утаяване на кръвта сутрин, обед и вечер 10 минути след настойката, дадена в плана за хемофилия (вж. точка I), болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани заедно с черупките на каша и вързани в марличка, с прибавка на 3 супени лъжици овес (зърна) и по 2 супени лъжици корени от магданоз, обикновена коприва, къпина и цикория - в 3 л вода на тих огън се вари 20 минути. След това се прибавят още по 2 супени лъжици борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на четири части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Забележка. Отварката от орехи замества отварката от пипериче и пр., дадена в плана за хемофилия (вж. точка II).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...