Jump to content

Намаляване броя на белите кръвни телца (левкопения)


Recommended Posts

Намаляване броя на белите кръвни телца

(левкопения)

Причини. Левкопенията не е самостоятелно заболяване, а признак, съпътстващ други заболявания. Характеризира се с намаляване броя на белите кръвни телца (левкоцитите) под 5000 в 1 куб. мм кръв. Развива се при много вирусни и други инфекциозни болести, при различни отравяния, остра лъчева болест, кръвни болести, разрушаване на лимфни възли, болести с увеличаване на слезката (далака) и т. н.

Признаци. Покриват се с признаците на основната болест, предизвикваща левкопенията.

Предсказание. В общи линии добро - зависи от основното заболяване.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение цели общо засилване на организма, както при левкемия, със следните добавки:

1. Два часа след ядене, ако болният има повишена температура, да взема 1 прах от 2 г от следната смес: 6 г индийско орехче, 6 г нишадър и 6 г лимонтозу (винена киселина от аптеката), стрити на прах, смесени заедно и разделени на 9 праха по 2 г всеки.

Забележка. На деца да не се дават. При по-големи деца се намаляват на четвъртина или наполовина.

Освен това болният може да взема и по 1 изравнена чаена лъжичка див кестен, настърган с кората на ситно ренде и разбъркан с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед. Заедно с праховете да изпива или:

а) по 1 чашка от 75-100 г (за деца според възрастта) отварка от кората на плода на дивия кестен (1 супена лъжица кори в 300 г вряща вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) по 1 чашка от 75-100 г (за деца според възрастта) отварка от пелин (листа) и червен кантарион (листа и цвят): по 1 супена лъжица от двете в 300 г вода се варят 5 минута, като изстине, се прецежда; или:

в) по 1 кафена чашка (за деца според възрастта) отварка от пелин (листа), орехови и бадемови ядки, счукани на ситно - по 1 супена лъжица от трите в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък:

г) по 1 чашка от 100 г отварка от пелин, червен кантарион (листа и цвят) и жълт равнец (листа и цвят) - по 1 супена лъжица от всички се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

2. Ако болният няма повишена температура, да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа), медуница, мента пиперита, пелин (листа), овчарска торбичка, полски хвощ, селим (листа), цикория (корени) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари още 20 минути. Като изстине, се прецежда.

3. При наличност на горчива вода в стомаха, 5 минута преди да обядват, по-възрастните от 15 години болни да използват следната смес: 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), разбъркан със 150 г чисто натурално (домашно) червено вино, 30 г чист маслинен зехтин и 6 бучки захар.

4. При висока температура (до 40°С), придружена от тръпки, на болния да се направи хладка клизма (35°С) с 1 л разтвор от сода бикарбонат (на 1 л хладка вода 1 супена лъжица сода). След това тялото му да се намаже със следната смес: 1 пресен белтък от яйце, 1 супена лъжица ракия, 1 супена лъжица сода бикарбонат, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица счукан чесън. Увива се с 2-3 одеяла и след като се препоти, му се прави фрикция с вода и оцет наполовина, а на главата му се слага „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полета с 50 г оцет, в който киснат 1/2 час. На далака се поставя торбичка, напълнена с квасец, засилен с 3-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с топла лапа от печен лук, засилен с 9-12 сини сливи, смачкани без костилките, или пък прясно зеле, сварено с толкова мляко, за да стане гъста лапа.

Забележка. Разтриването може да се прави 3 пъти на ден.

5. При липса на апетит всеки 3 часа да се дава на болния по 1 супена лъжица отварка от пелин (1 супена лъжица пелин в 200 г вода се вари на тих огън 5 минути).

6. При болки в сърцето да се слага отпред в областта на сърцето млечен компрес от 2-3 парчета, натопени в топло сурово мляко, а отзад - торбичка с пресен хлебен квасец, засилен с 2-4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и да се държат, докато мине болката.

7. През летния сезон за предпочитане е кестените, с които се засилва квасът, да се заместват с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзак, настъргани на ренде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...