Jump to content

Левкемия


Recommended Posts

Левкемия

Левкемията е прогресиращо кръвно заболяване, при което се образуват незрели форми на белите кръвни клетки (левкоцитите). Има няколко вида левкемии. Освен това различават се остри и хронични форми.

Причини. Все още не са напълно изяснени. Значение имат някои инфекциозни заболявания, отравяния (с бензол, арсен и др.), увреждане от рентгенови и радиеви лъчи и др.

Признаци. Различни и зависят от вида на заболяването. Острата левкемия най-често започва внезапно с висока температура, втрисане, болки в гърлото, ставни болки, подуване и разраняване на венците, сливиците, устата, небцето. Болните имат неприятен дъх от устата. Често имат кръвоизливи от венците, стомаха, а и по кожата.

Проявите на хроничната левкемия се определят от нейния вид. Обикновено заболяването започва бавно и незабелязано. Болните се оплакват от отпадналост, умора, главоболие, задух, сърцебиене. Нямат апетит, сънят им е неспокоен. Черният дроб и далакът са увеличени. При други случаи се увеличават лимфните възли по тялото. Могат да настъпят и редица усложнения.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица или сироп от алое арборесценс, или пък сироп от узрелите зърна на полския бъз (вж. том III, книга трета, „Акне“).

II. Десет минути след един от сиропите да изпива 1 чашка от 75 г ( за деца според възрастта) отварка от агримония и волски език по 50 г, зайча стъпка, здравец, мечо грозде, невен, пача трева, ранилист и синя тинтява по 40 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайкучка, мента пиперита и мащерка по 20 г. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода и след това на тих огън в закрит съд се варят още 20 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и се държи на студено, за да не вкисне.

Диета. Същата, както при средиземноморска анемия, със следната добавка: на закуска болният да пие на глътки смес от 1 пълна чаена лъжичка копривено брашно, 1 пресен жълтък, 1 супена лъжица прясно масло и 1 супена лъжица чист пчелен мед, предварително добре разбъркани и след това залети или с чашка горещо мляко, или пък с гореща вода. Преди обяд и вечеря лятно време като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от млади букови листенца с малко винен оцет и олио по вкус, а след обяд и вечеря като десерт да взема по 1-3 супени лъжици от народното сладко за усилване. За него се вземат 3 чаени лъжички тахан за халва и по 1 чаена лъжичка мед, сладък червен пипер и шипково брашно, разбъркват се добре и след това се прибавя и по 1 чаена лъжичка бирена мая (която се държи на студено). Или пък от следната смес: 3 чаени лъжички бъзов мармалад с 1 чаена лъжичка мед и по 1/2 лъжичка прах от яйчени черупки и копривено брашно. След това да изпие 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и подсилен с 1/4 от изравнена чаена лъжичка козуначена мая, 2 чаени лъжички шипково брашно, 1 пресен жълтък, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо сода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки за пречистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк широколистен (листа), малинови листа, листа от горска ягода, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа) и червена хвойна (зърна) по 30 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се варят 10 минути и като изстине, се прецежда. Или пък брезнишка минерална вода.

III. Два часа след ядене да взема по 1-2 чаени лъжички от сладкия „домашен крем за усилване“, приготвен от 100 г краве масло, 4 пресни жълтъка, 4 супени лъжици мед и по 1 супена лъжица печени и счукани бадеми, орехи, кафе от бял фий и жълъдово кафе.

IV. Двадесет минути след него да изпива 1 чашка от 75 г отварка (за деца наполовина) от исландски лишей 40 г, глог (плод и цвят) по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени), мащерка, бударица по 20 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1 -2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това при нужда клизма с 1/2 л от същия чай, последвана едната вечер от парни компреси на черния дроб, далака, големите пищяли (от коляното до глезена) и лакътните кости (от китката до лактите) с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност около 20 минути; разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти; коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда), засилен на черния дроб и далака с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен на двете места с по 3-5 сушени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, и двойно сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките). Едновременно пищялите и лакътните кости се налагат с торбички, напълнени със същия хлебен квас, засилен с 5-7 супени лъжици дави кестени, настъргани с кората, и толкова сини сливи, смачкани без костилките. На тила се поставя торбичка, напълнена със същия квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, на сливиците и челото се слага торбичка с чист квасец и на носа - питка с чист квасец, а отгоре книжка. Държат се цяла нощ.

Втората вечер се прави компрес на гръдната кост с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик, както по-горе, последвана от налагане на същото място с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и двойно сини сливи, смачкани без костилките. След това се прави коремен компрес (отпред) с отварка от трина, едновременно съчетан с разтривка на лакътните кости и пищялките със смес от зелен столетник (агава американа) и камфоров спирт по равни части и налагане на тила, челото, носа и сливиците както е казано по-горе. При главоболие най-добре е да се слага цяла „шапка“ от тензух, която да покрива главата от веждите до тила, напълнена със същия квасец, засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре й по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея“ . Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти - подробности вж. в том I, „Внушение и самовнушение“, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, фрикция на под мишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Дълбокото дишане се повтаря преди обяд и вечеря.

Един-два часа след закуска, ако болният е на легло, на целия корем да се сложи торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, смачкан, полуизстискан и поръсен с по 1-2 супени лъжици захар и царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, а на всеки пищял и лакътна кост - торбичка със същата лапа, засилена с по 10 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка захар - държат се от 5 до 7 часа. След свалянето на лапите на същите места да се направи фрикция с хладка вода.

Ако болният не е на легло, през целия ден да носи върху лакътната кост и пищялите т. нар. мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). Върху нея се тропосва парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата. Използва се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Забележка. Вместо кромид лук лапите може да се приготвят с праз лук (бялата му част), сварен с малко мляко, и преди поставянето да се поръсват с по 1 чаена лъжичка захар.

Неделя. Ако болният е добре, се прави пълна почивка от всичко с изключение на диетата. Ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси на корема и гръбнака, а също и горещи лапи на тези места не се правят.

Важни добавки:

1. При липса на апетит всеки 3 часа да се дава на болния по 1 супена лъжица отварка от пелин (1 супена лъжица в 300 г вода се вари на тих огън 5 минути; като изстине, се прецежда).

2. При слабо сърце след закуска, обяд и вечеря болният да взема и следната смес: 3 чаени лъжички гликоза, 1 чаена лъжичка кафе от фий и по 1-2 ядки от бадеми.

3. При болки в сърцето в сърдечната област отпред се слага млечен компрес от 2-3 ката, натопен в топло сурово мляко, а отзад - торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората - да се държат, докато мине болката.

4. При температура два часа след ядене сутрин, обед и вечер болният да взема заедно с дадената отварка и по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и винена киселина (лимонтозу) - по 6 г от всяка, стрити на прах и разделени на 18 праха.

5. През летния сезон по-добре е кестените да се заместват със същото количество пресни корени от полски бъзак, настъргани на ренде и напръскани с малко ракия.

6. При агранулоцитоза е полезно лечението с лимони (вж. том I). Вместо вода болният да пие отварка от боровинки или шипки - 1 шепа от едните или от другите в 1 л вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда през кърпа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...