Jump to content

Инфекция на кръвта (сепсис)


Recommended Posts

Инфекция на кръвта (сепсис)

Причини. Най-често това става като усложнение на съществуващо гнойно огнище (остеомиелит, цирей, флегмон, рана, гноен отит и др.).

Признаци. Протича с висока температура (39-40°С), придружена от треска, изпотявания, отпадналост, сухост на езика, ускорен пулс, кожни изриви с разнообразен характер, увеличен далак.

Предсказание. Сериозно - ако не се лекува правилно и своевременно, може да завърши зле.

Лечение. Провежда се задължително в болнично заведение. От народната медицина се прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша. Преди всяко вземане се разбърква, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чаша от 100-150 г гореща като чай отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, орехови листа, обикновена коприва, пача трева, розов цвят (листенца), слез, спирея, росопас, цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. При липса на апетит често да се пие с малки чашки сок от плодове (особено от портокали) и зеленчуци; лека вегетарианска храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, съдържащи повече витамин А (спанак, салати, моркови, домати и др.). При температура да се отбягва прясно мляко; киселото мляко и прясното несолено сирене в случая са много полезни.

Полезно за болния е да се придържа към следния режим на хранене: сутрин на първа закуска да изпива 1 чашка от 200 г (за деца наполовина) боза или безалкохолна бира, в която от вечерта се слага 30 г прясна козуначена мая (за деца според възрастта). Кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно и се изпива наведнъж или на два пъти. Един час след тази закуска се прави втора (по желание). Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде с хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови и целина по равни части, с малко домати, чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус.

Освен това добре е през време на яденето да глътва със сдъв-каната храна и по 1 детско хининче (от аптеката), а след обяд и вечеря като десерт да изяжда и по 1 купичка „домашно желе за усилване“. За него се вземат овес 120 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 60 г, просо и сладки жълъди по 30 г, заливат се с 4 л вода и кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се добавят 5-10 ореха, счукани с ядките и черупките, 1 супена лъжица чубрица, 1 супена лъжица тебешир, счукан на ситно, и 1 лимон, разрязан на 4 части. На тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда през цедка. След това за по-възрастните от 18 години се препоръчва да изпиват и по 1 чашка от 50-100 г чисто натурално старо червено вино, а по-младите да вземат по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с чист пчелен мед и 1/3 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. След това да изпиват по 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода, чист пчелен мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие топла отварка от бял равнец, борови връхчета, гръцка коприва, миризлива лазаркиня, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, малинови листа и листа от френско грозде - по 50 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряла вода, след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при температура болният да взема по 1 прах от 2 г (за деца 0,5-1 г) от следната смес: 6 г индийско орехче, настъргано на ситно, и по 6 г нишадър и лимонтозу (винена киселина) на прах (от аптеката), обвити в капсули от аптеката, за да не киселеят. Заедно с праха се изпива 1 чашка от 75-100 г (за деца според възрастта) отварка от агримония и т. н. (вж. точка II). При слабо и нервно сърце се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавки на 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, и по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

Забележка. За деца и юноши листата от индрише се вземат според възрастта им: например ако детето е на 7 години - 7 листа, ако е на 9 години - 9 листа, и т. н.

Десет минути след сместа при нервно сърце болният да изпива 1 чашка от 100 г (за деца според възрастта) отварка от исландски лишей 80 г, глог (плод и цвят) по 60 г от двете, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени) и мащерка по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. При хепатит да изпива 1 чашка от 75 г (за деца според възрастта) отварка от синя тинтява, червен и жълт кантарион, мента пиперита и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 25 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода (за деца наполовина). След това, ако болният има температура над 38°С въпреки вземането на праховете, да се направи изтриване на цялото тяло със смес от 2 белтъка, 2 супени лъжици ракия, 2 супени лъжици сода бикарбонат, 2 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица счукан чесън (за деца сместа се взема наполовина), последвано от сухо увиване, засилено с 3 шишета, напълнени с търпимо гореща вода - едното поставено на стъпалата, а останалите две от двете страни на бедрата, и то помежду второто и третото одеяло, за по-добро изпотяване. След препотяването да се направи и фрикция на цялото тяло с хладка вода и оцет наполовина, а след това да се постави на главата „шапка“ от тънко хасе, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 1/2 кафена чашка оцет - киснат в него 20 минути и се изстискват добре. Едновременно на гърлото се поставя торбичка с квасец, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах, а на носа - питка от същия квас със залепена книжка отгоре му. Държат се до сутринта или пък докато досадят на болния.

Ако болният няма температура, да направи парна баня на краката си с продължителност, докато добре се изпоти, последвана от сухо увиване с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването - сухо изтриване и поставяне на коремен компрес, натопен в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода) или пък във вода и оцет наполовина. На тила се поставя торбичка със сурови картофи, полети с малко мляко. Киснат в него 20 минути и се изстискват добре, отгоре - шапка от чорап, и се държат до сутринта или докато досадят на болния.

Важни добавки:

1. При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестен, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани.

2. Добре е под коремния компрес в областта на черния дроб и далака да се поставят 2 торбички, напълнени с чист пресен селски хлебен квас, засилен с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и толкова сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и счукани без кокичките, или пък още по-добре с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен за двете места с по 9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и с 1 супена лъжица царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано при висока температура от всички приложения, дадени преди лягане. При липса на температура се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Преди обяд, ако болният има температура, повтаря се казаното за сутринта. Ако няма температура и е на легло, да му се постави само коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина и да се държи 2-3 часа. Ако ли се чувства добре и не е на легло, да пие само билките и да спазва диетата през деня, а вечер да се лекува по плана.

Забележка. При тази болест колкото повече болният пие горещи отварки (във вид на чай), толкова повече ще се поти и толкова по-бързо ще оздравее. При отравяне с химикали лечението е както при сепсис, с добавка всяка вечер на засегнатите места по кожата да се правят или компреси от кисело мляко, или пък торбички, напълнени с пресен селски хлебен квасец, забъркан с топло мляко вместо с топла вода, и да се държат до сутринта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...