Jump to content

БОЛЕСТИ НА НОСА. Общи упътвания. Хрема


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА НОСА

Общи упътвания

Носът е орган на обонянието (мириса). Той е разделен с хрущял-на преграда на две кухини - дясна и лява. Във всяка от тях се намират по 3 носни костни черупки (миди, издатини). Носните кухини стоплят и овлажняват въздуха, който дишаме, и ни предпазват да не вдишваме прах и бактерии, които се полепват по отделяната слуз и след това се изхвърлят навън при изсекването.

Чрез входове (канали) с носа са свързани и съседните кухини (околоносните синуси) - челюстни, челни и на решетъчната кост. В носа се отварят и слъзните канали. Там, където носната кухина преминава в глътката, се отварят евстахиевите тръби, които свързват носните кухини с лявото или дясното средно ухо. От това става ясно, че болестите на носа могат да преминат в съседните на носа кухини, средното ухо и очите.

Хрема

Възпалението на носната лигавица се нарича хрема. Тя бива остра и хронична.

Острата хрема може да бъде самостоятелно заболяване или пък проява на някои общи заболявания: дребна шарка, скарлатина, грип, епидемичен менингит и др. Съществуват и т. нар. специфични хреми - при сифилис, дифтерия, гонорея и други. Две са главните причини на обикновената остра хрема - вирусна инфекция и простуда.

Хроничната хрема се развива обикновено след често повтарящи се възпалителни дразнения на носа от различни вещества: прах, цимент, въглища, тютюн. Значение за това имат и някои изменения в носа - например изкривена носна преграда. Хроничната хрема може да се дължи и на някои инфекциозни заболявания.

Признаци. Обикновената остра хрема се среща най-често през есента и пролетта - появява се след простуда, особено когато времето е влажно и променливо. Тя започва с неразположение, главоболие, особено около очите, кихане. От двете ноздри се отделя голямо количество секрет, носът е запушен, поради което болният диша през устата, обонянието намалява. Нерядко болният има и леко повишена температура. Това състояние трае няколко дни и постепенно настъпва пълно оздравяване.

При хроничната хрема болните имат много секрети, носът е запушен и дишането е затруднено. Обонянието намалява или липсва. Тази хрема е упорита и продължителна.

Усложнения. Болните с хронична хрема често страдат от възпаление на горните дихателни пътища, на ухото, на синусите или на слъзната торбичка. От хремата, ако не се лекува, често може да се възпали слизестата ципа на очите или каналът, по който слизат сълзите от окото в носа; да се възпалят средното ухо, синусите, да се получи миризлив нос (озена). Понякога след възпалението на горните дихателни пътища може да се развие бронхопневмония.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува навреме. Когато лекуваната хрема не премине и след две седмици, вероятно заболяването е преминало в околоносните празнини (синузит) - сли-зесто-гнойният секрет излиза от тях, дразни постоянно лигавицата на носа и хремата не престава.

Предпазване. Да се избягват причините, особено простудата на краката. Добре е да се промиват ноздрите, както преди, тъй и след заболяването със солена хладка (25оС) вода (1 изравнена супена лъжица морска сол в един литър вода). Стомахът винаги да бъде редовен, краката топли. Да се избягва употребата на студени напитки. Когато предполагате, че ще добиете хрема, трябва 2 пъти дневно да изпивате по една чаша топъл чай от орехови черупки (вж. при кашлица). Да се избягва контакт с хремави хора.

Лечение. При обикновена хрема още същата вечер на болния да се направи топла клизма с 500 г топла вода, последвана от нагряване на челото му с обикновена електрическа крушка или електрически котлон с продължителност, докато му е приятно. След това се налагат гърбът на носа и челото с две компресчета от по 4 парчета марля, натопени в спирт за горене, добре изстискани, за да не попадне спирт в очите. За предпазване от такава изненада предварително върху очите се слага памук. Двете компресчета леко се бинтоват и така се спи.

Ако в продължение на 1-2 дни болният не се отърве от хремата, тогава да продължи лечението с парна баня на главата, която всекидневно вечер преди лягане да се повтаря (при желание за по-бързо излекуване може да се повтори и на обяд), за да се предизвика обилно изпотяване. При невъзможност да се направи парна баня на главата тя може да се замени с гореща баня на краката (42-45°С) с прибавка на 50 г синапово брашно или морска сол. Щом тялото се препоти добре от парната баня, трябва да се направи коремна баня (30-26°С за 10-20 минути) или пък коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или в хладка вода (25°С). Банята и компресите се правят по 2 пъти на ден. Вечер преди лягане да се постави на болния коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или във вода (25°С). Добре е още да се намокри леко косата на главата с топла вода и след това да се завие с пешкир. След такива топли увивания хремата бързо минава.

Външно. Добро средство против хремата е вътрешността на носа да се намазва с боров вазелин или с чисто несолено краве или пък растително масло. Това цели да отпуши носния проход. Още по-добре действат честите промивания на носа (ноздрите) с гореща (38-40СС) солена вода (вж. том I, „Баня на носа“). Правят се няколко (2-3) пъти на ден. След тази баня ноздрите се отпушват и се усеща голямо облекчение. Скъсява се и траенето на хремата. При хронична хрема същите промивания се правят с хладка солена вода 30°С. Във водата, с която се промива носът, вместо сол може да се постави лимонов сок (10-15 капки на чаша вода).

През деня по-често да се прави гаргара с хладка лимонена вода (10-15 капки лимонов сок на чаша вода).

Вътрешно. Болният да пие или:

а) отварка от цариче: 2 супени лъжици от билката се варят в 1/2 л вода 10 минути, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка; или:

б) бял равнец, градински чай и жълт кантарион: взема се от всяка билка по 25 г и от общата смес 1 супена лъжица се вари в 250 г вода за 5 минути; употребява се топла по 1 кафена чашка на обяд и вечер преди ядене; или:

в) отварка от бъз (свирчовина), подбел, цвят от лопен и пирински чай: приготовление и употреба както по-горе; или:

г) чай от ленено семе: 1 супена лъжица семе се вари в 1/2 л вода на слаб огън 10 минути; за подобряване на вкуса със семето се вари кората на 1 ябълка или няколко сушени сливи. Чаят се пие с мед и сока на 1/2 лимон. Пие се по две винени чаши на ден.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна, предимно плодова, пюрета от зеленчуци и черен хляб. Кафето, алкохолът и тютюнът да се изхвърлят. Супи да не се ядат, също и пиенето на всякакви течности през време на лечението да се намали до минимум. Глътка вода, подкиселена с няколко капки лимон, или пък малко мляко сутрин и когато се усили жаждата, са достатъчни за през деня.

За страдащите от бъбречни болести не се препоръчва въздържането от пиене на течности.

Самовнушение. С общата формула „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

При лечението на хремата трябва да се запомни добре, че носът трябва да се секне правилно, за да не премине заразата в ушите или синусите. Затова най-напред се изчиства едната ноздра, после другата, без да се духа силно. Много загноявания на средното ухо (среден отит) се дължат па неправилно секнене. Освен това се препоръчва движение на чист въздух, а в топло време да се спи при отворен прозорец. Ако болният има възможност, през лятото да прави речни или морски бани. Те също подпомагат лечението както на острата, тъй и на хроничната хрема, особено когато са съчетани със слънчеви бани на лицето (а при желание и на цялото тяло) със зелени листа. През останалото време от голяма полза е да се правят два пъти седмично, и то вечер, парни бани на главата.

За да се избегне замърсяването на възглавницата, под главата на хремавия се поставя пешкир. Освен казаното, добре е да се избягват тесните яки и шията да е свободна. Острата хрема минава, щом изтичащите през носа секреции се сгъстят и дразненето престане.

При обикновена хронична хрема освен казаното за острата хрема трябва да се добави и следното: клизмите да се правят 2-3 вечери подред, за да се отстранят всякакви следи от запека. Парните бани на главата да се правят с чай от лайка. Всяка вечер след парната баня на главата да се правят меняваща баня на краката и коремен компрес. Едновременно се поставят цяла „шапка“ на главата и малка торбичка, покриваща целия нос, напълнени с хладък селски хлебен квас - държат се цяла нощ. От голяма полза е и честото (3-5 пъти) смъркане през деня на хладък чай от лайка или още по-добре на хладка отварка от трънка (плодове), дъбова кора, листа от праскова и лайка: от общата смес (приготвена с равни части от всички билки) се взема 1 супена лъжица и в 1/2 л вода се вари 20 минути. След това се прецежда и се употребява.

Ако от носа на болния тече жълт секрет, тогава вечер на главата да се слага топла лапа от смлян и сварен бял боб. Държи се цяла нощ.

Лечението на специфичната хронична хрема вследствие сифилис, дифтерия, туберкулоза, проказа и пр. става по начина, изложен за самата болест.

Употребата на ментови бонбони и пастили за дезинфекциране на дихателните органи или ментолови пасти и ментолов вазелин за намазване на възпалените ципи на носа е вредно, особено за деца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...