Jump to content

Сух нос (сух катар на носа)


Recommended Posts

Сух нос (сух катар на носа)

Причини. Постоянно дишане на сух, прашен и задимен въздух, на изпарения от киселини и основи, прекарани инфекциозни заболявания, анемия, туберкулоза и др.

Признаци. Постоянна и много неприятна сухота в носа и гърлото. От носа се отделя гъст секрет, който лесно засъхва. Обонянието намалява.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. От народната медицина се използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: 500 г чист пчелен мед (предварително варен във водна баня 10 минути, за да не дразни глътката), 50 г прясно и несолено краве масло и 5-10 зърна чиста бяла дъвка, счукана на прах - всичко се разбърква добре, за да стане като крем.

II. Десет минути след сместа болният да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, градински чай, лайка, невен, пача трева и слез (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол - не! Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби с добавка преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по

1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба - речна или океанска), винаги придружено от любимата салата с винен оцет и олио по вкус. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и подир това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода, мед или захар - да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от алтея (корени и цвят), бъзов цвят, борови връхчета и подбел - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе в 500 г хладка вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода и кисне захлупено 20 минути. Като изстине, се прецежда. След това при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. За деца клизмите се правят с 200-500 г от същия чай според възрастта на болното. Следва парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, а след нея меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда). След това се прави промивка на носа с топла отварка от алтея (корени) и лайка - 1 супена лъжица корени от алтея в 500 г вода се варят 20 минути, след това в същата отварка се сипват 2 супени лъжици лайка (цвят) и като клокне веднъж, се снема от огъня. Вътрешността на носа се намазва с кибритена клечка, увита с памук, натопен в настойка от 250 г чист маслинен зехтин, сварен с по 1 супена лъжица жълт и червен кантарион (листа и цвят): на водна баня се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. След него на челото се поставя торбичка с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 2 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и очукани в дървен хаван на кашица), а на гърлото се слага торбичка със същия квасец, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с кората, или с 1 супена лъжица пресни корени от полски бъзак, или пък с 3-5 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките). На носа се слага питка от същия квасец, засилен с 1 синя слива, смачкана без костилката, със залепена отгоре книжка. Държат се цяла нощ.

Важна добавка. При главоболие, синузит или трета сливица вместо на челото да се слага на цялата глава „шапка“, напълнена с хладък пресен селски квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени със 7-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак), с прибавка и на 1/4-1/2 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и обличане. След измиването се прави промивка на носа (както е казано по-горе). Добре е тя да се повтори и преди обяд със същата отварка.

Неделя. Почивка от всичко, пази се само диетата. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VI. Лятно време преди обяд от 10-12 ч - слънчева баня на лицето със зелени листа (от репей, слънчоглед или тиква) за 30-60 минути, последвана от измиване на главата с хладка слънчева вода или от къпане в река, море и други места, придружено от плуване за 10-20 минута.

Забележки:

1. След всяка парна баня, ако е студено, болният в продължение на 5 минути да диша през вълнена кърпа или шал.

2. При болни сливици (възпалени или гнойни) сутрин и вечер преди ядене да им се правят масажи с помощта на палците: 15 пъти откъм ухото до брадата и 15 пъти в обратната посока.

3. За по-скорошно оздравяване болният да отбягва опушените помещения - от тютюн или други дразнещи газове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...