Jump to content

Смрадлив нос, зловонна хрема (озена)


Recommended Posts

Смрадлив нос, зловонна хрема (озена)

Озената се среща най-често между млади хора, и то повече у жените, отколкото у мъжете. Няколко души от семейството могат да страдат едновременно.

Причини. Недостатъчно изяснени. Може би значение имат болестотворните микроорганизми, прекараната хрема при скарлатина, дифтерия, грип, сифилис и др., а и липсата на витамини.

Признаци. Започва като обикновена хрема, като от носа изтича обилен секрет - отначало течен, а после гъст и жилав. Носът е запушен, отделя гъсти носни зловонни секрети. По-късно се изпълва с жълто-кафяви кори, които пречат на дишането, а се отделят много трудно. Болният не усеща миризмата на носа си.

Усложнения. Тази болест довежда до меланхолия поради това, че болният трябва да избягва хората заради вонящия си нос. Освен това честото поглъщане на носните секрети може да доведе до възпаление на стомаха и други разстройства.

Лечение. Общо според болестта, която го предизвиква. Освен това добре е да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по една чашка от 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, жълт равнец, лавандула, невен, пача трева, ранилист (листа и цвят) и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, след това се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при сух нос, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и подир това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко чист пчелен мед или плодов сок - да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (4 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при нужда се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка, за 5-10 минути, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарва с 500 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), и промивка на носа с топла отварка от алтея (корени) и лайка (вж. „Сух нос“) или пък с топъл разтвор от алое (карасабор) и печена стипца (от аптеката). От алоето се взема 1 зърно, голямо колкото лещено, а от стипцата 1/2 изравнена кафена лъжичка и се разтварят с 200 г хладка вода. Подир тези промивки носът отвътре се намазва с памуче, увито на кибритена клечка и натопено добре в настойка от чист маслинен зехтин, сварен с жълт и червен кантарион във водна баня (вж. „Сух нос“). Едновременно се слага „шапка“ на главата с пресен селски хлебен квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). На носа се слага питка от същия квасец, засилен с 1-2 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките, а отгоре му се залепва книжка - държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След обличането и измиването се прави промивка на носа или:

а) с хладък разтвор от алое и стипца (вж. по-горе); или:

б) с отварка от вътрешните кори на дъба (цер или горун) - 6 супени лъжици вътрешни кори, нарязани на ситно, в 1 л вода се варят 30 минути, или пък:

в) с отварка от смрадлика (листа) и жълт кантарион (листа и цвят): по 1 супена лъжица от двете се запарват с 400 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Добре е промивката да се повтори и преди обяд. След нея да се направят и 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

V. Лятно време преди обяд от 10 ч до 12 ч се прави слънчева баня на лицето със зелени листа (от репей, слънчоглед, тиква и др. подобни) с продължителност от 30 до 60 минути, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали двойна шепа орехови листа и 1 стиска морска сол, или коремообтривна баня (30-25 °С за 10-20 минути) с формулата: „Аз ще оздравея.“

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се пази диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка. Тази болест е упорита и затова трябва да се постоянства 2-3 месеца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...