Jump to content

Загуба на обонянието


Recommended Posts

Загуба на обонянието

Обонянието може да бъде намалено, да липсва или да бъде болезнено повишено.

Причини. Хронична хрема, туберкулоза на носа, сифилис и ДР-

Лечение. При лека форма 1-2 вечери подред на болния да се направят топли клизми (36°С) и на плещите му да се слага синапова лапа със сол и оцет. При тежка форма лечението трябва да е общо за засилване на организма. За целта първите една-две вечери подред на болния да се направят топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка. След това винаги при нужда - обикновена клизма.

Всекидневно сутрин се прави парна баня на главата с чай от лайка (10-20 минути), последвана веднага от меняваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или във вода. Държи се 2-3 часа.

Преди обяд плещите на болния се налагат със синапова лапа, направена със сол и оцет (държи се 3-5 часа), едновременно съчетана и с коремен компрес както сутринта. Държат се 2-4 часа.

Вечер преди лягане през вечер - понеделник, сряда и петък, парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или във вода, а на челото и на носа се слагат торбички с хладък селски хлебен квас. Държат се до сутринта. През вечер - вторник, четвъртък и събота, парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от меняваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес (както сутринта), съчетан със селски хлебен квас на челото и на носа, както в понеделник вечер.

Вътрешно. Отварка от хвойнови плодове и от живовляк - по 1 кафена чашка сутрин, обед и вечер преди ядене (по 1 супена лъжица плодове от червена хвойна и живовляк се варят в 300 г вода 10 минути).

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“ След възвръщане на обонянието да се лекува основната болест по начина, указан в книгата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...