Jump to content

Полипи в носа


Recommended Posts

Полипи в носа

Полипите са месести нарастъци по лигавата ципа на носа. Прикачени са обикновено за нея с тънко краче.

Причини. Всички хронични дразнения на лигавата ципа на носа могат да бъдат причина за образуването на полипи, но най-често те са резултат на остро и хронично гнойно възпаление на около-носните кухини - т. нар. синуси.

Признаци. Заболяването се развива бавно и постепенно. Когато полипите са малки, не причиняват особени смущения. При нарастването им носът се запушва и дишането през него е затруднено. Носът отделя повече секрети, понякога примесени с гной. Запушването на ноздрата принуждава болния да диша повече с устата. Обонянието намалява. Болните често се оплакват от главоболие. Понякога много големите полипи разширяват носа.

Усложнения. Тъй като полипите запълват носната кухина, причиняват хрема, главоболие, лош сън и кашлица. А понякога вследствие налягането, което полипът упражнява върху преградата на носа, тя се изкривява.

Лечение. Хирургично. Едновременно с това се лекуват заболяванията на синусите.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, живовляк широколистен (листа), зайча стъпка, лавандула, невен, пача трева, слез и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Както при сух нос. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от орехови листа - 5 листа в 600 г вода на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, отварката се прецежда.

II. Два часа след ядене болният да взема по 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода (за деца според възрастта - от 250 до 500,

г) последвана или от:

а) парна баня на главата с чай от лайка с продължителност около 5-10 минути; или пък от:

б) парен компрес на носа с продължителност 10-15 минути с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик, варен само 10 минути (за да може да се използва 2-3 пъти подред), последвани от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката. След това се правят сухо изтриване на краката, коремен компрес и компрес на шията, натопени в топъл чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и кисне захлупено 1 час; като изстине, се прецежда). На носа се поставя питка от пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 2-3 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко вода, за да набъбнат, и след това смачкани на кашица без костилките и накрая леко поръсени на върха на ножа с пудра захар), увита в марличка, и се закрепя с памук и бинт. На челото и гърлото се слагат 2 торбички от тензух, напълнени с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен също за двете места с по 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 5-7 сини сливи, смачкани без костилките. Преди поставянето от вътрешната страна торбичките леко се намазват с малко чист пчелен мед и се закрепват с фланелен бинт. Държат се цяла нощ.

Забележка. При главоболие всяка вечер на цялата глава да се слага „шапка“ от пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени със 7-9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

IV. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и обличане. След това непременно носът да се полее отвън (откъм веждите надолу), и то повече откъм болната страна, с пълна чаша чешмяна вода (20°С), след което да се изтрие до сухо и да смръкне разтвор от морска сол (1 супена лъжица сол се разтваря в 500 г преварена вода). Смъркането да се повтори и преди вечеря. Накрая да се направи опит за правилно и дълбоко дишане през носа с издишване през устата.

Преди обяд от 10 до 12 ч се прави баня на носа (вж. том I) с топла отварка (37°С) от полски хвощ (2 супени лъжици листа и цвят в 600 г вода се варят 15 минути; като изстине, се прецежда) или пък с топла солена вода (на 250 г преварена вода се слага 1 пълна чаена лъжичка морска сол). Наконечникът на гумен балон (тулумбичка) се вкарва в едната ноздра, като болният стои с наведена напред и надолу глава над умивалника. Със слаба струя се промиват носните кухини. Това се повтаря ту с едната, ту с другата ноздра. Добре е банята да се прави два пъти дневно - преди обяд и преди вечеря. В последния случай не се прави смръкването със солена вода.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Много е полезно сутрин, обед и вечер преди ядене болният да си прави и сух масаж на сливиците с двата палеца: първо откъм ушите докъм брадата 15 пъти и обратно също 15 пъти, последван от гаргара с лимонов разтвор (1 чаена лъжичка лимонов сок в една чаша преварена вода).

2. Страдащите от гъгнив говор през деня да правят и упражненията за правилен говор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...