Jump to content

Екзема на носа


Recommended Posts

Екзема на носа

Причини. Най-често се дължи на хронична хрема. Понякога може да бъде проява на обща екзема.

Признаци. При мокрещата екзема кожата във входа на носа се зачервява, подува, появяват се малки мехурчета, които се пукат. По-честа е сухата форма, при която кожата се зачервява, надебелява, покрива се с люспи, появяват се и цепнатини, има и сърбеж.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Най-напред трябва да се отстрани причината на заболяването. Освен това първите 1-2 вечери подред на болния да се прави топла клизма (37°С) с чай от лайка. След това винаги при нужда обикновена клизма.

Всекидневно сутрин да се прави парна баня на главата с чай от лайка за 5 минути, последвана след препотяването от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина (държи се 2-3 часа) или от коремна баня (32-28°С за 10-20 минути). Преди обяд, ако е лятно време, се прави слънчева баня на лицето със зелени листа за 20-30 минути (при желание може и на цялото тяло за 30-50 минути), последвана от коремен компрес или коремна баня както сутринта. Вечер преди лягане се прави парна баня на главата с чай от лайка, последвана от коремен компрес както сутринта. Държи се пяла нощ,

Външно. Сутрин и вечер след парната баня или пък и без нея носът да се намазва отвън с домашния мехлем за суха екзема (вж. том III, книга трета, „Суха екзема“).

Вътрешно. Болният да пие отварката от 12-те билки (вж. том I).

Диета. Природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...