Jump to content

Recommended Posts

Рани в носа

Причини. Одраскване и нараняване с остри предмети (клечки, моливи, игли), чоплене на носа, изскубване на косми, хрема и други болести.

Усложнения. Инфектиране на раните, менингит и др.

Лечение. Никога не бива да се пипа с ръка вътре в носа. Най-напред трябва да се измият ръцете хубаво със сапун и вода. Леките рани сутрин, обед и вечер се промиват (чрез смъркане) с топъл чай от лайка или борова вода. След това върху раната се поставя памуче, натопено в същата вода. Гнойните рани се промиват сутрин и обед с отварка от жълт кантарион (1 супена лъжица листа и цвят се запарва с 250 г вряща вода и захлупено се вари 5 минути; като изстине, се прецежда). Вечер преди лягане непременно да се направи парна баня на главата с чай от лайка (за 10 минути), последвана от промиване на носа с отварка от жълт кантарион и втикване в носа на памуче, натопено в същата отварка от жълт кантарион или в сладък мехлем. Накрая се поставя коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или във вода. Държи се цяла нощ.

При запек винаги да се прави топла клизма (37-38°С). Ако раните са последица на някоя болест, то след измиването им да се намазват със сладък мехлем, с боров катран или с чисто краве масло, като при това се лекува и самото заболяване.

Полезно е всеки два часа да се капват в болната ноздра и по няколко капки от 30-40% захарен разтвор в чай от лайка.

Вътрешно. Както при екзема на носа.

Диета. Лека природосъобразна храна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...