Jump to content

Рани отвън на носа. Цирей на носа


Recommended Posts

Рани отвън на носа

Причини. Удар по носа, падане, одраскване, нараняване и др.

Лечение. Ако раната е от удар и носът се е подул, веднага да се сложи по-дебел компрес (6-8 ката), натопен в хладка вода и поставен като превръзка на очите. През деня компресът да се сменя 3-5 пъти, а вечерният да остане за през цялата нощ. Или да се сложи питка от пресен селски хлебен квасец с дебелина около 1 см със залепена отгоре му мека книжка. Държи се, докато засъхне, след което се сменя с нова, докато изчезнат следите от удара. Ако раната е обикновена, да се лекува по начина, изложен в том I за лечение на рани.

Цирей на носа

Това заболяване се среща често и се дължи на попадане на гнойни микроби в мазните жлези или космените торбички на носа при разчесване.

Признаци. Болният се оплаква от болки в носа и подуване. Кожата на носа е зачервена, напрегната и болезнена. След 4-5 дни се появява жълт връх, от който изтича гной.

Предсказание. Сериозно, защото може да се усложни с менингит.

Лечение. Циреят в никакъв случай не бива да се изстисква. Първите 1-2 вечери подред да се направи топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка. След това винаги при запек се прави клизма с 500 г топла вода. Освен това добре е всяка сутрин болният да си прави парна баня на главата с чай от лайка за 10 минути, последвана веднага от меняваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, съчетан с компрес на врата. Държат се 2-3 часа.

На обяд преди ядене носът отвън да се наложи с топла лапа от ленено семе или с лапа от попарена лайка с продължителност около 1/2-1 час, последвана от същите компреси, както сутринта. Държат се пак 2-3 часа. Вечер преди лягане - гореща баня на краката (45°С за 10 минути), последвана от коремен компрес, натопен в отварка от трина или пък във вода и оцет наполовина. Едновременно да се наложи носът отвън с топла лапа от ленено семе или пък с питка пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, а отгоре да се залепи мека книжка. Държат се цяла нощ.

Външно. Сутрин, обед и вечер след парната баня на главата носът да се промива с топла отварка от жълт кантарион и след това да се постави в него малко памуче, натопено в сладък мехлем.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...