Jump to content

Кръвоизлив от носа


Recommended Posts

Кръвоизлив от носа

Носните кръвоизливи се срещат доста често. В повечето случаи те са проява, а не самостоятелно заболяване.

Причини. Те са различни - местни и общи. Към местните причини спадат разширените венички в носа, нараняването, чопленето на носа, чужди тела в него, туберкулоза, полипи в носа, тумори и др. От общите причини най-чести са повишено кръвно налягане, при продължително стоене на слънце, изкачване със самолет, някои кръвни и инфекциозни заболявания.

Признаци. Обикновено започва внезапно или след чоплене и нараняване на носа. Понякога болният усеща тежест, виене на свят, притъмняване, бучене в ушите, сърбеж в носа, който го кара да се чеше и да киха. След това кръвта започва да тече. Повечето пъти тя идва от предната част на носа, но понякога и от задната и влиза в глътката. Последното обикновено става, когато болният лежи по гръб. Понякога кръв тече само от едната ноздра, а друг път от двете. Може да тече обилно и силно или пък да сълзи и капе, да престава и пак да започва.

Предсказание. Общо взето благоприятно, особено при повишено кръвно налягане. Когато то е често и продължително, причинява анемия.

Предпазване. Предразположените към носно кръвотечение хора лятно време да не ходят на слънце без шапка. Освен това на носа да се прави всеки ден душ със студена вода, като се слага нависоко съд (вж. том I), в който се поставя черво, а на края на червото има изострен стъклен накрайник, който се държи 3 см под ноздрите. Така се впръсква в носа около един литър хладка вода (20°С). При тази процедура главата трябва да се навежда над легена. Душът може да се замести и със смъркане или на чаша вода без или с 1/2 чаена лъжичка лимонов сок или с 1/2 чаена лъжичка стипца, или с отварка от полски хвощ, или пък с отварка от дъбови кори (вж. „Хемофилия“).

Първа помощ. При по-силен кръвоизлив веднага да се търси бърза лекарска помощ. До идването на лекаря пострадалият трябва:

1. Да запази спокойствие и неподвижност.

2. Дрехите около шията му да се разхлабят съвършено.

3. Около шията му да се увие кърпа, за да не се зацапат дрехите.

4. Пострадалият да седне и наклони главата си малко назад.

5. Да диша през устата си, а двете ноздри да се притискат отвън за 5-10 минути.

6. Ръцете му да се повдигнат и поставят зад главата и там да се задържат за по-дълго време.

7. На челото, плещите (между лопатните кости), върху носа и половите органи да се поставят студени компреси и същевременно гърдите му да се разтрият с оцет. Или пък вратът да се обвие с 2-3 шепи овчарска торбичка (ако няма такава, взема се обикновена трева).

8. Краката да се държат в гореща вода (40°С).

9. Да му се дава да смърка студена солена вода или вода със стипца, или още по-добре да се приготви разтвор от винен оцет (1 чашка) с една супена лъжица сол, който се налива бавно в ноздрите, като се изплюва из устата.

10. Да му се даде да смръкне малко кафе, приготвено от черна бакла.

11. Да се сложи под горната устна на пострадалия чиста марля (платно или памук), увита във вид на цигара, така че да легне върху жлебината над венците на предните му зъби (резци) и с палеца отвън (под носа) да се натиска силно и продължително това място.

12. В ноздрите да се втикне памук, натопен в чист лимонов сок или в кислородна вода.

13. Ако всичко това не помогне, да се вземе парче марля, дълга около 50 см и широка 2 см (предварително напоена в разтвор от готварска сол) и внимателно и плътно да се натъпче в носната кухина, като се остави краят малко навън, за да може лесно да се извади.

14. Никога да не се позволява на лицето да се навежда над леген или друг съд, нито да се секне.

Лечение. Лекува се самото заболяване. При склонност към силно кръвотечение от носа е необходимо пълно спокойствие на болния и лежане няколко (10-15) дни подред след спиране на кръвоизлиянието, и то по гръб в легло. Най-добре е да се правят компреси със студена вода (10-20°С) и да се слагат на най-горната част на носа под очите. Те трябва да се сменят на всеки 5 минути. Освен това на болния да се слага сутрин, обед и вечер студен компрес (20°С) на корема и да се държи 2 часа.

При загуба на кръв всяка вечер да се прави и гореща клизма (42°С) със сол (на един литър вода се слага една супена лъжица ситна сол). Самият иригатор се държи високо, а накрайникът му да бъде от мек каучук. Дълбокото дишане в случая е много полезно, обаче да се прави бавно и без напрежение (вж. том I, „Дихателна гимнастика“).

Външно. Много е полезно вечер преди лягане да се капват в носа на страдащия по 1-2 капки чист маслинен зехтин. За целта болният да легне на здравата си страна, за да може зехтинът да се капне при външния край на носа, а не при вътрешния - до устата.

Вътрешно. В продължение на 6 седмици болният да взема варова вода 3 пъти дневно по 1 супена лъжица (вж. том III, книга първа, „Остър бронхит“). През деня да вземат с вода черупките на 2-3 яйца, предварително опечени и смлени във воденица за кафе (вж. том III, книга първа, „Воден плеврит“).

Полезно е още да изяжда дневно 50-100 г хрян (корен), настърган и размесен с чист мед. Да се яде, докато престане кръвотечението. Полезно е и да изпива дневно по един лист желатин, разтворен в чаша вряла вода, и към него да се прибави (за вкус и отнемане на миризмата на туткал) 1 чаена лъжичка плодов сироп. Също са полезни и всички отварки, дадени при кръвоизлив от белите дробове (вж. том III, книга първа).

Диета. Един ден - пълен глад, а след това лека природосъобразна, млечно-растителна храна. Крушите са много полезни.

Самовнушение. При кръвоизлив с формулата „Минава, минава...“, а в останалото време с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...