Jump to content

Червен нос


Recommended Posts

Червен нос

Причини. Зачервяването на носа се среща при някои стомашно-чревни заболявания, при кръвни заболявания, при много голяма горещина или силен студ. Зачервява се носът и при прекалена употреба на алкохолни напитки.

Признаци. Кожата на носа е зачервена и надебелена. По нея се виждат тънки червени жилки - разширени капиляри. Заболяването е неприятно от естетична гледна точка.

Лечение. Общо и според причината.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машина за месо заедно с корите.

Забележка. За деца и юноши листата от индрише се вземат според годините им: например ако детето е на 10 години - 10 листа, и т. н.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея (корени) и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Както при сух нос.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), жълт равнец, синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и кисне захлупено 1 час.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда), последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-7 минути, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици се запарват в 1 л вряща вода и се варят още 5 минути, като изстине, се прецежда). На главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени със 7-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Едновременно се поставя на носа едната вечер питка от пресен селски хлебен квасец, забъркан с топла отварка от дъбова кора вместо с топла вода (4 супени лъжици вътрешна кора от дъб, на ситно нарязана, в 1 л вода на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда), поръсена на върха на ножа с нишадър на прах (от аптеката) ; отгоре се залепва книжка. Втората вечер се слага питка от същия квасец, засилен с 1-3 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат и да се извадят костилките, счукани на кашица. Третата вечер - същата питка, но засилена с 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани, на ситно нарязани и поръсени на върха на ножа с печена стипца на прах (от аптеката) и пак отгоре - книжка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“ (вж. том I, „Психолечение“), последвано от сух четкое масаж на пялото тяло, включително и носа, и то с по-мека четка, за 5 минути, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания с формулата: „Сила, живот, здраве, младост, бодрост, красота“. След тоалета носът леко се масажира със сок от печен кромид лук или пък с чист маслинен зехтин. Масажът се прави в продължение на 1 минута, и то едновременно с показалците на двете ръце от гърба на носа в посока към ушите, без да се масажират бузите. След това носът леко се напудря с оризова пудра.

Неделя и при менструация - пълна почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Много е полезно сутрин и вечер преди лягане да се прави промивка на носа с хладка отварка от полски хвощ (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода и ври още 10 минути; като изстине, се прецежда).

2. Ако болният е принуден в студено време да излезе навън, добре е преди това да намаже леко носа си с аптекарски спирт, ракия или чист маслинен зехтин.

3. През време на лечението и след оздравяването да спазва казаното в том I (вж. „Козметика“ - грижи за носа).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...