Jump to content

Изкривен или стеснен нос


Recommended Posts

Изкривен или стеснен нос

Причини. Последица от лошо падане или удар по носа. В някои случаи се дължи и на полипи или тумор в носа. Понякога изкривяванията са от само себе си.

Признаци. Дишането е едностранно, затруднено. Често настъпват хреми, синуити, възпаление на ухото.

Лечение. То е само оперативно. При счупен, лошо зараснал и изкривен нос народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 3 пресни сурови кокоши яйца, добре измити, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, който да ги покрие 1/2 см. Стоят на светло и проветриво място

3-4 дни, за да се разтворят черупките им, и след това с вилица се разбъркват, изваждат се ципите, прибавят се 50 г чист винен коняк и 150-200 г лята захар (небетшекер), счукана на ситно, за да не вкисне настойката.

II. Двадесет минути след настойката да изпива една чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (тесен), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладено с мед и с лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби с добавка и за двата случая преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от пресен или стар кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. След ядене да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или пък чист пчелен мед, забъркан с рафинирана сяра на прах - на върха на ножа (от аптеката).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути или пък от парен компрес на носа с торбичка от марля, напълнена или с търпимо горещ и полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), или пък с търпимо горещи картофи, сварени на пара и смачкани с люспите на пюре, с продължителност 10-20 минути. След това пострадалият нос се налага:

а) ако е скоро счупен - с топла питка от пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен със смес от 1/4 чаена лъжичка рафинирана сяра на прах и на върха на ножа нишадър на прах (от аптеката), като преди поставянето питката на носа леко се намазва от вътрешната страна с малко чист печен мед или зехтин, отгоре се слага книжка и лека превръзка;

б) ако е лошо зараснал и изкривен - с топла питка от същия квасец, засилен с 1-3 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, смачкани с люспите на кашица и поръсени с на върха на ножа сяра на прах;

в) ако носът е счупен и деформиран по-отдавна и вече е поза-костенял, тогава се налага едната вечер с питка от хлебен квас, засилен с 1-2 чаени лъжички сурови диви кестени, настъргани на ситно с кората, с прибавка и на 1-2 сини сливи, а също и със сяра, нишадър и мед, както по-горе (вж. точка III, буква а), втората вечер - с парче сурово агнешко или телешко месо, отрязано на тънка филийка и леко поръсено с малко чист счукан бахар или черен пипер и прикрепено на носа с бинт и памук.

Едновременно във всички случаи се прави компрес на врата от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 600 г вряща вода и захлупено кисне 20 минути, след което се прецежда). Държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“ (вж. том I, „Психолечение“), последвано от 1-2 смръквания на хладка солена вода (1 чаена лъжичка морска сол на 250 г преварена вода) или пък на отварка от полски хвощ (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда).

Преди обяд се повтаря смъркането на хладната солена вода или пък на отварката от полски хвощ. Същото смъркане се повтаря и вечер преди лягане. След това е много полезно да се направи и друго смъркане като на енфие - приготовлява се от 50 г семе от черен кимион (нигела сатива) и в някакъв съд се залива с чист винен оцет да го покрие и така кисне 24 часа. След това се изцежда, оставя се да изсъхне добре, счуква се на прах и се държи в подходяща кутия. За едно смъркане се взема с върха на ножа.

Важни добавки:

1. При кръвоизлив от носа веднага да се втъкне в него едно фитилче, направено от памук и натопено в лимонов сок. След това отгоре на носа и отдолу на ноздрите да се сложи студен компрес от

4-8 парчета, натопени в оцет и добре изстискани. Държи се, докато спре кръвотечението. Едновременно с поставянето на компреса на носа да се даде на пострадалия да изпие 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгоряна непрана (серива) вълна с прибавка на 5-10 зърна от бяла дъвка, счукана на ситно, и 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Тридесет минути след белтъка да се даде на болния да изпие и 1 чашка от 75 г отварка от полски хвощ и червен кантарион (по 1 супена лъжица от двете се запарват с 300 г вряща вода и на тих огън се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда). Добре е същата отварка да се пие всеки 3 часа, докато кръвоизливът спре.

2. При често кръвотечение от носа вечер да се капват във всяка ноздра по 2-3 капки настойка от 250 г чист маслинен зехтин, сварен с 1 супена лъжица червен и жълт кантарион и червено подъбиче - във водна баня се вари на тих огън, почива 24 часа и се прецежда през кърпа чрез изстискване.

3. При рани в носа добре е сутрин, обед и вечер те да се мажат с мехлем, приготвен от прясно краве масло и чист пчелен мед по равни части - бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира.

4. При болки в носа сутрин и вечер се прави парна баня на главата с чай от лайка, последвана от намазване на носа отвътре и отвън с боров вазелин (от аптеката).

5. При силни болки в челото и носа да се сложи върху тях торбичка, напълнена с хладка лапа от 6 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно ренде и забъркан с 2 супени лъжици готварска сол. Държат се, докато мине болката.

6. След като хрущялът на счупения нос се заздрави, сутрин, обед и вечер преди парната баня на главата или промивката с помощта на двата показалеца на пръстите едновременно се прави лек масаж от гърба на носа към ушите, и то в продължение на 1-2 минути, за да му се даде исканата форма, като при масажирането носът се натиска много леко, за да се чувства приятност, а не болки от масажа.

7. Лапите на носа у децата до 10 години се засилват наполовина от даденото за възрастните. При стеснен нос лечението е същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...