Jump to content

Възпаление на околоносните кухини (синуит)


Recommended Posts

Възпаление на околоносните кухини (синуит)

Възпалителните заболявания на околоносните кухини са чести. Те биват остри и хронични.

А. Остър синуит

Причина. Най-честа причина е преминаването на възпалителния процес от носните кухини при хрема - обикновена или грипна. Заболяването може да настъпи и като усложнение на инфекциозни болести: брусница, скарлатина, дифтерия. Понякога заразата преминава при силно смъркане на носния секрет. Синусите могат да се заразят и отвън при нараняване. Доста често надчелюстният синуит се дължи на пробив на гранулом в горните кътници. Силното секнене на носа, особено когато се затварят и двете ноздри едновременно, може да стане причина да преминат материи, носещи зараза от носа в синусите и да причинят гноен синуит.

Признаци. В по-леки случаи болният се оплаква от силна хрема, запушен нос, главоболие, придружено от вечерно покачване на температурата до 37,2-37,4°С. Секрецията от носа е слузна.

Когато възпалението на синуса е гнойно, болният е отпаднал, с намалена работоспособност, без апетит, има температура и силно главоболие. Освен това явяват се и болки обикновено в областта на заболелия синус - в челото и веждата при челния синуит, на бузата или в зъбите при надчелюстния, в тила или в корена на носа при задни синуити.

Обикновено носът с запушен и обонянието е намалено. От ноздрата изтича слузно-гнойна или примесена с кръв отлъчка. Синуитът, който се явява като усложнение на брусницата и скарлатината, протича много тежко. У деца при гнойно възпаление може да се подуе веждата при челния синуит и бузата при надчелюстния.

Усложнения. Острият синуит понякога може да премине в хроничен. По-рядко могат да настъпят очни или вътречерепни усложнения - абсцес или менингит.

Предсказание. При правилно лечение обикновено острият синуит преминава за 1-2 седмици.

Предпазване. Да се отбягват причините, които го предизвикват, и да се вземат мерки за каляване на изнежените деца и възрастни (вж. том I).

Б. Хроничен синуит

Причини. Най-често настъпва след остро, особено повтарящо се възпаление.

Признаци. При хроничния синуит общото състояние на болния е слабо засегнато. При надчелюстния синуит има болки в лицето и очниците. От носа изтича гноен и миризлив секрет. Обонянието е намалено, а в повечето случаи носът е запушен. При челен синуит болният има тежест или болки в челото. Постоянно или от време на време от носа изтича гной. Гнойният секрет при заден синуит се стича в гърлото.

Усложнения. Както при острия синуит.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. При остра, продължителна хрема и болки в синусите болният трябва да пази стаята, а при температура - леглото.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, босилек, жълт равнец, лешникови листа, живовляк широколистен (листа), листа от горска ягода, невен (листа и цвят), подбел и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица леко препечено ленено семе и 1 изравнена чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 1 супена лъжица мед и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Както при „Сух нос“. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие липов чай.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей и полски хвощ по 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица мед се запарват с 500 г вряща вода и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек - клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка и 1 изравнена супена лъжица сода бикарбонат. Парната баня, за да бъде ефикасна, да се направи с електрически чайник и фуния от вестник, така че парата да бие право в лицето с продължителност около 20 минути. Следват влажно и сухо изтриване на лицето и главата и меняваща баня на краката до под коленете (42СС за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), започва се с горещата и се свършва с хладката, сухо увиване на главата за около 30 минути. След това на главата се поставя цяла „шапка“ от тензух, напълнена с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 6-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 1 чаена лъжичка смлян синап, за да не студи квасецът. Поставя се така, че да покрие изцяло челото и главата до тила, а отгоре - вестник и вълнена шапка. На носа от веждите до края на очите се залепва питка от същия квасец, засилен с 2-3 сини сливи, смачкани без костилките и поръсени на върха на ножа със смлян синап. Отгоре се поставя вестник. Едновременно на корема (отпред) се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопен в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути). Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Забележка. След като болният легне в леглото, да си намаже ноздрите отвътре с памуче, навито на кибритена клечка и натопено с малко от следната смес: чист пчелен мед и пудра захар по 1 чаена лъжичка от двете и 10 капки чиста валерианова тинктура - симплекс (от аптеката).

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След измиването и обличането при сину-ит с хрема е полезно да се смръкне като енфие, и то на върха на ножа, прах от черен кимион (нигела сатива): 50 г семе се залива с чист винен оцет, за да се покрие, и кисне в него 24 часа, след това се изцежда, оставя се да изсъхне добре и се счуква на прах - държи се в подходяща кутия. При наличност и на полипи в носа 3 пъти подред да се смръкне хладък разтвор от 200 г преварена вода и 1 чаена лъжичка морска сол. И в двата случая полезно е същото да се повтори преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. На дъжд, вятър, студ и сняг болният без шапка никога да не ходи.

2. При фарингит всяка вечер гърлото да се налага с торбичка от марля, напълнена с квасец, засилен с 5 сини сливи, смачкани без костилките.

3. При възпалени и увеличени сливици сутрин и вечер се прави сух и лек масаж с двата палеца: 15 пъти напред от под ушите към брадата и толкова пъти в обратна посока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...