Jump to content

БОЛЕСТИ НА УШИТЕ. Общи упътвания


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА УШИТЕ

Общи упътвания

Ухото е орган на слуха. Той се състои от три части: външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо.

Външното ухо се състои от ушната мида и от слуховия проход. Ушната мида стърчи отстрани на главата и прилича на широка фуния. Тя обикновено се нарича ухо и е покрита отвътре с продължение на кожата, но колкото отива по-навътре, кожата все повече изтънява и най-после се слива с тъпанчевата ципа.

След външното ухо иде външният слухов проход, едната половина на който е направена от хрущял, а другата, вътрешната - от кост. Подир него дохожда тъпанчевата ципа, която е обтегната в края на прохода.

Средното ухо се състои от тъпанчето, тъпанчевата кухина, слуховите костици и Евстахиевата тръба, която свързва тъпанчевата кухина с гърлото.

Вътрешното ухо на слуховия орган се намира в т. нар. камениста част на слепоочната кост и се нарича лабиринт. То се състои от три части: преддверие, охлюв и три полукръгли канала. Кухината на всички тия части се пълни с лабиринтна или слухова течност и по стените им се разклонява слуховият нерв.

Външното ухо е предназначено да приема, събира и усилва въздушните вълни. Те се събират в ушната мида, минават през външния слухов проход и срещат обтегнатата тъпанчева ципа, която чрез трептенето си ги предава в тъпанчевата кухина. Оттук по веригата на слуховите костици звуковите вълни отиват в лабиринта, дето се чувстват от слуховия нерв. Всяко възбуждане, произведено в слуховия нерв, се предава на мозъка в главата - така се улавя звукът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...