Jump to content

Лечение на болестите на ушите


Recommended Posts

Лечение на болестите на ушите

Възпалението на ушите се съпровожда със запушване, бодежи, гнойно течение от ухото, а понякога и от прояви на треска. Оздравителният процес трябва да се подкрепи чрез топли процедури, които усилват прилива на кръв. За тази цел платнена торбичка се напълва със смачкани горещи и сварени картофи или моркови и се поставя на ухото. Или пък тухла се нагорещява добре, след което се полива с вряла вода и оцет наполовина, увива се в парче вълнен плат и се поставя под ухото като възглавница. От парата болките много скоро минават и болният спи спокойно. Същото въздействие оказват парните компреси и парните бани на главата (ушите). Предизвиканият от топлината кръвоприлив смекчава болките и улеснява оздравяването. При треска болният непременно да почива на легло.

Гаргара. Често да се прави гаргара с хладък чай от лайкучка или лимонена вода. Тя е особено важна при болестите на ушите, понеже почти винаги са придружени от възпаление на Евстахие-вата тръба. Когато болестните признаци започнат да изчезват, да се ограничи броят на лечебните процедури.

При хронично възпаление и започващо притъпяване на слуха да се правят парни бани на главата с чай от лайка, съчетани с коремен компрес, натопен в хладка отварка от бял равнец (4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода и врят 5 минути) или пък във вода - държат се 2 часа. А помежду тях да се правят топли налагания с печени картофи или моркови (1-1,5 часа).

Ако ухото тече, сутрин внимателно да се промива отвън само ушната мида и входът в канала с топъл чай от лайкучка, като се внимава течност да не попадне в самия канал, а през деня да е леко превързано или запушено със свитък чист памук.

Страдащите от болести на ушите да лежат така, че болната страна да е отгоре. Но ако има гноене, да се лежи обратно, за да се улесни изтичането на гнойта. Ако са възпалени двете уши, да се лежи по гръб.

Наред с частичното лечение да се предприеме и общо с цел да се подпомогне организмът. Това се постига чрез природолечението и като се употребява растителна храна, главно плодове. Алкохолът, чаят, кафето, шоколадът и тютюнът да се изхвърлят. Да се правят редовно въздушни бани (5-30 минути), за да се кали организмът. Да се диша дълбоко и често да се изплаква устата. Да се регулира също изхождането по нужда и да се сгряват краката. Всяка неделя да се прави обща топла баня (37°С) за чистота. Долните дрехи и чаршафите често да се сменят. Лечението на ушите е трудно и затова се изисква търпение и постоянство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...