Jump to content

Болки в ухото


Recommended Posts

Болки в ухото

Причини. Болките в ухото са признак най-често на ушно заболяване, а по-рядко на друго (например на зъби).

Лечение. Насочено към самото заболяване. Освен това за успокояване на болките на болния трябва да се пречистят червата с топла клизма (30°С). Всеки ден по един път болният да се изпотява чрез парна баня на главата или на краката, последвана от сухо увиване на главата, съчетано с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или пък в хладка вода. По 2-3 пъти през деня на болния може да се поставя коремен компрес. Добре е вечер преди лягане парната баня на главата да се замени с парни компреси най-добре с торбичка горещ сварен ечемик или пък с гореща тухла, полята с вряла вода и оцет наполовина и обвита във вълнено парче. Тухлата се поставя под ухото като възглавница. От парата болките бързо минават и болният спи спокойно. Вместо тухла може да се приложат и торбички, напълнени с нагорещени трици или с нагорещена морска сол, а също бутилки с топла вода, или пък до болното ухо да се държи запалена електрическа крушка от 25 свещи, увита в плат, за да не пари (държат се 20-25 минути).

Външно. Ако болките не намаляват от тези средства, тогава към тях да се прибави и следното: взема се стрък праз лук, очиства се добре и така се заравя в гореща пепел, докато омекне добре, или пък се изпържва в чист тиган без масло и каквито и да било други неща. След това се изстисква сокът и докато е още топъл (негорещ), с чаена лъжичка се капват (при силни болки два пъти в денонощието, а при слаби един път в денонощието, ако тъпанчето не е пробито, т. е. не изтича гной) в болното ухо (уши) по 2-3 капки, които се държат 10-15 минути в ухото. Освен това от изстискания праз се прави лапа и се връзва на ухото (ушите). След като изстине, лапата се сменя с нова топла. При липса на праз лук в болното ухо може да се капнат 2-3 капки топъл сок от печен кромид лук или от ябълки, като същевременно се използва и получената от печенето им лапа. Лапата от ябълки се получава така: взема се една по-голяма ябълка, разрязва се напречно на две половини, всяка половина се набожда с 3-4 малки бучки тамян, след това двете половини се слепват, здраво се завързват с канап и ябълката се заравя в гореща пепел. Като се изпече, се използва, както и лапата от праз лук.

При липса на праз, кромид лук и ябълки може с успех да се приложат и следните средства: 2-3 капки топла гроздова ракия, размесена с 2-3 капки сок от седефче, или 2-3 капки чисто дървено масло, приготвено с червен и жълт кантарион (вж. том III, книга първа, „Язва в стомаха“), или пък бадемово масло. С голям успех може да се използват и следните средства: вземат се 2 зърна бял тамян (големи колкото грахово зърно), увиват се добре в памуче, след което се натопяват в чист спирт (ракия) и се втикват в двете уши. Или пък вместо тамян се вземат 2 такива зърна камфор, увиват се в памучета и без да се топят в спирт, се втикват в двете уши. От тези прости средства болките бързо минават и ушите се предпазват от загнояване.

В по-тежки случаи добре е върху ухото да се поставя и млечен компрес с прясна несолена извара. Докато болките преминават, добре е болният няколко дни да бъде на легло.

Вътрешно. Чай от маточина - 1 супена лъжица се попарва с 300 г вряла вода, кисне 1 час и се пие сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по една чашка от 100 г.

Диета. Лека природосъобразна храна, предимно плодова.

Самовнушение. С формулата: „Минава, минава…“ При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на ушите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...