Jump to content

Шум или бучене в ушите


Recommended Posts

Шум или бучене в ушите

Шумът в ушите не е самостоятелна болест, а показва, че има някакво разстройство в ушния апарат или някъде по-далеч от него.

Причини. Обикновено се подразделят на две групи: болести на слуховия апарат и болести вън от ухото, които влияят косвено.

Към първата група спадат възпалението на Евстахиевата тръба и на средното ухо. Шум и заглъхване на ухото може да настъпи и при запушване на ухото от ушна кал. Запушването може да се дължи и на някаква течност, гной, чужди тела и др. При обикновена хрема човек често има шум или пищене на ушите. Постоянен и разнообразен е шумът при ушното заболяване отосклероза.

Във втората група се включват заболявания извън ухото: внезапна промяна в кръвното налягане, каквото наблюдаваме при силна загуба на кръв, промяна в атмосферното налягане при летци, парашутисти, водолази, атеросклероза, някои нервни болести и др.

Признаци. Болните се оплакват от шум в ушите, който може да бъде много разнообразен: като гайда, цвъртене на птички или щурец, някои го наподобяват на пищенето на чайник, когато ври, или на мъркането на котка и т. н. Понякога шумът е кратковременен, а понякога никак не престава и това много безпокои болния. Страдащите от кръвно налягане и от атеросклероза чуват и биенето на пулса в ушите си. Тези пък, които страдат от ушно възпаление, чуват пулсирането на кръвта във възпалената част.

Лечение. Състои се в премахване на причината, която лекарят ще открие. Добре е да се приложи и следното лечение:

В леки случаи. Понякога шумът изчезва след продължителна разходка на чист въздух или при редовни разходки за известно време. Масажът на врата и шията също е полезен - прави се сутрин и вечер, последван от фрикция с хладка вода и сухо изтриване и дълбоко дишане - всекидневно (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Освен това носът се запушва с два пръста и се духа така, че да нахлуе въздух в ухото. Или една капка топло маслинено масло се капва в ухото и се запушва с памук. И най-после натопено в сок от печен праз лук парче памук се вкарва в ухото - също е добро средство при шум в ушите, особено ако се съчетае вечер с налагане на ушите с платнена торбичка, напълнена със затоплени житни трици. Държи се през нощта.

В тежки случаи лечението е общо. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, и по 12 г валерианова тинктура симплекс (чиста), тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек, жълта комунига, клинавче, лавандула, липов цвят, маточина, мента пиперита, риган и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица кори от портокал и по 3 зелени листа от здравец и лимон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, слабо солена и подкиселена с лимонов сок или чист винен оцет, или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата с червен кромид лук, листа от магданоз, домати и други салати по желание с малко винен оцет или лимон и маслинен зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компота с хляб. След обяд и вечеря да взема и по 1 драже витамин В1 (от аптеката) с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие следната запарка: 25 шипки (счукани в дървен хаван на кашица) с прибавка на 2 супени лъжици лайка се изсипват върху 500 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема следната смес: 1 чаена лъжичка кафе от фий (опича се до бежов цвят и се смила като кафе), разбъркано с 1 чаена лъжичка мед.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 2 супени лъжици корени от троскот и по 1 супена лъжица корени от обикновена коприва, репей и спирея и по 1 чаена лъжичка корени от дилянка и кори от зърнастец (франгула) и 1 малък див кестен, разрязан с кората на 4 части - в 1600 г вода на тих огън се вари 30 минута и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л чай от лайка, засилен с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, последвана от парни компреси на тила заедно с ушите с торбички, напълнени с търпимо горещ и полусварен ечемик (вари се само 10 минути, за да се използва 2-3 пъти), с продължителност около 10 минути, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), започва се с горещата и се свършва с хладката, и коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (2 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути), а отгоре се слага сухо хасено парче и вълнен пояс. Във всяко ухо се поставя по 1 зърно камфор, увито в памуче, а на главата - цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива и ушите, напълнена в понеделник и вторник с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа гъсто), засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 1 чаена лъжичка нишадър на прах, отгоре - вестник и вълнена шапка; в сряда - с топла лапа от 12 супени лъжици прясно смлян синап, 12 супени лъжици готварска сол, 6 супени лъжици житни трици или леко препечено царевично брашно и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъсто като тесто, отгоре вестник и вълнена шапка (държат се цяла нощ или докато досадят на болния); в четвъртък и петък - или със сурови картофи, едро рендосани и засилени с 9-10 супени лъжици диви кестени, или с квасец, както в понеделник и вторник. Картофите са много полезни, особено при бучене в главата, но след като се настържат на ренде, трябва хубаво да се изстискат и тогава да се засилят със сурови кестени, настъргани добре с кората им.

В събота - както в сряда.

Неделя. Ако болният е добре, почивка от всичко, при нужда лечението продължава по плана.

VI. Сутрин. Самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Добре е да се повторят преди обяд и вечеря.

Важни добавки:

1. Квасецът за „шапката“ може да се използва две вечери подред, като през деня се държи на студено място, а вечер се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация и се затопля до 36°С. По желание за по-бързо оздравяване добре е преди поставянето на „шапката“ във всяко ухо да се капват и по 2-3 капки от следната настойка: по 3 супени лъжици седефче (листа), лайка (цвят) и жълт кантарион (цвят) в шише с 500 г чист маслинен зехтин се оставя на слънце да стои 40 дни; или пък капки от чисто бадемово масло или чист маслинен зехтин, а след това болното ухо се затъква с парче памук.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.

3. Ако шумът е от атеросклероза, да се лекува основната болест.

4. При желание болният може да се лекува само с една от „шапките“, дадени в точка V.

5. При липса на диви кестени квасецът може да се засилва и със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан и засилен с 3 супени лъжици готварска сол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...