Jump to content

Recommended Posts

Ушна кал

Във външния слухов канал има жлези, които отделят восъкообразна леплива материя - ушна кал, чието назначение заедно с влакната е да запазват тъпанчевата ципа от прах, насекоми и др. Тази материя понякога е по-малко, а друг път повече. Сухостта на канала обаче зависи най-често от вътрешни увреждания на ухото, а не от намаляването на ушната кал.

Причини. Образуващата се ушна кал се изтласква навън от движението на ушния хрущял при дъвчене и говорене. Когато отделянето на ушната кал е затруднено или у хора, които постоянно чистят ушите си, в резултат на което се образува повече ушна кал, тя се натрупва във външния ушен канал и може да го запуши напълно. От това може да настъпи загуба на слуха.

Признаци. При набрана в повече ушна кал хората се оплакват от заглъхване на ушите, бучене, намален слух до пълна загуба, а понякога повръщане, главоболие и виене на свят.

Предсказание. Благоприятно.

Лечение. Тапите от ушна кал трябва да се премахват с промивка на ушите от лекар. Тя се прави с топла преварена вода или с топъл наситен разтвор от 2% боракс, или пък с 1-2% разтвор от сода бикарбонат (прави се в течение на 1-2 дни). Ушната кал се отстранява с умерено силна струя от течността.

По-твърдата ушна кал се смекчава бързо и леко, като промивките се предшестват 2-3 вечери подред от парни компреси на запушеното ухо с продължителност 30 минути, като всеки 3 минути се сменят. След всяко напарване на ухото в него се капват и по 5-6 капки или топъл чист маслинен зехтин, или бадемово масло, или пък смесен разтвор от сода бикарбонат 50 г, глицерин 10 г и дестилирана вода 50 г (от аптеката). Капките се държат в ухото 10 минути, след което то се избърсва и се запушва с топче памук, натопен в чист глицерин без сода. След 1-3 дни и най-твърдата тапа омеква и тогава с топла преварена вода се прави промивка. Честото промиване има своите лоши страни.

Промивка не се прави при спукано тъпанче. За да не се образува отново много ушна кал, болният след измиването да приложи лечението, изложено за шум или бучене в ушите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...