Jump to content

Сърбеж и екзема на ушите


Recommended Posts

Сърбеж и екзема на ушите

Екземата на ушите е сравнително често заболяване.

Причини. Понякога се дължи на дразнене - например чесане, дразнене с фуркет или при изваждане на чуждо тяло от канала, или пък от изтичащата гной при остро или хронично възпаление на средното ухо. Дразненето може да се дължи и на метален прах или химикали. При децата се среща като проява на други заболявания - например скрофулоза, а при възрастните - при диабет или подагра.

Признаци. Сърбежът е често нетърпим и кара болният да се чеше, особено жените с фуркети, куки за плетене и други предмети, които не са чисти и предизвикват още по-голямо раздразнение на кожата. В резултат на това кожата се зачервява, подува, отделя секрет, а често се образуват пукнатини по повърхността. Намиращите се по нея бактерии се внедряват вътре и предизвикват образуването на циреи, които са много болезнени. Друг път кожата на канала задебелява, гнои, дава неприятна миризма, често и болки, заглушаване и бучене в ушите, слухът намалява. При това състояние на болестта възниква възпаление на външното ухо, което може да бъде остро и да премине скоро в продължение на един месец. То често обаче се повтаря и става хронично. Появяват се пъпчици в канала, даже вън от ухото - екзема, която е упорита и мъчно се лекува. Възпалението може да проникне към костта. Понякога болните имат температура и дори разтрисане. Може да се получи подуване на лимфатичните възли около ушите и на шията и картината на болестта да стане тежка.

Предсказание. В леки случаи - благоприятно, в тежки - сериозно.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение. То е общо за засилване на организма и според причината, която го предизвиква. Например ако сърбежът се дължи на захарна болест, артритизъм, скрофулоза и смущение в храносмилането, тогава наред с местното трябва да се лекува и вътрешното страдание. При неизвестна причина лечението да се проведе по следния начин.

Всекидневно сутрин при суха екзема - парна баня на главата с чай от лайка, а при мокра екзема - с цветовете на метличина, последвана от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трила и съчетан с такъв на врата. Държат се два часа. Преди обяд в тежки случаи може да се повтори същото както сутринта. Вечер преди лягане при запек - топла клизма с чай от лайка, последвана от парна баня на главата както сутринта, след нея веднага меняваща баня на краката и коремен компрес, съчетан с компрес на врата както сутринта. На тила се слага торбичка от тънко хасе, която да покрива и ушите, напълнена с житни трици, леко напръскани с гореща вода, за да се овлажнят, отгоре се слага шапка от чорап. Държи се цяла нощ или докато досади на болния. Важно условие е също да не се чеше и дразни ухото.

От голяма полза за болния е ежедневно да прекарва поне по два часа на чист въздух.

Външно. Помежду баните и другите приложения при сухата екзема да се намазва с мехлема, даден при маясъл на кожата, а мократа екзема да се маже с мехлема, даден при мокра екзема (вж. том III, книга трета).

Вътрешно. Отварката от 12-те билки за прочистване на кръвта - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша. Или отварка от живениче - 4 супени лъжици в 1 литър вода се варят 10 минута (пие се както отварката от 12-те билки, но по винена чашка).

Диета. Лека природосъобразна, безмесна храна, като се избягват непресните храни, консерви, солени храни и пр. Люто, алкохол и тютюн - не! Всичко трябва да е прясно, стомахът да е редовен. А за това е необходима по-честата употреба на сурови храни: моркови, чушки, домати, плодове. Добра храна са и несоленото сирене, кашкавалът и киселото мляко. Да се избягват маслото, тлъстините, кафето, шоколадът и преяждането, защото поддържат екземата. Храненето да става бавно с добро дъвчене.

Самовнушение. Както при „Шум в ушите“. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за ушните и кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...