Jump to content

Чуждо тяло в ушите


Recommended Posts

Чуждо тяло в ушите

Опасностите от присъствието на чуждо тяло в ухото зависят отчасти от свойствата на това тяло, отчасти от неговото положение в ушния канал. Най-голяма е опасността обаче от грубите и невнимателни действия за извличането му от ухото.

В ушите, особено на децата, когато играят, могат да влязат всевъзможни неща: грах, боб, черешови костилки, копчета, маниста, камъчета и пр. В ушите на възрастните обикновено се срещат случайно попаднали там неща, като например парчета от зъбни клечки и кибрит, с които си почесват ухото или отстраняват ушната кал. Често в ушите могат да влязат и насекоми - бълхи, дървеници, комари, мушици.

Признаци. От чуждите тела може да се предизвиква нараняване и възпаление на кожата на ушния канал, виене на свят, бучене, главоболие, силно повръщане, даже и конвулсии. Щом се извади чуждото тяло, всичко минава.

Когато каналът е много извит или тесен, събира се повече (ушна кал) и последиците са лоши. От запушване на канала слуховите вълни не могат да стигат до тъпанчевата ципа и слухът отслабва. Понякога човек изведнъж оглушава временно, когато от страните на канала се отдели топче кал и запуши ухото - то предизвиква бучене в ушите, главоболие, повръщане и др. Често ушите заглъхват и подир баня, когато в тях попадне вода, от която ушната кал или чуждият предмет набъбват и запушват канала.

Лечение. Чуждите тела се вадят от лекар-специалист. За изваждане на насекоми да се налее в ухото (при хоризонтално положение на главата, и то така, че пострадалото ухо да бъде обърнато нагоре) малко хладък чист маслинен зехтин или бадемово масло, или пък глицерин (от аптеката). Това се прави 2-3 пъти на ден, от което насекомото изплува удавено над маслото. След това като се наведе главата встрани, то излиза навън заедно с маслото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...