Jump to content

Възпаление на външния слухов канал


Recommended Posts

Възпаление на външния слухов канал

Възпалението на външния слухов канал може да бъде ограничено или пък общо.

Причини. Най-честата причина е нараняването, което става от разчесване при сърбеж било с нокът или пък с кибритена клечка, фиба или клечка за зъби.

Признаци. При повърхностно възпаление болният усеща сърбеж, парене на ухото, а после болка и шум. В канала се натрупва мека материя, която при засъхване образува корички. Кожата е зачервена и отекла. При дълбоко възпаление се образува цирей, който може да запуши слуховия канал. Циреят е много болезнен, понякога затруднява отварянето на устата.

Предсказание. Възпалението преминава обикновено за 5-8 дни. Възможни са и усложнения, при които се засяга дори и костта.

Лечение. Преди всичко трябва да се прегледа внимателно външният ушен проход и ако има чуждо тяло, да се извади. Разбира се, това е работа на лекаря. В останалите случаи ухото се промива с възтопъл чай от слез или с макова вода: 2-3 макови глави се варят 10 минути в 200 г вода (вж. том I). Може да се промива ухото и с топличка вода (чай от лайкучка).

Ако тъпанчето е пробито, ухото не се промива. Ако възпалението е силно, се поставят 2-3 пиявици пред козленцето на ухото, последвани от компреси на корема и шията, натопени или в хладък чай от трина, или в хладка вода (25°С), съчетани едновременно с млечен компрес с топла прясна несолена извара на болното ухо (уши). Компресите да се поставят сутрин и вечер. При запек се прави цяла топла клизма.

Ако ухото нагноява, да се турят непрекъснато топли лапи от праз лук или от ленено семе и да се лекува по начина, изложен за цирей на ухото.

Вътрешно, диета и самовнушение - вж. „Болки в ухото“. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на ушите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...