Jump to content

Възпаление на Евстахиевата тръба


Recommended Posts

Възпаление на Евстахиевата тръба

Причини. Остра и хронична хрема, аденоидни разраствания, тумори на носоглътката, ангина, увеличени и гнойни сливици, закриващи просвета на Евстахиевата тръба и др., които нарушават правилното функциониране на средното ухо.

Признаци. Заглъхване, шум и тежест в ухото.

Предсказание. Благоприятно в леките случаи и сериозно в тежките.

Лечение. Да се отстрани основната причина, която предизвиква възпалението, а и общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, живовляк широколистен (листа), зайча стъпка, невен и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и с лимон по вкус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от листата на касис (2 супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани на две, се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане се прави парен компрес с продължителност около 10 минути на засегнатото ухо (уши) с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо гореща готварска сол, отгоре се слага тънко парче найлон и фланела, последван от капване в съответната ноздра по 5 капки от следната настойка: 250 г чист маслинен зехтин (не олио), сварен с 2 супени лъжици живовляк широколистен (листа) и по 1 супена лъжица жълт кантарион и невен (листа и цвят) на водна баня. На тих огън се варят 30 минути и като престоят 24 часа, се прецеждат чрез изстискване.

Забележка. Капването да става в кревата в легнало по гръб положение без възглавница. След капването в продължение на 1-2 минути болният да диша дълбоко и подир това в заглъхналото ухо да си сложи топченце памук с увито в него малко зърно (колкото лещено) чист бял тамян, топнато в спирт. Освен това никога да не се спи върху болното ухо, а така, че то да бъде свободно. На тила и двете уши да се постави торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец, засилен с 5 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно, отгоре вестник и вълнена шапка и така се спи.

IV. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и капване във всяка ноздра пак по 5 капки от дадената по-горе настойка. Преди обяд - за трети път капване във всяка ноздра по 5 капки.

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи.

2. При желание през деня може да носи в ушите топчета с тамян.

3. Щом се отпушат Евстахиевите тръби и заедно с това изчезне шумът в ушите, а също и чувството, че има вода в ушите, лечението може да се прекрати. При него да се имат предвид и общите упътвания за ушните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...