Jump to content

Цирей в ухото


Recommended Posts

Цирей в ухото

Причини. При нараняване на външния слухов канал най-често от разчесване проникват микроорганизми и причиняват ограничено възпаление - цирей.

Признаци. Циреите се развиват повечето пъти във външната част от ушния канал, предизвикват местна червенина, подпухна-лост и причиняват много силни чукащи и въртящи болки в ушния канал, които се увеличават при пипане на ухото, при дъвчене и говорене. Понякога има и умерена треска. Това състояние обикновено трае 4-5 дни, докато циреят се отвори и образувалата се гной се излее навън във вид на няколко капчици. Тези циреи имат наклонност да се повтарят през по-малки или по-големи промеждутъци. Малките циреи могат понякога да се разнесат и без да се отварят.

Усложнения. Понякога се образуват гнойници пред и зад ухото.

Лечение. Местно и общо за засилване на организма. За целта до отварянето на цирея всяка вечер се прави по една топла клизма (38оС) най-добре с чай от лайка.

Всекидневно сутрин и обед се прави или парен компрес на болното ухо най-добре с горещ сварен ечемик с продължителност 2-3 часа, или пък ухото постоянно да се налага с топла лапа от ленено семе или праз лук (вж. „Болки в ухото“) за по-скорошно разнасяне или пробиване на цирея. От голяма полза е горните приложения да се съчетават и с коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или вода. Освен това сутрин и вечер преди парните компреси или налаганията с лапи да се измива ушният канал с хладък чай от слез (1 супена лъжица цвят се попарва с 400 г вряща вода) или пък с преварена вода. Вечер преди лягане се прави парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от меняваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес, както по-горе, съчетан с една от казаните лапи. Държат се до сутринта. Кислородна вода да не се налива, защото благоприятства образуването на нови циреи и не намалява болките.

При гнойно течение кожата се намазва с боров вазелин, за да я предпази от разраняване. При много силни болки е наложително да се разреже образувалият се цирей от лекар. Щом се отвори циреят, той се лекува като обикновен цирей със следната добавка: в ушния канал предпазливо се вкарва влажен фитил от памук или марля, който се оставя да стои дълго време и след това се подновява.

Вътрешно. Чай от слез: пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една чаша.

Диета. Лека природосъобразна, безмесна храна.

Самовнушение. Както при „Болки в ухото“. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на ушите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...