Jump to content

Възпаление на средното ухо


Recommended Posts

Възпаление на средното ухо

Възпалението на средното ухо е много често страдание, особено у децата. То бива остро и хронично.

Причини. Острото възпаление се явява най-вече в края на острото възпаление на носа, гърлото, околоносните кухини, като се разпространява и върху средното ухо. Това става най-често при грип, простуда от течение на въздуха, пътуване в отворен автомобил и т. н. При кихане и кашляне гнойни частички също могат да достигнат в средното ухо и там да предизвикат остро възпаление. При заразни болести (скарлатина, шарка, грип, дифтерит, тифус, възпаление на дробовете) възпалението на средното ухо се среща често. Уголемяването на сливиците в гърлото, полипите и подуването на слизестата ципа в носа дават тласък за възпаление в средното ухо. Нараняването на тъпанчето с житно стебло, разкъсването му поради плесница по ушите и др. могат да доведат до възпаление на средното ухо.

Хроничното възпаление се развива като последица на острото възпаление на средното ухо. При кърмачета и малки деца още от начало може да се развие хронично възпаление.

Признаци. При острото възпаление се усещат силни болки в ухото и около него, които ту минават, ту избухват изведнъж. Болката може да обхване и съответната половина на главата. Болният е отпаднал, има температура, понякога световъртеж и повръщане. Слухът намалява, болните се оплакват от шум в ухото. При спукване на тъпанчето от ухото изтича гной, след което общото състояние се подобрява. Този е, може да се каже, най-благоприятният изход. В други случаи обаче, когато температурата продължава да бъде покачена, настъпват усложнения - загнояване на мастоидната кост, абсцес, менингит и др., откъдето гнойта може лесно да нахлуе в мозъка и да предизвика менингит, сепсис (инфекция на кръвта) и др.

Хроничното възпаление протича с гнойно течение от ухото и намален слух, болка не се усеща, има само малък сърбеж. Това възпаление е най-честата причина за глухотата.

Предсказание. И в двата случая е сериозно.

Предпазване. Да се следи за нормалното състояние на гърлото и носа - докато те са здрави, ухото рядко заболява. Да се избягва неправилното секнене, както се върши от повечето хора, които запушват и двете ноздри и духат с носа изведнъж. При такова секнене събралият се въздух в носа нахлува в Евстахиевите тръби и оттам в средното ухо, като завлича със себе си и частици от носните секреции, които съдържат микроби. Като попаднат в средното ухо на човек с намалена защита, те предизвикват възпаление.

Лечение. Провежда се от лекар. От народната медицина се използва следното:

1. В продължение на 1-2 вечери подред на болния се правят топли клизми (39°С), а след това при запек винаги хладки (30°С) клизмички. При липса на иригатор на болния да се даде веднага очистително от рициново масло, английска сол, майчин лист и ДР-

2. Всекидневно сутрин се прави парна баня на главата най-добре с чай от лайка, последвана веднага от меняваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Едновременно се поставя на болното ухо топла лапа от ленено семе или млечен компрес с топла прясна извара, или топъл селски хлебен квас (от тези лапи и налагания тъпанчето лесно се пробива и гнойта изтича). Коремният компрес се държи 2-3 часа, а налаганията - до следната парна баня. При липса на ленено семе, извара и квас ухото се налага непрекъснато с торбички, напълнени с горещ и полусварен ечемик или с гореща морска сол, или пък с гореща тухла (шише) и пр.

На обяд преди ядене в тежки случаи се повтаря всичко, казано за сутринта, а в леки случаи се правят само налаганията с лапи или с топли грейки. Вечер преди лягане се повтаря всичко, казано за сутринта, с добавка: компресът на корема при желание може да се съчетае и с компрес на шията. Държат се цяла нощ.

3. При силно възпаление болният да лежи в дома си на спокойствие, на чист въздух и никога да не преяжда.

4. Болният да носи през време на лечението памук в ухото си, да не се секне силно, да не кашля. Обикновено и по-големи разкъсвания на тъпанчето завършват с пълно зарастване.

5. Ако гнойта е гъста, да се слагат в ухото влажни свитъци (фитили) от марля, дълги 5 см и широки 1 см. Да се сменят 2-3 пъти дневно, като с друго памуче, навито на фитилче и потопено в чай от лайкучка, се избърсва лекичко каналът.

Външно. Сутрин и вечер след парните бани да се капват в болното ухо по 5-6 капки топло маслинено масло (по-добре, ако е приготвено с жълт кантарион по начина, указан при „Язва в стомаха“, том III, книга първа), или пък по 3-4 капки пресен сок от листата и стеблата на босилека (при условие, че тъпанчето не е спукано).

Вътрешно. При остро и хронично възпаление на ухото добре е болният да пие или:

а) отварка от 12-те билки за пречистване на кръвта (вж. том I), или пък:

б) отварка от ветрогон (цялото растение с корена) - 1 супена лъжица в 400 г вода се вари 10 минути. Пие се по кафена чашка сутрин, обед и вечер преди ядене.

Диета. Лека природосъобразна, безмесна храна, но суха, без всякакви супи. Още по-добре е да се приложи суровоядство (вж. том I). Пиенето също да се ограничи до минимум. Жаждата да се уталожва или с гаргара, или с дестилирана вода.

Самовнушение. При болки с формулата: „Минава, минава...“, а иначе с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“ При лечението да се спазва казаното при общите упътвания за болестите на ушите, а също и казаното в том I за треска у деца и възрастни и наставленията за гледане на болни деца и възрастни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...