Jump to content

Нараняване (пробиване) на тъпанчето


Recommended Posts

Нараняване (пробиване) на тъпанчето

Причини. Най-често е последица на силно въздушно налягане на тъпанчето отвън (при удар с плесница, експлозии, топовни гърмежи или къпане, ако тялото при скачане във водата от високо място се удари диагонално на водната повърхност) или пък на невнимателно чистене на ушния канал с игли, фуркети, кибритени клечки и други остри предмети. Счупванията на костите в основата на черепа почти винаги се придружават с пукване на тъпанчевата ципа. Тя се пробива понякога и изкуствено от лекар, когато се е образувала гной в средното ухо, за да изтече навън.

Признаци. При пробиване на тъпанчето се чува различно силен звън, след което слухът намалява и се явява шум в ухото. Понякога има световъртеж, повръщане, нарушено равновесие. Обикновено разкъсаното тъпанче зараства напълно.

Усложнения. По-големи разкъсвания могат да останат постоянни.

Лечение. То цели да не се позволи през спуканото тъпанче да премине зараза. За целта преди всичко плътно се запушва ушният канал с топче (фитилче) стерилен памук. Раненият трябва да пази ухото си от вода, докато тъпанчето зарасне. След това се прави топла клизма (38°С) за избягване на запека. Болният трябва да пази стаята, като избягва следващите дни силното секнене, кихане, надуване. Ако разкъсването остане постоянно, цял живот болният не трябва да позволява в ухото му да влиза вода, като при миене, къпане, дъжд и др. слага в него памук, намазан с вазелин.

Диета. Същата, както при шум и бучене в ушите за по-бързо зарастване на тъпанчето. При лечението болният да се ръководи и от общите упътвания за болестите на ушите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...