Jump to content

Възпаление на тъпанчето


Recommended Posts

Възпаление на тъпанчето

Причини. Възпалението на тъпанчевата ципа става от настинка, особено при морски бани, от невнимателно чистене на ухото, от разлагане на изсъхналата набрана ушна мас, от удар по главата и от ненадеен и близък топовен гърмеж или взрив. То е спътник на възпалително поражение на външния ушен канал и на средното ухо.

Признаци. Обикновено възпалението започва внезапно и човек, който вечерта си е легнал здрав, се събужда посред нощ с шум в едното ухо, звънтене, парене, чукане и стрелкаща болка. Ако се допре нещо до ципата на ухото му, болният усеща силна болка и слабо чува. След 2-3 дни, ако възпалението има благоприятен изход, болката престава и всичко минава. Когато възпалението стане гнойно, от болното ухо изтича отначало жълта или лигава, сетне гнойна течност. Понякога възпалението става хронично - тогава гнойта, която изтича, е зловонна. Слухът е намален в различна степен.

Предсказание. Сериозно, болният може да оглушее.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение. Ако възпалението е твърде силно и има болка, да се приложи следното общо лечение:

1. Да се поставят отпред до ушите 3-4 пиявици.

2. Слуховият канал да се измие с малко възтопла 2% борова вода или пък с отварка от лайкучка и да се изчисти, ако вътре има съсирена кръв.

3. Болният да носи всякога топчета (фитили) от памук в ухото си, да не се секне силно, да не кашля, за да не разтреперва болната ципа. Освен това трябва да седи у дома си на спокойствие.

4. Да си направи 1-2 вечери подред топли клизми (39°С) и след това при запек винаги хладки клизмички.

5. Сутрин и вечер да си прави гореща баня на краката (42-45°С), последвана от компреси на корема и врата, натопени в хладка вода (20°С) и съчетани с млечен компрес с прясна несолена извара на болното ухо. Дневните компреси се държат 2-3 часа, а вечерните цяла нощ.

6. Болният да лежи на здравото си ухо, а в болното да се капе слезова отварка (вж. „Възпаление на външния слухов канал“ и „Цирей в ухото“), която да се капва и с по няколко (3-5) капки глицерин или сок от печен праз лук.

Диета. Както при нараняване на тъпанчето. При лечението да се помни, че болният може да оглушее, затова се изисква медицинска помощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...