Jump to content

Хронично гноетечение от ухото


Recommended Posts

Хронично гноетечение от ухото

Причини. Хроничното гноетечение от ухото е признак на хронично възпаление на средното ухо.

Признаци. Гнойта, която изтича, в началото е без миризма, но при задръжка придобива силна, неприятна миризма. Слухът е различно намален. Обикновено болки в ухото, повишена температура и главоболие няма.

Лечение. То се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 10 капки тинктура валериана симплекс (чиста) и тинктура кратеги (от глогов цвят) и 10 капки олио мента (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, лавандула, лепка, невен, пача трева, ранилист (листа и цвят), слез, синя тинтява и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и с лимон по вкус.

Диета. Същата, както при шум или бучене в ушите.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипки (плод): 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и с лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка (за деца 1/2 чаена лъжичка) от следната смес: 500 г чист пчелен мед и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). Сместа преди всяко вземане се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от жълт равнец, обикновена коприва (листа), жълта комунига, лайка (цвят), маточина, страшниче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода (за деца според възрастта от 200 г до 500 г), последвана от парни компреси с търпимо гореща готварска сол, сложена в торбички от тънко хасе, а отгоре парче от тънък найлон и фланелен бинт - с продължителност около 10-20 минути. След това на юношите и възрастните се правят меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), отгоре се слага вестник и вълнен пояс. В болното ухо се капват по 5 капки (за деца по 2-3 капки) топла настойка от лайка (цвят), жълт кантарион (листа и цвят) и седефче (листа и цвят): по 1 супена лъжица от всяка се запарват с 200 г вряща вода и захлупено се вари, докато остане само 50 г отварка. След това се прецежда през тънка кърпа и се засилва с 2 супени лъжици чист маслинен зехтин (но не олио). Тези капки се слагат в продължение на 30 дни, едновременно съчетани с цяла „шапка“ на главата от тънко хасе, която да покрива изцяло ушите и да е напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 5-10 супени лъжици според възрастта на болния диви кестени, настъргани с кората, и 10-20 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките и поръсени с 2 супени лъжици пудра захар (за деца наполовина). Отгоре се слага вълнена шапка, на гърлото - торбичка с квасец, засилен с 2 супени лъжици диви кестени (за деца 1 супена лъжица), а на носа - питка от същия квасец със залепена книжка отгоре, държат се до сутринта или докато много досадят на болния.

VI. Сутрин. Самовнушение с общата формула, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците и корема и сухо изтриване. Гнойта в ухото се измива с памуче, натопено в камфоров спирт, или пък с отварка от жълт кантарион (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. След това в болното ухо (уши) се капва пак по 1 капка от настойката от жълт кантарион, лайка и седефче (вж. точка IV) и в ухото се поставя топче от чист памук.

Важни добавки:

1. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

2. Набраната в ухото гной трябва внимателно да се изчиства, но не с промиване, защото водната струя може да вкара част от гнойта навътре и да се получат усложнения. Най-добре е да се почиства с памук, навит на малка пръчица и натопен в отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). След това в канала се поставя тънка марля, за да изтегля гнойта. Или пък да се приложи следната мушамичка за изтегляне на гной от ушите: 10 г чист пчелен восък се слага в алуминиев съд и се загрява на слаб огън да се разтопи, след това се взема хасено парче (15 на 10 см), потопява се в разтопения восък и като застине и се вкорави платното, свива се във вид на фунийка, чийто тесен край се втиква много внимателно в ушния проход (и то в седнало положение), а горният край се запалва и се оставя да гори само докато наближи до ухото, след което се изважда. Ако ухото е брало, гнойта се е изтеглила във фунийката. След това добре е да се постави на ухото топла лапа от печен праз лук и три пъти на ден (сутрин, обед и вечер) да се капват по 2-3 капки от сока на печения праз лук (вж. „Болки в ухото“). Вместо праз лук може да се употреби топла лапа от ленено семе.

3. Гнойта да не се измива с кислородна вода.

4. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи, за да не се влоши болестта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...