Jump to content

Полипи в ушите. Болест на Мениер


Recommended Posts

Полипи в ушите

Причини. Дълготрайно хронично възпаление на лигавицата на тъпанчевата кухина.

Признаци. Разрасналата и задебелена лигавица под формата на полипи преминава през отвора на тъпанчето. Понякога ушният полип може да изпълни целия външен слухов проход и дори да се подава извън него. От присъствието му болният изпитва пълнота, натиск, тежест и напрежение в ухото, понякога гадене, виене на свят, болки. Слухът е намален.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народното лечение е общо, както при възпаление на средното ухо.

Болест на Мениер

Болестта на Мениер е невъзпалително заболяване на вътрешното ухо.

Причини. Може да се дължи на атеросклероза, кръвоизлив в засегнатото ухо, нервни смущения и др.

Признаци. Най-често изведнъж болният чувства виене на свят, бучене в ушите и притъмняване пред очите, лицето му побледнява, повръща, понякога не може да се държи на крака, залита, не може да пази равновесие. Това продължава няколко минути, половин час или няколко дни, след което пристъпът минава. В някои случаи пристъпите са по-слаби, но често се повтарят. Слухът намалява до пълна глухота.

Лечение. Общо засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: тинктура от валериана (чиста) 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от костилките на кайсии 15 г, камфор на прах 1 г и олио мента (ментови капки) 25 капки.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г запарка от босилек (листа и цвят) и страшниче - по 100 г, леонурус (листа и цвят), жълта комунига, лавандула, липов цвят, маточина, риган, синя тинтява, хмел (шишарки) по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка стрити на прах портокалови кори от вечерта се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне цяла нощ, а на сутринта се прецежда.

Забележка. Ако болният страда от високо кръвно налягане, в запарката да прибавя и по 3 карамфилчета на зърна и 1/2 чаена лъжичка стрита на ситно кора от канела.

Диета. Същата, дадена при шум и бучене в ушите. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка, подсладен с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, брезови листа, живовляк широколистен (листа), френско грозде (листа), невен (листа и цвят), орехови листа и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (420С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода, сухо изтриване, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. Следва коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре се слага хасено парче и фланелен пояс, а на главата - цяла „шапка“ от тънко хасе (която да покрива изцяло челото и тила и здраво да опира на задушните кости), напълнена едната вечер с пресен селски хлебен квас (гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10-12 супени лъжици млади корени от полски бъзак, на ситно рендосани, а при липса на корени от полски бъзак с 10-12 супени лъжици диви кестени, рендосани с корите). Втората вечер се налага тилът (от ухо до ухо и два пръста над ушите) с торбичка от същото хасе, напълнена с хладка лапа от 4 супени лъжици прясно смлян синап (от аптеката), 4 супени лъжици готварска сол, 2 супени лъжици леко препечено царевично брашно или пък житни трици и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша като лапа, или пък цяла „шапка“, както първата вечер, и т. н., отгоре се слага вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано още в кревата със сух масаж на сливиците - прави се с двата палеца 15 пъти напред от под ушите към брадата и 15 пъти в обратната посока. След това се прави сух масаж на слънчевия възел (пъпа) с помощта на показалеца и средния пръст във вид на кръг по посока на часовниковата стрелка с продължителност около 1 минута, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Ако през деня болният получи силно замайване на главата, веднага да легне в кревата и да постави на главата си „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 1 кафена чашка оцет - киснат в него 1/2 час, изстискват се хубаво, отгоре се слагат вестник и вълнена шапка и се държат, докато мине замайването.

Неделя. Ако болният е добре - пълна почивка от всичко. Ако не е добре, лечението продължава.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важни добавки:

1. При ненадейно влошаване да се лежи в леглото при пълно спокойствие: отстраняване на всякакъв шум или силна светлина. Всички посещения и забавления да се оставят настрана и да се направи казаното в точка V за силно замайване на главата.

2. При силна болка в ухото да му се сложи торбичка с топла лапа от печен праз лук, като от него се изстискват 2-3 капки сок, който се капва на болното ухо, преди да се наложи с лапата. Държи се, докато болката мине.

3. Квасецът на главата може да се използва две вечери подред, като се засилва с 1 супена лъжица нов за нова ферментация.

4. На слънце, вятър, дъжд и студ болният по никакъв начин да не ходи без шапка - влошава се болестта.

5. През лятото - почивка в планината до 1000 метра височина.

При лечението болният да има предвид и общите упътвания за болестите на ушите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...