Jump to content

Неврит на слуховия нерв


Recommended Posts

Неврит на слуховия нерв

Причини. Най-често се явява след травми, сътресения на ухото (при падане или удар), след внезапен силен шум (взрив, топовни гърмежи) и след силни душевни вълнения и продължително раздразване на слуховите нерви. Понякога се явява след тежки трескави болести (тифус, скарлатина, родилна треска) и някои хронични нервни болести (истерия, хипохондрия), след употреба на хинин и салицилова киселина, алкохол и тютюн.

Признаци. Отслабване на слуха, ушите пищят, като че ли болният се намира на палубата на параход.

Лечение. Общо и според причината, която го е предизвикала. При неизвестна причина да се лекува общо за засилване на организма по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от сместа с валерианова тинктура симплекс (чиста) 20 г и пр. (вж. „Болест на Мениер“).

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно - в 1200 г вода се варят 20 минути, след това се прибавят по 2 супени лъжици хмел (листа и клонки) и френско грозде (листа), 1 лимон, разрязан на 4 части, и 2 супени лъжици чист пчелен мед. Вари се още 15 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

Диета. Същата, както при шум и бучене в ушите.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипки (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 2 супени лъжици лайка се изсипват върху 500 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през кърпа). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек (листа и цвят) 100 г, лавандула, липов цвят, маточина, жълта комунига, риган, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка портокалови кори от вечерта се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата или с отварка от сварен боб (4 супени лъжици в 2 л вода се варят 20 минути), или пък с чай от мащерка, риган и пелин (по 1 супена лъжица се запарват с 1 л вряща вода и се вари 5 минути) с продължителност 5-10 минути. Следват сухо увиване на главата, меняваща баня на краката, разтривка зад ушите с памуче, натопено в камфоров спирт, и поставяне в болното ухо на 1 зърно (колкото лещено) чист бял тамян, натопено в спирт и увито в топче памук. Едновременно се поставя „шапка“ на главата, която да е ушита от тънко хасе или тензух, така че да покрива изцяло челото със слепите очи, двете уши и тила и да е напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на каша; отгоре се слагат вестник и вълнена шапка, а на корема - компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (4 супени лъжици листа и цвят се запарват с 1 л вряща вода, вари се 5 минути; като изстине, се прецежда). Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение с общата формула, последвано от сух четкое масаж на пялото тяло за около 5 минути и след него - фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). След това в болното ухо се капват по 2 капки настойка от чист маслинен зехтин, сварен с живовляк, жълт и червен кантарион (вж. „Възпаление на Евстахиевата тръба“) и се запушва с памуче. През деня, ако болният почувства силно пищене или пък шум в ушите, да си сложи на главата „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети в един съд със 100 г прясно мляко - киснат в него 1/2 час и се изстискват добре. Отгоре се поставят вестник и вълнена шапка. Или пък във вид на „шапка“ се слага „каска“, ушита от две хасени парчета на елипсовидни тегели от по 3 см широки, напълнени с еднакви на големина цели сурови диви кестени. Те не се сменят през цялата година. И двете „шапки“ се държат, докато мине пищенето или шумът в ушите.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният без шапка да не ходи, особено от 10 до 16 ч.

2. За да действат „шапките“ по-ефикасно, болният непременно да си намали косата: жените да се филират, а мъжете да се подстрижат с машинка нула номер или 1.

3. Квасецът за главата може да се използва две вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечерта се засилва с още 2-3 супени лъжици нов квасец, за да се предизвика нова ферментация.

При лечението болният да има предвид както общите упътвания за ушните болести, тъй и тези за нервните болести. Жените през време на менструация да не употребяват никакъв алкохол, кафе и тютюн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...