Jump to content

Глухота. Отосклероза


Recommended Posts

Глухота. Отосклероза

Причини. Глухотата най-често се дължи на възпалителни или травматични заболявания. Понякога причина за нея могат да бъдат увреждания при заразни заболявания или от някои химически препарати. Намаляването на слуха до пълна загуба се среща и при заболяването отосклероза. То засяга повече жените, и то в пубертета или при първата бременност. Причините за заболяването засега са неизвестни. Слухът намалява и при продължително лечение със стрептомицин, при отравяне от хинин, силна травма или удар по главата с твърд предмет и др.

Признаци. Глухотата започва обикновено с постепенно намаляване на слуха. При отосклерозата най-характерният признак е постоянният, упорит и с най-разнообразен характер шум в ушите.

Лечение. Лечението на глухотата е различно в зависимост от причините, които я предизвикват. То е насочено срещу самата причина, а и общо за подобряване на слуха. Провежда се от лекар.

А. Лечението на отосклерозата, използвано в народната медицина, е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 25 зелени листа от индрише заедно с дръжките и 25 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка на следната аптекарска смес: 12 г валерианова тинктура симплекс (чиста), 12 г тинктура от глогов цвят (кратеги), 1 г камфор на прах и олеум мента 15 капки.

Забележка. Ако болният страда и от високо кръвно налягане, в същата смес се прибавя и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от кисел трън (плод), полски хвощ (листа и цвят) и смил - по 100 г, бъзов цвят, имел (листа и клонки), диви кестени (плод), добриче (плод), липов цвят, пача трева, полски бъзунек (корени), сапунче (корени), орехови листа и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и със сок от портокали по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или винен оцет, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска), винаги придружени от салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части и по малко от други салати с чист винен оцет и олио по вкус. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови, тестени ястия и компота с ръжен или черен тричав хляб. След ядене да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с по 1 драже витамин В1 и витаминен комплекс (вземат се в продължение на 1 месец, почива се 2-3 месеца и пак се вземат и така се повтаря 2-3 пъти подред).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно - в 1 л вода се вари 30 минути и се прецежда. Пие се подсладена с портокалов сок.

III. Два часа след ядене да взема 1 бучка захар с 20 капки настойка от чесън - 50 г очистен и набоцкан с игла чесън се залива със 100 г чиста сливова ракия, престоява на слънце или до гореща печка 15 дни.

IV. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. След нея - парна баня на главата с отварка от орехови листа с продължителност 5-10 минута, сухо изтриване на лицето и главата, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), коремен компрес с 4 хасени парчета, натопени в отварка от орехови листа, отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. Едновременно се капват във всяко ухо по 2 капки настойка от чесън със сливова ракия и праз лук: 50 г очистен и набоцкан чесън се залива със 100 г чиста сливова ракия с прибавка на 25 г сок от бялата част на праз лук (обелен и изстискай): в запушено стъкло стои на слънце или до гореща печка 10-15 дни. На главата се слага „шапка“ от тънко хасе, която плътно да опира до задушните кости, напълнена с пресен топъл (36°С) и гъсто замесен селски хлебен квасец, забъркан вместо с топла вода с топла отварка от орехови листа (6 листа в 500 г вода се варят 10 минути) и засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка, а на носа - питка от същия квасец, засилен с 1-2 сини сливи, смачкани без костилките, отгоре - вестник, и така се спи.

VI. Сутрин. Самовнушение с общата формула, последвана от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). След това добре е да се капне във всяко ухо по 2-3 капки смес от прясна свинска жлъчка с гроздова ракия по равни части: налива се в шишенце и се разклаща добре. Държи се на студено, за да не вкисне и да се замъти. Вместо капките през деня болният може да носи във всяко ухо памуче с увито в него малко парче камфор (от аптеката).

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се пази диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи.

2. Да не прави гимнастика със стоене на главата прав и вдигнати крака нагоре.

3. Тази болест е упорита и изисква продължително лечение.

Б. При глухота от удар по главата или след лечение със стрептомицин и други народната медицина препоръчва следното лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) - от него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се прибавят по 400 г чисто натурално червено вино и чист пчелен мед. На водна баня се вари 1 час и като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, зайча стъпка, невен (листа и цвят), очанка и цариче

- по 100 г от всяка. От тази смес З пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути, като изстине, се прецежда и се държи на студено, за да не вкисне.

Диета. Същата, както при отосклероза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от листата на касис (2 супени лъжици листа в 500 г вода врят 5 минути).

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен - клизма с 500 г топла вода, последвана от парен компрес на тила (от темето надолу, който да опира в задушните кости и да стига до тила) с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ и полус-варен ечемик (варен 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 10-20 минути, последван от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти). След това се ляга в кревата настрана и в болното ухо се капват 2-3 капки от следната настойка: 2 глави необелен чесън заедно с люспите се счукват в дървен хаван и се изсипват в пръстена чашка или гърненце, отгоре им се доливат 9 супени лъжици чист винен оцет, 1 жлъчка от овен, 8 супени лъжици вода и на тих огън се бърка, докато заври. След това се захлупва, капакът се замазва с тесто и се оставя да ври още 30 минути, за да остане само жлъчката. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез леко изстискване и се излива в подходящо стъкло, добре захлупено, което се държи на студено място. При всяко капване се лежи настрана по 5 минути, за да навлязат капките дълбоко. Подир това две вечери подред главата се налага с цяла „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да минава през слепите очи и да покрива раменете, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени - с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, на ситно настъргани). На гръбнака се поставя торбичка от същото хасе, напълнена с квасец, засилен с 6-8 супени лъжици диви кестени или корени от полски бъзунек, а на корема (отпред) се слага компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от листата на полски бъзунек (1 шепа листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Отгоре се слагат сухо памучно парче и фланелен пояс, държат се цяла нощ или докато много досадят на болния. Следващите две вечери подред се поставя „шапка“, напълнена с топла лапа от 400 г ориз, сварен с 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките - в 900 г вода се вари да стане на тесто. Половината от него се използва за налагане на гръбнака. На корема (отпред) се поставя компрес, натопен в топла отварка от листата на полски бъзунек - държат се, както е казано за първата вечер, и т. н.

Забележка. Седмично може да се капват само четири пъти капки в ушите - останалите дни са за почивка.

V. Сутрин. Самовнушение (вж. „Шум или бучене в ушите“), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова издишвания през устата.

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

VI. Лятно време от 10 до 11,30 ч е полезно болният да прави пясъчно-слънчева баня, зарит до шията в горещия пясък със студен компрес на сърцето и бяла кърпа на главата, за да не слънчаса. Лежи се 20-25 минути, тялото се изтрива със сух пясък и се полива с 1-2 кофи слънчева вода (затоплена на слънцето).

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният да не ходи без шапка - влошава се болестта.

2. Квасецът и лапите може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят, а квасецът се подсилва и с 1-2 супени лъжици нов за нова ферментация.

3. Ако през деня болният почувства главоболие, да си сложи „шапка“ от сурови настъргани картофи, полети в съд с 1 кафена чашка оцет - киснат в него 30 минути, изцеждат се добре и се поставят на главата, а отгоре - друга шапка.

В. При атрофия на ушния нерв лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да изпива по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. по-напред).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, маточина, невен, пача трева, полски хвощ, синя тинтява, слез и цикория (листа и стебла) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при отосклероза, с добавка след обяд и вечеря болният да взема по 2 дражета витамин В1 с 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от орехови черупки (5 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда).

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял глог (плод), мента пиперита, мечо грозде, прозориче, росянка (листа и цвят), червена хвойна (зърна) и хмел (шишарки) по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на по 1 чаена лъжичка зърнастец (кори), дилянка (корени) и анасон (от аптеката) на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка, докато е приятна на болния, или от парни компреси на ушите с торбички от тънко хасе, напълнени с търпимо гореща морска сол, с продължителност 10-20 минути. Следват меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят): 3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути. Като изстине, се прецежда. На главата се слага „шапка“ от тънко хасе, която плътно да допира до веждите и да покрива ушите, напълнена две вечери подред с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 10-15 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, и 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Следващите две вечери се поставя или топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, изстискай и засилен с 1 чаена лъжичка боров катран (от аптеката) и 1 чаена лъжичка захар и накрая поръсен с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, или с топла лапа от праз лук (бялата му част) на ситно нарязан, и 25 сини сливи (от тези за компот), сварени със 100 г мляко до гъстотата на лапа от ленено семе. Едновременно и в трите случая се капват в ушите (ако тъпанчето е здраво): в понеделник, вторник, четвъртък и петък - по 2 капки или:

а) настойка от 250 г чиста сливова ракия, 2 ядки от праскова, счукани с обвивката, 1 супена лъжица зелени кори от бъз (свирчовина): от зелените му клонки, по които има мъзга, 1 парче, дълго около 4-5 см, от бялата част на 1 стрък праз лук, нарязан на дребно, и 5 зелени листа от дебела мара (тлъстига), смачкани на каша - слагат се в подходящо стъкло и стои на слънце или до печката 40 дни. Или:

б) настойка от кромид лук, сварен с ленено масло (от аптеката): 1 средно голяма глава лук се нарязва на ситно и се залива със 100 г ленено масло и във водна баня се вари 1 час, почива 1-8 дни и се прецежда чрез изстискване през платно (капването да става с капкомер, като капките предварително се изливат в затоплена лъжичка и оттам се изсмукват с капкомера). Сряда, събота и неделя - почивка.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се пази диетата.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

V. Сутрин. Още в кревата да се направи самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова издишвания през устата. След това болното ухо (или уши) леко се изтрива отвън с памуче, натопено в малко газ (петрол), а отвътре с памуче, леко натопено в камфоров спирт, добре изстискало.

При запазени тъпанчета в ушите се поставя по 1 зърно (колкото лещено) камфор на кристали или пък чист бял тамян, предварително намокрен с малко спирт и увит в малко памук.

При спукани тъпанчета за усилване на слуха в пострадалото ухо се поставя по 1 топче памук, натопено в течен парафин, добре изстискало.

Преди обяд, от 11 до 12 ч, ако болният има възможност, добре е да си прави цяла топла баня (37-38°С за 10-15 минути), последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване - лежи се в него 1 час, или пък да си слага „шапка“ на главата с цели диви кестени, ушита във вид на „каска“. Държи се, докато е приятно.

VI. Лятно време преди обяд, от 10 до 12 часа, добре е болният да прави слънчево-пясъчна баня, зарит до шията в пясъка и с глава, покрита с чадър или с бяла кърпа, за да не слънчаса, с продължителност, докато е приятно. След това цялото тяло се облива с хладка слънчева вода или пък болният набързо да се изкъпе в морето или реката, а после вкъщи да си сложи в ушите малки тампончета от увити зелени листа на широколистен живовляк (като цигарки) и да ги държи 2-3 часа.

Важни добавки:

1. Ако болният се съмнява в здравината на тъпанчетата си, непременно да провери това при ушен лекар.

2. При гноетечение да си постави на ушите парни компреси с гореща морска сол за 20 минути, последвани от капване в болно-то ухо на 1-2 капки от сока на дебела мара, и след това да сложи торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 чаена лъжичка пудра захар или с 1 супена лъжица сурови листа от широколистен живовляк, счукан на ситно и поръсен с 1/2 чаена лъжичка пудра захар. Държат се цяла нощ.

3. Ако тъпанчетата на ушите са пробити, да не се капват никакви капки в ушите.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за ушните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...