Jump to content

Преддиабет (непроявена захарна болест)


Recommended Posts

Преддиабет (непроявена захарна болест)

Дълго време, понякога с години, разстройството в обмяната на въглехидратите може да остане скрито, непроявено, без да се установява захар в урината или повишено съдържание на захар в кръвта. Разпознаването на преддиабета е трудно поради оскъдните и нетипични признаци за смущения от диабетичен тип. Оплакванията могат да бъдат най-обикновени - отпадналост, намалена работоспособност, упорито главоболие и пр. Понякога към тях се прибавят пристъпи с рязко настъпващо отмаляване, подкосяване на краката, сърцебиене, горещи вълни и изпотяване. Тези явления изчезват, ако в момента се вземе малко захар. В този период на заболяването са много чести проявите от страна на кожата - възпаление, дребни гнойни пъпчици, циреи, абсцеси и други. При голям процент от болните първа проява на диабета е упоритият сърбеж, особено около половите органи. Чести са възпаленията по лигавиците, най-вече на половите органи.

Особено тежко могат да бъдат увредени зъбите - оголват се и се разклащат много рано, после изпадат, възпаляват се венците ит. н.

Затлъстяването или отслабването също могат да бъдат ранни, а понякога единствени прояви на преддиабета, особено когато се развиват бързо. За подозрителни се смятат и упоритите неврити и невралгии, плексити, ишиас, невралгия на черепните нерви, междуребрените невралгии, мигрената, главоболието и други.

Чести показатели са проявите на аномалии от страна на половите органи, бременността и раждането: полова слабост у мъжете и полова студенина у жените, смущения при извършване на половия акт при мъжете, разстройства в менструацията при жените и други. Много характерни за диабета са честите, неясни и безпричинни аборти в първите месеци на забременяването, раждането на много едри деца, мъртвите раждания, аномалии в развитието на плода. Едри могат да са децата не само на майките диабетички, но и на диабетно болните бащи.

Всички тези прояви обаче невинаги означават диабет или пред-диабет, а само насочват към тях. За да се докаже съществуването на диабет, трябва да бъдат извършени допълнителни изследвания.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: 400 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 лимона, смлени на машина за месо с корите, но без семките.

Забележка. За деца листата от индрише да се слагат според възрастта им. Например, ако са на 5 години - 5 листа, на 7 години - 7 листа, на 9 години - 9 листа и т. н.

II. Десет минути след сместа болният да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от галега (листа), къпина (листа) и бяла черница (листа и дръжки) по 100 г, пелин (листа и цвят) и цариче (листа и цвят) по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка семе от кимион се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна. Освен това преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без хляб или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с настъргана целина и моркови по равни части и с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус, или пък по 1 чинийка кисело мляко.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100-150 г младо месо: агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). Позволява се и по 1 рохко яйце на ден, гарнирано с пюре от моркови, спанак и други гарнитури от зеленчуци.

Дневно болният да изяжда по 100-150 г препечен хляб, 1-2 печени картофа, малко прясно мляко, сирене или кашкавал. Освен това много е полезно всеки ден да яде по малко овесени ядки, приготвени по рецептите, отпечатани на самата им опаковка. Освен това полезно е 2-3 пъти седмично на обяд да се дава на болния да яде и малко сух фасул, сготвен по манастирски с първата вода, с малко сол и корени от моркови и други такива корени, но без всякакви тлъстини, при това бобът да не е съвсем доварен и да бъде подправен с малко чист винен оцет. Като десерт да изяжда по една купичка домашно желе за усилване (вж. „Хлороза“). Много е полезно на вечеря да изяжда по 200-250 г кисело мляко, разбъркано с 1-2 супени лъжици копривено брашно, или пък 1 чинийка прясна несолена извара - сурова или леко препържена, а след закуска, обяд и вечеря да взема по 1/2 чаена лъжичка бяла пръст - болус алба (от аптеката), предварително изпечена, за да стане като гипс, стрита на прах и разтворена в 1 чашка вода, или 1-2 чаени лъжички бирена мая. Също много полезно в края на яденето е да изяжда по половин кисела ябълка.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през кърпа) или пък отварка от корените на обикновена коприва (4 супени лъжици корени в 1 л вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда).

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от клончетата на боровинки 100 г и ленено семе 50 грама.

Приготовление: От клончетата се вземат 2 супени лъжици, а от лененото семе 1 пълна супена лъжица и се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, стои захлупено 20 минути и се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с половин литър от същия чай. За деца клизмите се правят с 200-500 г от същия чай според възрастта им (вж. том I, „Клизми“).

През лятото и есента след клизмата се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, а целият корем се налага със зелени листа от прясна зелка, попарени с врящо мляко, за да омекнат, леко изстискани и приятно затоплени. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а на главата - цяла „шапка“ от суров зелен лист от зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре друга лека шапка.

През останалите сезони на корема се поставя компрес от 4 ха-сени парчета, натопени в топъл чай от бъз (свирчовина - цвят): 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено, докато изстине, след което се прецежда.

Едновременно се слага и цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно наряза-ни и счукани в дървен хаван на кашнца). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележки:

1. Количеството на кестените е според възрастта на болния.

2. Дебелината на квасеца да не е повече от 1 см.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 15 години да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти - подробности вж. в том I, „Лечение с внушение“ и „Лечение със самовнушение“), последвано от фрикция на корема, подмишниците и половите органи с хладка вода и изтриване до сухо.

През деня в горната част на корема болният да носи мушама от хаваджива с тропосано върху й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да може кожата свободно да диша. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). След обличането да се правят и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване с формулата: „Сили, живот, здраве, младост, красота“.

Важна добавка. Ако болният в продължение на 2-3 месеца не се почувства здрав, тогава да приложи лечението, дадено по-нататък за захарна болест.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...