Jump to content

Захарна болест (диабет)


Recommended Posts

Захарна болест (диабет)

Диабетът е заболяване на обмяната на въглехидратите (захарите), при което в урината се появява захар (нормално няма), а съдържанието на захар в кръвта се повишава. Нормално човешката кръв съдържа около 80-120 мг захар в 100 г кръв. При захарната болест кръвната захар се увеличава на 150-200-300-400 мг и повече, което е пропорционално на поетите въглехидрати.

Причини. При много болни съществува наследствено предразположение. За възникване на заболяването освен това благоприятстват и прекомерното угаждане в храната, смущенията в жлезите с вътрешна секреция, обременяването на нервната система. След тях идват вредните влияния на умствената преумора, душевните сътресения (уплаха, ядосване, страх, радост, грижи и др.), нараняването на черния дроб, удар на главата и т. н. Значение има и злоупотребата със захарни изделия.

При бременните жени вследствие смущение на жлезите с вътрешна секреция може да се появи временно диабет, докато трае бременността. В някои случаи диабетът се появява и като семейна болест, особено ако има и други смущения в обмяната на веществата - затлъстяване, артрит, подагра и други.

Признаци. Болестта започва бавно и незабелязано. Увеличава се количеството на урината, която има светъл цвят. Болният има сух език и усеща мъчителна жажда (понякога изпива повече от 5-6-10 л вода в денонощие). Изпитва постоянен глад и има апетит, храни се добре и в много случаи слабее, а в други - затлъстява. Венците омекват и постоянно кървят. Зъбите се разклащат. Зрението отслабва и често вижда хвърчащи мухи пред очите си. Кожата му е суха и по нея се появяват циреи, пъпки, които трудно заздравяват. Страда понякога от запек, безсъние, главоболие, мъчителен сърбеж по кожата. По-късно се появяват и различни усложнения: невралгия, атеросклероза, гангрена (най-често на краката), повишено кръвно налягане, бъбречно увреждане, сърдечна слабост и други. Много тежко усложнение е диабетичната кома.

Нашият народ определя диагнозата на захарната болест с помощта на мравките - като се постави в плитък съд урина до мравуняк, ако урината е от болен, мравките започват да се събират, да налитат на нея и да я консумират. Колкото числото на мравките е по-голямо, толкова болестта е по-напреднала, и обратното. Ако урината обаче е от здрав човек, тогава мравките и всички насекоми бягат от нея.

Предсказание. Изходът на болестта зависи не само от правилното и своевременно лечение, но и от това, в каква възраст се е появила, до каква степен наследствеността има значение, както и от типа на заболяването. Във всеки случай това е сериозно страдание, на което не трябва да се гледа леко, а навреме да се вземат сериозни мерки.

Предпазване. Състои се главно във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Провежда се от лекар-специалист, и то при постоянно наблюдение и изследване.

В първия стадий на болестта народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива или:

а) по 2 зърна бяла дъвка (сакъз), големи колкото житени зърна, счукани на ситно и засилени със сока на 1/2 лимон, 10 капки обикновена валерианова тинктура (от аптеката) и 1/2 кафена чашка вода; или пък:

б) по 1 ракиена чашка настойка от 60 зелени орехчета без образуваните в тях ядки - в 1 л чиста гроздова ракия стоят на слънце 15 дни, след което се използват.

II. Десет минути след едно от горните средства болният да изпива 1 чашка от 150 г отварка от широколистен живовляк (листа), бяла черница (листа), черни боровинки (листа) и усойче (брунела вулгарис - листа и цвят) по 100 г от всяка, гал era (листа), къпина (корени), метличина (цвят), полски хвощ (листа и цвят), перуника (ирис - корени), цикория (цялата билка с корена), червен кантарион (листа и цвят) и фасул (сухите му шушулки) по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица черни боровинки и 20 шипки, разрязани на две, се запарват с 1 л вода. На тих огън се вари 20 минути и веднага се прецежда през тънка кърпа.

Забележка. При пиенето към всяка чашка да се прибавя 1/2 изравнена чаена лъжичка бяла пръст (от аптеката), опечена до бежов цвят и стрита на брашно.

Диета. Тя има голямо значение. Сутринта на първа закуска болният да изяжда 20 сурови фъстъка, счукани на каша, с 300 г кисело мляко, поръсено с 1/2-1 чаена лъжичка сода бикарбонат, или пък да изпива 1 чаша от 150-200 г нискоалкохолна бира, в която от вечерта е киснало парче от 20 г прясна хлебна (козуначена) мая - сутринта се разбърква и засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно. Един час след първата закуска по желание може да се направи втора закуска.

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1 чинийка салата от кълновете на овеса (отгледан във влажен пешкир).

На обяд и вечеря менюто му трябва да бъде разнообразно и редовно да приема по един или два от следните продукти: мляко и млечни произведения, месо от млади животни (без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба), птици, прясна риба - речна или океанска, яйца, варива, ядки, мазнина, зарзават, в това число и кисело зеле (сурово или готвено). Ако болният го понася, може всеки ден да изяжда по 1 чинийка, както и често да пие зелева чорба, чеснов лук по 2-5 скилидки, а червен кромид лук често, защото действа като инсулина.

От сезонните плодове да се предпочитат само киселите и винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали. Количеството на храната зависи от работата на болния, без да се мери на везни. А старателното дъвчене на всеки залък, докато се втечни в устата, има голямо значение за по-бързото му подобряване.

На вечеря, макар и през вечер, да се изяжда по 1 чиния кисело мляко, засилено с 1 супена лъжица смляно семе от дива коприва. След ядене болният да изпива или:

а) по 1 чашка от 30 г настойка от 10 стръка праз лук (бялата му част с коренчетата), на ситно нарязани - в 2 л чисто натурално (домашно) червено вино кисне 10 дни и е готово за употреба; или пък:

б) по 1 кафена чашка сок от моркови и кисела ябълка по равни части.

Люто, алкохол и тютюн - не!

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от цвета на обикновената коприва (2 супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода; кисне цяла нощ) или отварка от суха бамя (50 парчета в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецежда).

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка II, като при пиенето й всяка чашка се засилва с 1/4 изравнена чаена лъжичка индийско орехче, стрито на прах.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от налагане на горната част на корема (от пъпа нагоре) с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени две вечери подред с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен според възрастта на болния с 6-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 15-30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките.

Следващите две вечери подред - с топла лапа от 200-300 г ориз и толкова праз лук (бялата му част, на ситно нарязана), сварени с 15-30 сливи, смачкани без костилките. В 600-900 г вода се вари да стане гъста лапа, която преди поставянето се поръсва с 1/2-1 чаена лъжичка нишадър на прах.

Едновременно това място се налага откъм гърба с торбичка (30 на 15 см), напълнена със същата лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 6-9 супени лъжици диви кестени, или пък зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележка. През летния сезон всички тези приложения може да се заменят, и то с голям успех, с цели топли бани (37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзак (цялата билка с корена, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат). От него се вземат 7-10 коренища, прибавя се едно снопче борови клончета заедно с иглите и шишарките и в един казан с вода се варят 20 минути. След това се добавят и по две двойни шепи листа от черница, орехови листа и трина и 1 шепа здравец. Вари се още 10 минути и като поизстине до 38°С, се прецежда. Подир банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване и препотяване, като се лежи в него 1-2 часа. Освен баните добро въздействие има и обличането на мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, последвана от сухо увиване. Лежи се така около 2 часа, докато челото престане да се поти.

Такива бани (или обичане на мокра риза) може да се направят 30-40 дни подред в зависимост от здравината на сърцето, и то всеки ден, през ден или пък през два с неделна почивка. Една и съща вода може да се използва 3 вечери подред, като се затопля до казаната температура.

Забележка. Ако болният страда от хроничен запек, всяка вечер преди заспиване да взема и по 1 супена лъжица от следната смес: 250 г чист пчелен мед или гликоза и по 5 г чиста бяла дъвка, чист бял тамян, рафинирана сяра и зърнастец (франгула - кори от аптеката), всички стрити на прах и добре разбъркани, за да не се утаяват на дъното.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (казва се бързо и волево 20 пъти - подробности вж. в том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден в горната част на корема се носи мушама от хаваджива (30 на 15 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:

1. Ако болният няма повишено съдържание на захар в кръвта, може да изяжда дневно и по 1-3 ментови бонбончета.

2. За намаляване на захарта да изяжда по 1 малка купичка кисело мляко с 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат и 1-2 супени лъжици счукани сурови фъстъци.

3. За намаляване на честото уриниране 2 часа след ядене вместо дадените билки да пие отварка от широколистен живовляк с корени от обикновена коприва - по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода се вари 20 минути и се прецежда. Всяка чашка се засилва преди пиенето с 1 чаена лъжичка семе от просо, счукано на ситно.

4. Ако се появи ацетон, веднага да се потърси лекарска помощ, за да се отстрани. След това в продължение на 1-2 седмици подред, сутрин, обед и вечер преди ядене болният да изпива по 1 кафена чашка чист маслинен зехтин. Втората седмица по същото време да изпива по 1 чаша от 150 г неподсладен чай от лайка. Третата седмица - пак зехтин, и т. н., докато ацетонът се изгуби. Едновременно с това продължават да се прилагат и останалите приложения по плана.

5. Ако болният се е лекувал с инсулин или други специалитети, да не ги спира отведнъж, а в продължение на 1-3 месеца, и то под наблюдението на лекаря, който да се увери, че захарта се е нормализирала.

6. Ако от това лечение захарта не намалява, а се увеличава, то да се спре и болният да премине към предишното лечение под контрол на лекуващия го лекар.

7. По време на лечението да води природосъобразен живот (вж. том I).

8. Лапите от квасец и ориз могат да се използват 2 вечери подред. През деня се държат на студено, а вечерта се затоплят и квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

9. Плодолечението и гроздолечението да се използват непременно през сезона (като гроздето се кисне 1/2 час във вода с малко оцет, за да се изчисти от синия и зеления камък, и след това се измива в още няколко води). Да се предпочитат немного сладките плодове и грозде (вж. том I).

10. При кома е необходимо незабавно болнично лечение. След преминаването й се правят цели бани с постепенно повишаване на температурата (от 36 до 42°С за 15-30 минути), последвани от цяло сухо увиване. При това на болния всеки 3-4 часа да се правят хладки клизми (25°С), последвани от хладки задръжни клизми (20°С с 200-250 г вода).

11. Болният да води спокоен живот, като избягва, доколкото може, ядовете и тревогите, които засилват болестта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...